Η εφημερίδα Σαμπάχ της Τουρκίας πανηγυρίζει που ο Φίλης δεν αναγνωρίζει την γενοκτονία των Ποντίων

0

Οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ότι οι Πόντιοι δεν υπέστησαν γενοκτονία αλλά εθνοκάθαρση, έφτασαν μέχρι την Τουρκία και η εφημερίδα Σαμπάχ πανηγυρίζει και έχει χτυπήσει το θέμα αυτό στην πρώτη σελίδα της.

Το άρθρο αναφέρει πως «ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης είπε πως η ρητορική ότι οι Πόντοι σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους ήταν λάθος. Από επιστημονικής απόψεως, είπε δεν ήταν γενοκτονία».

Ο συντάκτης αναφέρει πως οι δηλώσεις Φίλη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης και των Ενώσεων των Ποντίων. Παράλληλα υπενθυμίζει πως ο κ. Φίλης πριν εκλεγεί βουλευτής ήταν δημοσιογράφος και στη συνέχεια παραθέτει τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Παιδείας.

«Πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανα τη δήλωση, συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία, με αυστηρή επιστημονική έννοια».

Τέλος το άρθρο αναφέρει πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ετοιμάζεται να επισκεφτεί την Άγκυρα τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η επίσκεψή του έχει προγραμματιστεί αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στην Τουρκία.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της sabah με τίτλο «Yunan Bakan’dan cesur Pontus çıkışı» στα τούρκικα πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.