Καρέ-καρέ η αποκάλυψη του πολεμιστή ή ιερέα της Πύλου (Φωτο)

Πολεμιστής, ίσως και ιερέας θα μπορούσε να είναι ο νεκρός που βρέθηκε στον ασύλητο λακκοειδή τάφο στον Άνω Εγκλιανό Πύλου, από τους αρχαιολόγους Τζακ Λ. Ντέιβις και Σάρον Ρ. Στόκερ του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι. Απαντήσεις για την ταυτότητα του νεκρού είναι νωρίς να δοθούν, καθώς θα πρέπει πρώτα να μελετηθεί το οστεολογικό υλικό. Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων θα μπουν, επίσης, όλα τα ευρήματα.

Η σπουδαιότητα, πάντως, του προσώπου που ετάφη στο σημείο, πολύ κοντά στο Ανάκτορο του Νέστορος, αναδεικνύεται από τα μοναδικής αξίας κτερίσματα που αποκαλύφθηκαν και των οποίων οι φωτογραφίες, όπως και φωτογραφίες από τα στάδια της αρχαιολογικής έρευνας, δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά την παρουσίαση της ανασκαφής, την Τετάρτη, στο υπουργείο Πολιτισμού.

«Πρέπει να ήταν πολεμιστής. Μπορεί να ήταν και ιερέας. Δεν είχαμε παπάδες στην αρχαιότητα. Ο ίδιος άνθρωπος μπορούσε να είναι πολεμιστής, βασιλέας ή ιερέας. Εξαρτάται από την εποχή. Δεν μπορούμε να δώσουμε έναν και μόνο ρόλο στον νεκρό» δήλωσε ο Τζακ Λ.Ντέιβις.

Η ανασκαφή ξεκίνησε τον Μάιο και σταμάτησε στις 10 Οκτωβρίου. Η πρώτη στιγμή, όμως, που ο Τζακ Λ.Ντέιβις και η σύζυγός του Σάρον Ρ. Στόκερ επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονταν μπροστά σε μία σπουδαία ανακάλυψη ήταν τον Ιούνιο, όταν πρόβαλε από το χώμα η άκρη της χρυσής αλυσίδας από το περίτεχνο περιδέραιο που συνόδευε τον νεκρό.

Όλα τα ευρήματα φυλάσσονται σε ειδικούς χώρους και ελπίδα του υπουργείου και της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας είναι να εκτεθούν σε ειδικό χώρο στο Μουσείο της Χώρας, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η κτηριολογική του αναβάθμιση. Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορείας, Ευαγγελία Μηλίτση, οι σχετικές μελέτες αναμένεται να είναι έτοιμες στο τέλος Δεκεμβρίου και αμέσως μετά, εφόσον εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, θα αρχίσουν οι απαραίτητες εργασίες.

Μετά τον εντοπισμό του τάφου, οι αρχαιολόγοι προχώρησαν σε δοκιμαστικές τομές, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν επρόκειτο για μεμονωμένη ταφή ή για ταφικό σύνολο. Τα ευρήματα όμως δεν έδειξαν κάτι τέτοιο. Υπάρχει ωστόσο σε κοντινή απόσταση ο περίφημος θολωτός τάφος του Βαφειού, που ανεσκάφη από τον αρχαιολόγο Χρήστο Τσούντα το 1889.

Όπως τόνισε ο Τζακ Λ.Ντέιβις, πολλά από τα ευρήματα από τον τάφο στον Άνω Εγκλιανό μοιάζουν με τα ευρήματα από τον θολωτό τάφο του Βαφειού, ενώ μπορούν να συγκριθούν επίσης με ευρήματα από τους τάφους που ανέσκαψε ο Ερρίκος Σλήμαν στις Μυκήνες, αλλά και με αντικείμενα που έχουν βρεθεί στην Κρήτη.

Ο τάφος του πολεμιστή χρονολογείται περίπου στο 1500 π.Χ., αλλά σε πιο ακριβή χρονολόγηση θα οδηγήσει η μελέτη των οστράκων από αγγεία που βρέθηκαν στην επίχωση, αλλά και κάτω από τον σκελετό.

