«Καταρχάς δεκτές» έκαναν οι εκπρόσωποι των δανειστών τις γενικές αρχές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που τους παρουσίασε ο Υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος ως «γενικό ισοδύναμο» των αλλαγών που προβλέπει το νέο Μνημόνιο.
Αυτό αναφέρει στο Capital.gr στενός συνεργάτης του κ. Κατρούγκαλου, συμπληρώνοντας πως την ερχόμενη Παρασκευή θα δοθεί στους δανειστές μία «πρώτη εκδοχή της ποσοτικοποίησης» των μέτρων της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και θα γίνει «ανταλλαγή απόψεων» μεταξύ των δύο πλευρών.
Η τελική εκδοχή της ποσοτικοποίησης των μέτρων θα υπάρξει «τέλος Οκτωβρίου».
Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν πως «η συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που προτείνουμε εμπεριέχει και ισοδύναμα για να σωθεί το ΕΚΑΣ».
Ο κ. Κατρούγκαλος έχει δηλώσει θα διασωθεί το ΕΚΑΣ μέσω της εθνικής σύνταξης, την οποία ο ίδιος προτείνει και η οποία θα αντιστοιχεί στο 60% του μέσου εισοδήματος. Υ
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την Κομισιόν η εξοικονόμηση η οποία πρέπει να προκύψει από τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις από φέτος μέχρι το 2018 ανέρχεται στο 1,9% του ΑΕΠ ή περίπου σε 3,5 δισ. ευρώ.
Από αυτά έχουν προσδιοριστεί για το 2015-16 μέτρα μόλις 1,1 δισ. ευρώ και μένουν άλλα 700 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο. Από την πλευρά των δανειστών έχει ήδη αμφισβητηθεί εάν η απόδοση τόσο των προσδιορισμένων μέτρων (πχ εισφορά 6% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις) όσο και τα μη προσδιορισμένα ακόμη μέτρων ( πχ ενιαίο κανόνας εισφορών- παροχών , Εθνική Σύνταξη , ενσωμάτωση επικουρικών στις κύριες) είναι αρκετή για να πιαστεί ο στόχος των 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2018.
Ο κ. Κατρούγκαλος, σύμφωνα με δηλώσεις του το τελευταίο τριήμερο, φαίνεται πως έχει καταλήξει σε τρεις βασικές συνιστώσες του νέου ασφαλιστικού οι οποίες έχουν ως εξής:
- Την παροχή μιας Εθνικής Σύνταξης 390 ευρώ σε όσους έχουν ασφαλιστεί ως και 15 χρόνια. Όσοι έχουν ασφαλιστεί πάνω από 15 χρόνια θα παίρνουν μια σύνταξη η οποία θα έχει ως βάση την εθνική σύνταξη των 390 ευρώ ενώ το υπόλοιπο κομμάτι της σύνταξης τους θα καταβάλλεται ανάλογα με τις εισφορές τις οποίες έχουν πληρώσει.
- Την ενσωμάτωση των επικουρικών συντάξεων στις κύριες συντάξεις και έτσι τη διαμόρφωση μιας ενιαίας σύνταξης.
- Τη διαμόρφωση υψηλών ποσοστών αναπλήρωσης (σ.σ του μισθού από τη σύνταξη) για τους χαμηλόμισθους και χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης για τους υψηλόμισθους και προπαντώς για εκείνους που οι αμοιβές τους ξεπερνούν σήμερα ή ξεπερνούσαν ( πριν βγουν στη σύνταξη) τα 2.000 ευρώ.