Την επιθυμία να υποδεχθεί η Ελλάδα 50.000 πρόσφυγες μέχρι τον Δεκέμβριο, αποτυπώνει το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό.
Οι ηγέτες στην μίνι-σύνοδο ολοκλήρωσαν την πρώτη φάση των διαβουλεύσεων και αργά το βράδυ της Κυριακής, μπήκαν σε δείπνο εργασίας. Δεν έλειψαν οι «δύσκολες» στιγμές για την Ελλάδα καθώς τα ισχυρά κράτη του Βορρά και της Κεντρικής Ευρώπης ζητούν ακραία μέτρα για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών από το Αιγαίο.
Στο προσχέδιο που προετοίμασε ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ και αποκαλύπτει η «Καθημερινή» γίνεται σαφής αναφορά για «την πρόθεση της Ελλάδας να αυξήσει την ικανότητα υποδοχής προσφύγων σε 50.000 θέσεις, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας (UNHCR) πριν το τέλος του έτους».
Το περιοδικό Spiegel, όπως σας έχουμε ενημερώσει από τις 24/10/2015, είχε ήδη δώσει μια πρόγευση δημοσιεύοντας τις σχετικές πληροφορίες και προκαλώντας ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού κ. Μουζάλα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε αρνητικά στην προοπτική αυτή κάτι που επεσήμανε και στην Άνγκελα Μέρκελ κατά την σύντομη συνομιλία τους μπαίνοντας στην Σύνοδο Κορυφής. Ακούγεται μάλιστα στην κάμερα να λέει τρεις φορές την λέξη Spiegel, επικαλούμενος το σχετικό δημοσίευμα.
Κατά την παρέμβασή του στην Σύνοδο Κορυφής, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε στην γερμανίδα καγκελάριο και τους ομολόγους του, ότι η Ελλάδα «δεν μπορεί να γίνει ένα μεγάλο στρατόπεδο προσφύγων την ώρα που κάποιες χώρες, όπως η Ουγγαρία, έχουν κλείσει τα σύνορά του και άλλες σφυρίζουν αδιάφορα». Εξέφρασε επίσης την δυσφορία του για την απουσία της Τουρκίας από την μίνι-σύνοδο ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση για κοινές περιπολίες Ελλάδας-Τουρκίας στα σύνορα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας δεν εξέφρασε τίποτε περισσότερο από την θέση της Ελλάδας με βάση την οποία, η λεγόμενη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων ξεκινάει από την Τουρκία και αποκλείοντας την αρχή του διαδρόμου, είναι αδύνατο να ελεχθούν αποτελεσματικά οι προσφυγικές ροές.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά απορρίπτει την πρόταση για αξιοποίηση της Frontex στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε επιπλέον προβλήματα στη διαχείριση των προσφυγικών ροών στο εσωτερικό της χώρας.
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων που θα μπορεί να υποδέχεται η Ελλάδα στα λεγόμενα hotspots, η Ελλάδα δηλώνει διατεθειμένη να ενισχύσει σημαντικά τις υποδομές της έτσι ώστε να ξεπεράσει η ικανότητα υποδοχής της τους 20.000 πρόσφυγες, θέτοντας ωστόσο κάποιους όρους.
Αυτοί οι όροι αφορούν την αύξηση της χρηματοδότησης από την ΕΕ, την πρόοδο στο σύστημα μετεγκατάστασης και τη δημιουργία αποκεντρωμένων υποδομών, μακριά από το πρότυπο του στρατοπέδου. Στο πλευρό της Ελλάδας, επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, βρίσκεται ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες.
Επιμένουν οι Ευρωπαίοι
Ωστόσο οι ευρωπαίοι επιμένουν. Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε προσερχόμενη ότι οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες λύσεις, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Κάτι που έκανε ο Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη αυτή αναπτυχθούν τα hotspots (κέντρα καταγραφής προσφύγων).
