Νίκος Φίλης: Δεν έγινε γενοκτονία των Ποντίων, αλλά εθνοκάθαρση

0

Σάλος έχει ξεσπάσει με τη δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ότι η σφαγή των Ποντίων δεν ήταν γενοκτονία με την επιστημoνική έννοια του όρου. 

Η καταδίκη των δηλώσεων έρχεται από σύσσωμο τον Ποντιακό ελληνισμό, όλο τον πολιτικό κόσμο ακόμη και από τον Πρωθυπουργό, κύκλοι του οποίου φέρονται να δήλωσαν πως υπάρχει απόφαση της Βουλής την οποία έχουμε ψηφίσει.

Παράλληλα από τις δηλώσεις Φίλη αποστάσεις κράτησε με δήλωσή του ο Πρόεδρος της Βουλής, την ώρα που η αντιπολίτευση τις καταδίκασε πλήρως με 45 βουλευτές της ΝΔ να ζητούν την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Παιδείας. 

Ο κ. Φίλης δήλωσε χθες «Στον Ενικό», στο Star: «Εκανα δήλωση πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος συμμεριζόμενος τις απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και στο φαινόμενο της γενοκτονίας». Ο υπουργός συμπλήρωσε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία, με αυστηρή επιστημονική έννοια». «Εγώ δεν θέλω να επιβάλλω τις προσωπικές μου απόψεις ως κρατική πολιτική. Η κρατική πολιτική αναγνωρίζει Ημέρα Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού» τόνισε ο κ Φίλης υποστηρίζοντας όμως, πως «αν γίνει η συζήτηση ψύχραιμα και επαναλαμβάνω, επί επιστημονικού επιπέδου, είναι άλλο πράγμα η εθνοκάθαρση, όσο αιματηρή και αν είναι και άλλο πράγμα η γενοκτονία και το ολοκαύτωμα». 

Την αποπομπή Φίλη από τη θέση του Υπουργού Παιδείας ζητούν 45 βουλευτές της ΝΔ

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για την απίστευτη δήλωση του Νίκου Φίλη ότι δεν έγινε γενοκτονία των Ποντίων, αλλά εθνοκάθαρση, καθώς 45 βουλευτές της ΝΔ με επιστολή τους στον πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ζητούν την αποπομπή Φίλη από τη θέση του υπουργού Παιδείας. 

Στην  επιστολή τους οι 45 γαλάζιοι βουλευτές υποστηρίζουν πως ο Νίκος Φίλης κάνει τουρκική προπαγάνδα καθώς «αναμασά τις θέσεις Τούρκων κεμαλιστών και ως καλός Πρέσβης τους, τους προσφέρει καλές υπηρεσίες».

Μάλιστα τονίζουν πως «οι δηλώσεις του, που προκαλούν αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη, προσβάλλουν τον Ποντιακό, Μικρασιατικό και Θρακικό  Ελληνισμό, αλλά και όλους τους Έλληνες πολίτες, ζητούμε αν τις ασπάζεστε και εσείς, να το δηλώσετε ευθαρσώς και ξεκάθαρα στον Ελληνικό

Η επιστολή των 45 βουλευτών της ΝΔ 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ο κ. Φίλης τον οποίον εσείς, τοποθετήσατε στη θέση του Υπουργού Παιδείας, με άρθρο του στο κομματικό σας όργανο την εφημερίδα «Αυγή», την 20-08-2014, αναφέρθηκε με προσβλητικά και απαξιωτικά λόγια απέναντι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο που το 1994 αναγνώρισε ομόφωνα την γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, δηλαδή του Πόντου, της Θράκης και της Μ. Ασίας.

Επανερχόμενος σε χθεσινή του συνέντευξη ο «επιστήμων» κος Φίλης, για το ίδιο θέμα, αναμασά τις θέσεις Τούρκων κεμαλιστών και ως καλός Πρέσβης τους, τους προσφέρει καλές υπηρεσίες.

