Το σύνδρομο της Βαβέλ ξαναχτυπά ΣΥΡΙΖΑ και Κυβέρνηση

0

Οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας που ξαφνικά και χωρίς να προκληθεί άνοιξε μέτωπο με τους Έλληνες ποντιακής καταγωγής αμφισβητώντας την Γενοκτονία των Ποντίων έχει ανάψει φωτιές στο Μαξίμου.

Ο υπουργός Παιδείας έρχεται να ταράξει τα εσωκομματικά και ενδοκυβερνητικά νερά σε μία περίοδο όπου και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου έχει υψώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση για την διαχείριση των απορριμμάτων ενώ οι 53+ αναζητούν κοινοβουλευτικές διεξόδους για να κατοχυρώσουν τον ρόλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Όπως αναφέρουν κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο The TOC.gr οι λόγοι των διαφοροποιήσεων κορυφαίων στελεχών είναι βαθύτεροι από …την διαφωνία με την γενοκτονία των Ποντίων, την διαχείριση των απορριμμάτων ή την καθυστέρηση στην στέγαση των αστέγων όπως αναφέρεται σε επερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην βουλή.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι αντιδράσεις του Νίκου Φίλη, της Ρ. Δούρου αλλά και των 53+ στη βουλή χωρίς να συνδέονται μεταξύ τους, έχουν την βάση τους στην αμφισβήτηση της παντοδυναμίας Τσίπρα στο κόμμα και στην κυβέρνηση και αποτελούν θύλακες αντίστασης στην ….πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και στην προσέγγιση με τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες που επιθυμεί η ηγετική ομάδα του κόμματος.

Είναι οι νέες εστίες εσωκομματικής…αντίστασης που στέλνουν μήνυμα σε κοινωνία και Μαξίμου ότι ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν έχει πεθάνει και δεν έχει ενσωματωθεί στην κυβερνητική λειτουργία, προειδοποιώντας ουσιαστικά τον Αλέξη Τσίπρα για τις μελλοντικές εξελίξεις στο κόμμα αλλά και στην κυβερνητική πολιτική.

Ο… «εμπρηστής» Νίκος Φίλης

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Νίκος Φίλης προκαλεί με τις δηλώσεις του κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις. Είχαν προηγηθεί οι …πενταροδεκάρες του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, οι βολές κατά του …«εύπορου Πρωθυπουργού» που δουλεύει και η γυναίκα του – όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο Νίκος Φίλης – που μπορεί να στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο, αλλά και οι αναφορές του κατά των ΜΜΕ πριν από μερικούς μήνες για την αύξηση του ΦΠΑ στα μακαρόνια όπου ο Νίκος Φίλης είχε διερωτηθεί σε τηλεοπτική εκπομπή «πόσα μακαρόνια μπορεί να φάει μία οικογένεια» που προκάλεσε την έντονη αντίδραση κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δηλώσεις περί …εθνοκάθαρσης των Ποντίων από τους Τούρκους ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού ο Νίκος Φίλης προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ την στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει πολιτικά τις επισκέψεις Μοσκοβισί και Σούλτς μετά την παρέλαση των ευρωπαίων αξιωματούχων από την Αθήνα.

«Μόνο ένας προβοκάτορας θα μπορούσε να σηκώσει τέτοιο ντόρο με δηλώσεις του που αμφισβητούν την γενοκτονία των Ποντίων την στιγμή που είναι στην Αθήνα ο Πιέρ Μοσκοβισί και συνομιλεί με τον Πρωθυπουργό.

Αλλά ο Φίλης είναι μάλλον ένας αμετανόητος ιδεολόγος», σημειώνει στο The TOC κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας. Με πλούσια συνδικαλιστική εμπειρία από τα φοιτητικά του χρόνια στην ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος Ο Νίκος Φίλης δεν επέλεξε τυχαία το θέμα της γενοκτονίας των Ποντίων για να διαφοροποιηθεί.

Με την τοποθέτησή του από τη μία πλευρά υπερασπίστηκε την παράδοση της Ανανεωτικής Αριστεράς να αμφισβητεί και να ανοίγει τον δημόσιο διάλογο σε θέματα ταμπού όπως είναι τα εθνικά ζητήματα. Ουσιαστικά ο Νίκος Φίλης δήλωσε το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ της αμφισβήτησης και των ριζοσπαστικών απόψεων κόντρα στο Μέγαρο Μαξίμου και στον κυβερνητισμό που έχει διαπεράσει τα στελέχη του κόμματος. Ο Νίκος Φίλης έστειλε ουσιαστικά ένα μήνυμα στην ηγετική ομάδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παρών στις πολιτικές εξελίξειςκαι δεν είναι διατεθειμένος να συναινέσει με την μεταστροφή του κόμματος στον κυβερνητισμό και την μετατροπή σε…νέο ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα αμφισβητώντας έτσι δημόσια την παντοκρατορία Τσίπρα.

