Αν δεν βρουν ισοδύναμα 3,350 δισ. ευρώ, τότε έρχονται σκληρότερα μέτρα

0

Η καινούρια ορολογία που εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τα ισοδύναμα. Αυτό το σκληρό μέτρο δεν θα το εφαρμόσουμε για θα ψάξουμε για ισοδύναμο, ακούς καθημερινά. Όμως τώρα ήρθε η ώρα του λογαριασμού.

Το οικονομικό επιτελείο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα κάθονται από αύριο στο ίδιο τραπέζι με τους επικεφαλής του Κουαρτέτου και εκεί θα πρέπει να ανατρέψουν και να αποτρέψουν σκληρά μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί. Θα πρέπει τελικά να βρουν ούτε λίγο ούτε πολύ γύρω στα 3,5 δισ. ευρώ.

Βαρύς ο λογαριασμός για τα ισοδύναμα

Η μείωση των συντελεστών στο 13% για τα σχολεία και στο 6% για τα φροντιστήρια -από 23%- ανοίγει μια «τρύπα» περίπου 110 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή θα πρέπει να καλυφθεί σε κάθε περίπτωση από άλλα μέτρα.

Περί τα 20.000.000 πρέπει να ανευρεθούν, λόγω της κατάργησης του 5ευρου στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να επανέλθει το εισιτήριο.

Επιπλέον θα πρέπει να βρεθεί άλλο 1,1 δισ. ευρώ λόγω του τρόπου περικοπής των συντάξεων το 2016, αλλά και της μη επιβολής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά Ταμεία.

Ποια είναι τα αγκάθια που πρέπει να αντιμετωπιστούν;

  • Η μείωση των συντελεστών στο 13% για τα σχολεία και στο 6% για τα φροντιστήρια -από 23%- ανοίγει μια «τρύπα» περίπου 150 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι αυτά πρέπει να καλυφθούν σε κάθε περίπτωση από άλλα μέτρα, ανεξαρτήτως του αν θα έμπαιναν τελικά στον Προϋπολογισμό τα περίπου 300 εκατ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί από την εφαρμογή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αυτό όπως έχουμε ξαναγράψει ήταν μια από τις μεγαλύτερες παγίδες που έπεσε η κυβέρνηση, προτείνοντας αυτά τα «φουσκωμένα» έσοδα.
  • Για το εισιτήριο των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρείατο προσχέδιο προβλέπει ισοδύναμα. Υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν 20 εκατ. ευρώ.
  • Για τη φορολογία των αγροτών, αφού τελικά εφαρμόστηκε η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο που χρησιμοποιούν κι αφού ήδη έχουν σταλεί τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά με την αναδρομικά αυξημένη προκαταβολή φόρου, μένει να ξεκαθαριστεί αν θα αυξηθεί ο φόρος εισοδήματός τους από το 13% στο 20%. Για να μη συμβεί αυτό, απαιτούνται περίπου 100 εκατ. ευρώ από άλλες πηγές.
  • Για την αύξηση της φορολογίας των ενοικίων το υπουργείο Οικονομικών είχε υποσχεθεί 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η διάταξη αποσύρθηκε κακήν κακώς και μένει να δούμε εάν η διαφορετική κλίμακα που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο μπορεί να αποφέρει τα ίδια.
  • Για το ΕΚΑΣ το κονδύλι που απαιτείται σε ετήσια βάση είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ κι αυτό είναι το ποσό που πρέπει να καλύψει η κυβέρνηση αν θέλει τελικά να το διασώσει.
  • Για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που αποτελεί μια από τις ήττες στη διαπραγμάτευση, υπολογίζεται ότι αν δεν εφαρμοστεί το μέτρο, απαιτούνται περίπου 375 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Από την άλλη, είναι κοινή η διαπίστωση ότι ακόμα κι αν δεν εφαρμοστεί το μέτρο, η μείωση των επικουρικών συντάξεων είναι αναπόφευκτη, ενώ πλέον στην κυβέρνηση μιλάνε για ενσωμάτωσή τους στις κύριες συντάξεις.
  • Για τις αποφάσεις του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας των μειώσεων στις συντάξεις, το ετήσιο κόστος για την επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του 2012 ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ και πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» της επόμενης ημέρας. Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση εξετάζει μοντέλο ανάλογο με αυτό για τις αποφάσεις του ΣτΕ για τους ενστόλους, δηλαδή μικρότερες μειώσεις συντάξεων, από αυτές που ψηφίστηκαν το 2012 ή διαφορετική κλιμάκωσή τους, χωρίς να είναι σαφές αν μπορεί καλυφθεί μόνο έτσι το κονδύλι των 2 δισ. ευρώ.
Share.

Comments are closed.