Αριστερή συμμαχία στην Πορτογαλία για την πτώση της κυβέρνησης μειοψηφίας

0

Μετά το Αριστερό Μπλοκ, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για μια χωρίς προηγούμενο συμμαχία της πορτογαλικής αριστεράς που αναμένεται να οδηγήσει στην πτώση της δεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας.

Αυτά τα τρία κόμματα και οι Πράσινοι καταλαμβάνουν συνολικά τις 122 από τις 230 έδρες του πορτογαλικού Κοινοβουλίου, δηλαδή διαθέτουν υπερεπαρκή πλειοψηφία για να απορρίψουν, την Τρίτη, το κυβερνητικό πρόγραμμα προκαλώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.

Για πρώτη φορά, ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κοέλιο αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να οδηγηθεί η κυβέρνηση σε παραίτηση.

«Εάν δεν είμαι πρωθυπουργός από την Τρίτη, αυτό θα οφείλεται στο γεγονός ότι οι Σοσιαλιστές δεν με αφήνουν να συνεχίσω. Θα βρίσκομαι όπου με χρειάζονται, σε μία κυβέρνηση που είναι ο φυσικός τόπος για το κόμμα που κέρδισε τις εκλογές, αλλά εάν δεν βρίσκομαι πιθανώς στην κυβέρνηση αλλά στην αντιπολίτευση, θα αναλάβω τις ευθύνες μου» σημείωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις για να δοθεί τέλος στη διακυβέρνηση του συνασπισμού και να επιτραπεί ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης του PS, να παρουσιαστεί το πρόγραμμά της και να αναλάβει τα καθήκοντά της» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας.

Καταδικάζοντας την «πολιτική καταστροφής» της χώρας που εφαρμόζει η δεξιά, το ΚΚ Πορτογαλίας εκτιμά ότι «μια μελλοντική κυβέρνηση του PS θα είναι σε θέση να υιοθετήσει μια πολιτική που θα εγγυάται μια διαρκή λύση».

Στην εξουσία από το 2011, ο συνασπισμός υπό τον πρωθυπουργό Πέντρου Πάσους Κουέλιου κέρδισε στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την 4η Οκτωβρίου, αλλά απώλεσε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή.

Εάν οι Σοσιαλιστές αποφασίσουν επισήμως να ενωθούν με το Αριστερό Μπλοκ και το ΚΚ Πορτογαλίας και να ταχθούν στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την Τρίτη υπέρ της απόρριψης του κυβερνητικού προγράμματος, η κυβέρνηση θα είναι πρακτικά αναγκασμένη να υποβάλει την παραίτησή της.

Share.

Comments are closed.