«Πρέπει να αναπτύξουμε τα κέντρα καταγραφής στην Ελλάδα σε σημαντικό αριθμό – 50.000 είναι ο αριθμός που πρέπει να επιδιώξουμε», δήλωσε ο κ. Σουλτς την Κυριακή στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και εξέφρασε την ελπίδα να υιοθετηθεί το σχέδιο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαπραγματευτεί συμφωνία επανεισδοχής με το Αφγανιστάν, ο κ. Σουλτς σημείωσε ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει και χαιρέτισε την δήλωση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες ότι «πρέπει να στείλετε πίσω τους ανθρώπους που δεν έχουν δικαίωμα να μείνουν». Νομίζω το είπε διότι οι πρόσφυγες «χρειάζονται ένα μήνυμα – ότι όσοι δεν διώκονται και δεν έχουν καμία πιθανότητα δεν πρέπει να αφεθούν στους εγκληματίες και τους διακινητές», δήλωσε ο κ. Σουλτς.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισήμανε ακόμη ότι ένα από τα σοβαρά προβλήματα το τελευταίο διάστημα είναι ότι πολλά ανακοινώνονται αλλά μετά δεν υλοποιούνται και τόνισε ότι στην περίπτωση της προώθησης προσφύγων από τη μία χώρα στην άλλη έχει προστεθεί κάτι το οποίο ο ίδιος δεν θεωρούσε ως τώρα πιθανό, ότι μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων πχ. την Σερβία – Κροατία, Σλοβενία – Κροατία, ΠΓΔΜ «σημειώνονται πραγματικές εντάσεις».
Αυτό είναι επικίνδυνο, τόνισε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης, «για αυτό είμαστε υποχρεωμένοι σήμερα εδώ να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα». Αναφερόμενος δε στη στάση πολλών ευρωπαϊκών χωρών, ο Μάρτιν Σουλτς προειδοποίησε ότι με την τακτική του «να μην καεί το δικό μου σπίτι και ας καεί το σπίτι του γείτονα», η Ευρώπη δεν θα προχωρήσει. «Είμαι σίγουρος ότι θα το καταφέρουμε, διότι η πίεση ανεβαίνει. Αν οι κυβερνήσεις δεν δείχνουν στους πολίτες ότι φέρνουν λύσεις, τότε χάνουν την εμπιστοσύνη και αυτό ισχύει για κάθε κυβέρνηση, αριστερή ή δεξιά», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Τι αναφέρει το προσχέδιο
Στο κείμενο του προσχεδίου, το οποίο αποκαλύπτει η Καθημερινή αναφέρονται τα εξής:
2 . Συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να γίνει χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Οι άμεσες προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην παροχή προσωρινής στέγασης καθώς και για την οργάνωση ταχεία και αποτελεσματική επιστροφή των μεταναστών που δεν προκρίνονται για άσυλο.
Διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από κοινού
7 . Άμεση ανταλλαγή πληροφοριών των κρατών μελών για το μέγεθος και την κίνηση των ροών μέσω των χωρών, ιδίως τον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, και όταν ζητηθεί για όλες φτάνουν πρόσφυγες και μετανάστες στο έδαφός μας.
Δευτερογενείς μετακινήσεις
Διαχείρισης των Συνόρων
Πλήρης εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας, ιδίως όσον αφορά τη συνεργασία μεταξύ των ακτοφυλακών, της διαχείρισης των συνόρων και της επανεισδοχής.
Αναβάθμιση της κοινής επιχείρησης Poseidon στην Ελλάδα, της παρουσία της Frontex ιδιαίτερα στο Αιγαίο , και σημαντική ενίσχυση της Frontex ώστε να στήριξει την Ελλάδα στην καταγραφή και τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων
Ενίσχυση της υποστήριξης της Frontex στα σύνορα μεταξύ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.
Αποστολή μέσα σε μια εβδομάδα 400 συνοριοφυλάκων αλλά και του απαραίτητου εξοπλισμό μέσω διμερούς στήριξης και, επιπλέον, η ενεργοποίηση στην Σλοβενία της ομάδας ταχείας επέμβασης στα σύνορα (RABIT)
Αντιμετώπιση λαθρεμπορίου
Πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των προσφύγων και των μεταναστών
Παρακολούθηση
Μετά τον κύκλο διαφωνιών που άνοιξε για τον Δήμο Αθηναίων και την αύξηση των τελών στις μικρομεσαίες…
Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας…
Η «Εταιρία Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – ΑΜΚΕ» με…
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…
H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…