Τα ξένα Founds ως κερδοσκοπικοί «γύπες» πάνω από τα σπίτια των Ελλήνων

0

Την είσοδο και στην ελληνική αγορά ξένων κερδοσκοπικών funds αλλά και εταιρειών συμβούλων διαχείρισης ακινήτων ανοίγουν οι αξιώσεις των εκπροσώπων των Θεσμών για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας.

Το «κουαρτέτο» επέμενε και χθες στις πολύωρες διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη στον προσδιορισμό κριτηρίων με πολύ χαμηλά όρια ως προς την αντικειμενική αξία, το ύψος του εισοδήματος και το σύνολο των οφειλών που πρέπει να πληρούν οι δανειολήπτες, οι οποίοι προσφεύγουν στον «νόμο Κατσέλη», ώστε να πετυχαίνουν την εξαίρεση της κύριας κατοικίας από τη ρευστοποίηση της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας για τη διευθέτηση των χρεών τους.

Οι σκληρές προτάσεις των δανειστών αφορούν μόνο τα νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ ένα από τα σενάριά τους που επαναφέρουν τεχνηέντως για να ασκήσουν πίεση στην ελληνική πλευρά -αυτό της προστασίας κύριας κατοικίας με αντικειμενική αξία έως τα 70.000 ευρώ- καλύπτει μόλις το 20% των ιδιοκτητών.

Η επιμονή του «κουαρτέτου», όπως αναφέρουν πηγές, κρύβει τις προθέσεις τους σε συνδυασμό και με τις πρόσφατες τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για δημοπρασίες ακινήτων με ταχείς διαδικασίες, στη δημιουργία μίας νέας αγοράς στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας των δανειοληπτών, έχει στόχο την περαιτέρω πτώση των τιμών των ακινήτων. Έτσι, οι τράπεζες θα βρεθούν αναγκασμένες, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές τα τελευταία χρόνια, να βγάλουν μαζικά στο σφυρί… ακίνητα.

Επειδή, όμως, συμπληρώνουν οι ίδιοι κύκλοι, δεν έχουν τέτοια τεχνογνωσία, θα προσφύγουν σε δύο λύσεις:

  • Η πρώτη θα αφορά την πρόσληψη ξένων συμβουλευτικών εταιρειών (στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τέτοιες επιχειρήσεις) και η
  • δεύτερη θα είναι η πώληση «κόκκινων» δανείων σε distress funds με πολύ χαμηλή ονομαστική τιμή, μόνο και μόνο για να ελαφρύνουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Φυσικά δεν αποκλείεται να συμβούν και οι δύο λύσεις.

Έτσι, δημιουργείται μία νέα αγορά, όπου ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια και εταιρικά σχήματα θα αγοράζουν σε πολύ χαμηλές τιμές διαμερίσματα, τα οποία είτε θα τα ενοικιάζουν ακόμη και στους πρώην ιδιοκτήτες τους προκειμένου να μένουν μέσα έναντι εντός συμβολικού τιμήματος, είτε θα μεταπωλούν τα «φιλέτα» σε υψηλότερες εισοδηματικά τάξεις. Η πρώτη υψηλή ζήτηση που θα προκληθεί λόγω των πολύ χαμηλών τιμών πώλησης θα προκαλέσει άνοδο των αξιών και έτσι τα funds και οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων θα κερδίζουν ακόμη περισσότερα.

Πιο συγκεκριμένα το «κουαρτέτο» των Θεσμών προτείνει να προστατεύεται η κύρια κατοικία των δανειοληπτών που προσφεύγουν στον νόμο Κατσέλη, εφόσον αυτοί πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

  1. Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν ξεπερνά τις 120.000 ευρώ (πρώτο σενάριο) ή τις 70.000 ευρώ (δεύτερο σενάριο).
  2. Το εισόδημα για ένα άτομο να είναι μέχρι 8.180 ευρώ, για ένα ζευγάρι έως 13.917 ευρώ, ενώ τα προαναφερόμενα όρια προσαυξάνονται κατά 3.350 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρι τρία παιδιά.
  3. Το σύνολο οφειλών να είναι μέχρι 120.000 ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στα ακόλουθα κριτήρια που θα πρέπει οι δανειολήπτες να πληρούν ώστε να εξαιρείται η κύρια κατοικία από τη ρευστοποίηση της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας:

  1. Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικία να μην είναι πάνω από 200.000 ευρώ για ένα άτομο, τις 250.000 ευρώ για ένα ζευγάρι, ενώ τα όρια αυτά να προσαυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρι τρία παιδιά.
  2. Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 35.000 ευρώ, ετησίως.
  3. Το σύνολο των οφειλών να είναι μέχρι τις 200.000 ευρώ.
Share.

Comments are closed.