«Σίγουρα ανοίγει μεγάλος διάλογος από τα διαφορετικά αντικείμενα που έχουν βρεθεί, σε σχέση με την ίδια την ταφή και τον τρόπο ταφής. Ανοίγει διάλογος και γίνεται σύγκριση με παλαιότερα ευρήματα και θα βοηθήσει στην αποσαφήνιση ορισμένων αποριών» δήλωσε η γγ του ΥΠΠΟ Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, τονίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πρόκειται για αδιατάρακτη ταφή».

Στην ενημέρωση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά, που έγινε παρουσία δημοσιογράφων, παραβρέθηκαν επίσης η γγ του ΥΠΠΟ Μαρία Ανδρεδάκη-Βλαζάκη, και η έφορος Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση.

«Ευχαριστούμε που ήρθατε σε μια προσπάθεια να “πρωτοτυπήσουμε” ως υπουργείο», δήλωσε ο κ. Μπαλτάς απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «θέλουμε να κάνουμε ένα είδος ανοιχτής συζήτησης με τους συναδέλφους, έτσι ώστε το ελληνικό κοινό να καταλάβει κάποια βασικά πράγματα για το τι σημαίνει αρχαιολογία στην Ελλάδα, και να αποφύγουμε μια διαδικασία όπου γίνεται εκμετάλλευση των αρχαιολογικών ευρημάτων για να δοξαστεί το υπουργείο, ο υπουργός, η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα αορίστως».

Ο υπουργός χαρακτήρισε τη συνάντηση «μια νέα μορφή επικοινωνίας» που μπορεί ενδεχομένως κάποτε να γίνεται πιο συστηματικά στην τηλεόραση, «με χαμηλούς τόνους, παιδαγωγικά για το ευρύ κοινό και επιστημονικά στο μέτρο του δυνατού που μπορεί να αντέξει μια δημόσια συζήτηση σαν αυτή». Σημείωσε ότι η αρχαιολογία είναι μια δύσκολη και πολύ γοητευτική επιστήμη, με τη δική της πειθαρχία και σύνθετη μεθοδολογία, η οποία πρέπει να αφήνεται να γίνεται όσο καλύτερα μπορεί χωρίς παρεμβάσεις, ενώ χαριτολογώντας είπε ότι ο τάφος «χρονολογείται 1.300 χρόνια πριν τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

ΑΛΛΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ ΕΔΩ

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης:  Προχωρά η κατασκευή της Κεντρικής Πλατείας της Πεύκης

Η δέσμευση του δημάρχου Μάριου Ψυχάλη και της διοίκησης του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης για…

6 ώρες ago

Επιστολή  Χάρη Δούκα, προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, για το κλαμπ στη Βουλιαγμένης

Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών,…

7 ώρες ago

Στέφανος Παραστατίδης*: Με τα κυριακάτικα τσιτάτα του κ. Μητσοτάκη δεν λύνονται τα προβλήματα της παιδείας

Μπορεί στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού στην παιδεία οι  κυβερνητικές επιδόσεις να μην είναι καλές,…

14 ώρες ago

Ιράν: Η Διεθνής Αμνηστία απαιτεί την απελευθέρωση της Ahoo Daryaei, που έβγαλε τα ρούχα της για να διαμαρτυρηθεί για την χιτζάμπ

Σύμβολο αντίστασης των γυναικών στο Ιράν κατά των αυστηρών κανόνων του Ιράν έγινε η φοιτήτρια…

16 ώρες ago

Στο κατάμεστο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου αναβίωσαν τα μεγάλα γεγονότα της δεκαετίας του ‘40

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Δήμου Χαλανδρίου «1940-1950, η μεγάλη δεκαετία», στο πλαίσιο…

21 ώρες ago

Χάρης Ρώμας: «Ο Σίμος Ρούσσος δεν στήριξε τους συμβασιούχους του Δήμου Χαλανδρίου, εκτός ειδικών εξαιρέσεων

Ο επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι στο Φως» Χάρης Ρώμας, με ανακοίνωσή του στα μέσα κοινωνικής…

21 ώρες ago