Μετά τις τιμωρητικές αυξήσεις του ΦΠΑ σε 40.000 είδη διατροφής που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση στις 20 Ιουλίου, τώρα βάζει νέους στόχους στο φορολογικό χάρτη της.
Να βάλει τον ΦΠΑ 23% στα σχολεία; Είναι παράλογο. Να φορολογήσει τα αυτοκίνητα; Κι αυτό παράλογο ακούγεται. Το New Europe, σε ένα άκρως καυστικό άρθρο, καταγράφει τη σουρεαλιστική διάσταση που τείνει να αποκτήσει η πολιτική λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση Τσίπρα.
Σημειώνει, δε, πως αυτού του είδους οι αυξήσεις δεν έχουν επιβληθεί ή αιτηθεί από τους δανειστές, αλλά είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, δεν υπαινίχθηκε, αλλά επισήμανε ευθαρσώς ο Πιέρ Μοσκοβισί όταν ερωτήθηκε από ευρωβουλευτές της ΝΔ. Τους απάντησε ότι ο φόρος στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι ελληνικής «κοπής» και όχι των Βρυξελλών.
Για την Κομισιόν, αναφέρει το άρθρο, οι φορολογικοί στόχοι της Ελλάδας είναι καθαρογραμμένοι: σαν να είναι χαραγμένοι σε πέτρα. Αλλά το πώς θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι είναι καθαρά ελληνική επιλογή. Και κάπου εκεί ξεκινούν τα παράλογα.
Βέβαια, ο σουρεαλισμός δεν έχει τέλος για κανέναν. Στο θέμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, η λογική φαίνεται να έχει πάει περίπατο. Η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε με τον ΦΠΑ 23% για να περάσει στη σκέψη του κλιμακωτού ΦΠΑ. Όμως, η Κομισιόν απάντησε πως είτε θα επιβληθεί 23% σε όλες τις κατηγορίες της ιδιωτικής εκπαίδευσης είτε θα παραμείνει μηδενικός φόρος. Αν όλα αυτά δεν είναι παράλογα, τότε τι είναι;
Το άρθρο αναφέρει πως σύμφωνα με τα όσα φαίνεται να πράττει η ελληνική κυβέρνηση επί του θέματος, 26 από τα πιο ελίτ σχολεία που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ 23%. Αυτό κι αν είναι παράλογο.
Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων διαμαρτύρονται για την επιβολή του μέτρου λέγοντας πως ουσιαστικά ευνοεί την ανώτερη τάξη εις βάρος των μεσαίων στρωμάτων. Η κυβέρνηση απάντησε διά του Νίκου Φίλη, αρμόδιου υπουργού, με μια σειρά δηλώσεων που προκάλεσαν αντιδράσεις για τον απαξιωτικό τους χαρακτήρα. Παράλογο; Το Νew Europe απαντά: ναι, είναι παράλογο.
Μετά από τη δημόσια κατακραυγή που δέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση, τώρα στρέφει τις αντένες της στη φορολόγηση των ακριβών αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ανήκουν στην «πράσινη τεχνολογία». Αναζητώντας να βρει μέτρο ίσης αξίας για να μην επιβάλει τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, τελικά, δεν κάνει τίποτα άλλο από να πέφτει σε ένα ακόμη παράλογο.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Νew Europe με τίτλο «Greece’s austere surrealism: to tax schools or cars?» στα αγγλικά πατώντας ΕΔΩ