Αμφισβητεί ευθέως τη γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής από τους Τούρκους, προσβάλλει την Ελληνική ιστορία και τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, θύματα της γενοκτονίας, καθώς και τους απογόνους τους και το σύνολο του Ελληνικού λαού.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σε μία εποχή που η εθνική ενότητα είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε, ο υπουργός σας με τις θέσεις του διχάζει την Ελληνική κοινωνία.

Επειδή οι δηλώσεις του, που προκαλούν αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη, προσβάλλουν τον Ποντιακό, Μικρασιατικό και Θρακικό  Ελληνισμό, αλλά και όλους τους Έλληνες πολίτες, ζητούμε αν τις ασπάζεστε και εσείς, να το δηλώσετε ευθαρσώς και ξεκάθαρα στον Ελληνικό λαό. 

Διαφορετικά απαιτούμε την απομάκρυνση του κου Φίλη από τη θέση του Υπουργού Παιδείας. 

Επιφυλασσόμεθα δε για περαιτέρω ενέργειες.

Οι υπογράφοντες Βουλευτές

Σάββας Αναστασιάδης (Β’ Θεσσαλονίκης), Απόστολος Βεσυρόπουλος (Ημαθίας), Μαρία Αντωνίου (Καστοριάς), Δημήτριος Κυριαζίδης (Δράμας), Ιωάννης Κεφαλογιάννης (Ρεθύμνου), Σοφία Βούλτεψη (Β΄Αθηνών), Γεώργιος Βαγιωνάς (Χαλκιδικής), Κωνσταντίνος Κουκοδήμος (Πιερίας), Μανώλης Κόνσολας (Δωδεκανήσου), Ιωάννης Πλακιωτάκης (Λασιθίου), Γεώργιος Βλάχος (Αττικής), Κωνσταντίνος Τασούλας (Ιωαννίνων), Ιωάννης Αντωνιάδης (Φλώρινας), Μάξιμος Χαρακόπουλος (Λάρισας), Σταύρος Καλαφάτης (Α’ Θεσσαλονίκης), Κωνσταντίνος Γκιουλέκας (Α’ Θεσσαλονίκης), Χαράλαμπος Αθανασίου (Λέσβου), Νότης Μηταράκης (Χίου), Ελευθέριος Αυγενάκης (Ηρακλείου), Νίκος Παναγιωτόπουλος (Καβάλας), Βασίλειος Γιόγιακας (Θεσπρωτίας), Χρήστος Μπουκώρος (Μαγνησίας), Ιωάννης Βρούτσης (Κυκλάδων), Ιωάννης Ανδριανός (Αργολίδας), Φωτεινή Αραμπατζή (Σερρών), Άδωνις Γεωργιάδης (Β’ Αθηνών), Γεώργιος Γεωργαντάς (Κιλκίς), Αναστάσιος Δημοσχάκης (Έβρου), Αννα Καραμανλή (Β’ Αθηνών), Γεώργιος Κασαπίδης (Κοζάνης), Θεόδωρος Καράογλου (Β’ Θεσσαλονίκης), Κωνσταντίνος Κατσαφάδος (Α’ Πειραιώς), Κωνσταντίνος Κοντογεώργος (Ευρυτανίας), Κατερίνα Παπακώστα (Β’ Αθηνών), Δημήτρης Σταμάτης (Επικρατείας), Γιώργος Στύλιος (Άρτας), Χρήστος Κέλλας (Λάρισας), Κώστας Τσιάρας (Καρδίτσας), Κώστας Τζαβάρας (Ηλείας), Αθανάσιος Καββαδάς (Λευκάδας), Σίμος Κεδίκογλου (Εύβοιας), Βασίλης Οικονόμου (Επικρατείας), Άννα Ασημακοπούλου (Β’ Αθηνών), Κωνσταντίνος Βλάσης (Αρκαδίας), Καρασμάνης Γεώργιος (Πέλλας).

Δείτε το βίντεο με τις ανιστόρητες απόψεις του κ. Φίλη:

Share.

Comments are closed.