Η Ρένα πήρε το όπλο της

Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου με αφορμή την διαχείριση των απορριμμάτων βγήκε στο αντάρτικο μαζί με τους άλλους αυτοδιοικητικούς παράγοντες της χώρας και επιτέθηκε στην κυβέρνηση η οποία θέλει να …αποκοτήσει και την έγκριση των σχεδιασμών που γίνονται σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Η Ρένα Δούρου όμως είχε συνηθίσει να απέχει όταν οι αυτοδιοικητικοί (δήμαρχοι ή περιφερειάρχες) τα έβαζαν με την κυβέρνηση και έμενε μακριά από τις αντιπαραθέσεις ή με μία δήλωση υπερασπίζονταν συνήθως την κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά όμως τις τελευταίες εκλογές η κατάσταση έχει αλλάξει στην Περιφέρεια Αττικής και στις σχέσεις της Ρένας Δούρου με το Μαξίμου. Όπως αναφέρουν κομματικά στελέχη η Περιφερειάρχης Αττικής ένιωσε ότι το Μαξίμου και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη σταδιακά έθεταν την ίδια και την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας στο πολιτικό περιθώριο.

Από τη μία πλευρά ή ίδια προσφέρθηκε να δώσει πρώτη τα αποθεματικά της Περιφέρειας στα κρατικά ταμεία όταν οι άλλοι αυτοδιοικητικοί σήκωναν την …παντιέρα της επανάστασης κατά της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έκανε στροφή στο θέμα της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ και έχει φτάσει σχεδόν σε συμφωνία με την διοίκηση της ομάδας μετά από πολύμηνη αντιπαράθεση για τα δέντρα στον χώρο που θα γίνει το στάδιο αφήνοντας την περιφερειάρχη εκτεθειμένη αφού υπερασπιζόμενη την πολιτική της κυβέρνησης η κ. Δούρου είχε ανοίξει μέτωπα με την διοίκηση και τους φίλους του ιστορικού συλλόγου.

Με δική της πρωτοβουλία προσέγγισε την διοίκηση της ΑΕΚ και μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ιστορικού συλλόγου Γ. Μελισανίδη συμφωνήθηκε η προώθηση του έργου. Η αρμοδιότητα για την διαχείριση των απορριμμάτων ήταν το κερασάκι στην τούρτα αφού και η Περιφερειάρχης Αττικής με την αντίδρασή της ουσιαστικά αμφισβήτησε την παντοκρατορία του Μαξίμου και δήλωσε παρών στις πολιτικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι 53+ ψάχνονται…

Η πρόσφατη επερώτηση 35 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την στέγαση των αστέγων που αποτέλεσε και προεκλογική δέσμευση του κόμματος, αποτέλεσε το όχημα για την …επιστροφή των 53+ που αναζητούν κοινοβουλευτικούς και κομματικούς δρόμους έκφρασης.

Η επιλογή του θέματος των αστέγων δεν ήταν τυχαία αφού οι 53+ με αιχμή την κοινωνική πολιτική προσπαθούν να καταλάβουν τον χώρο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Βρίσκονται όμως στην δύσκολη θέση να έχει τοποθετηθεί υπουργός Οικονομικών ο Ευ. Τσακαλώτος που ουσιαστικά ηγείται της τάσης των 53+ και είναι ο υπουργός που πρέπει να βρει τα χρήματα για την χρηματοδότηση των κοινωνικών δράσεων.

Στην ομάδα των 35 βουλευτών που υπέγραψαν την επερώτηση είναι στελέχη των 53+ αλλά και βουλευτές από άλλες τάσεις. Οι 53+ αν και έχουν χάσει σημαντικές προσβάσεις στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη πλευρά προσπαθούν να αμφισβητήσουν την …μονοκρατορία Τσίπρα και ξορκίζουν την μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα εξουσίας όπως επιθυμούν αρκετά στελέχη της ηγετικής ομάδας. Για τον λόγο αυτό αναμένεται να εντείνουν την δημόσια και κοινοβουλευτική παρουσία τους ενόψει και του Συνεδρίου του κόμματος τον Φεβρουάριο.

Πηγή: thetoc.gr

Share.

Comments are closed.