Τους βράβευσε η Microsoft, τους αγνόησε το Υπουργείο Πολιτισμού

Είναι δυο από τους καλύτερους προγραμματιστές που διαθέτει η Ελλάδα. Ο Γιώργος Καρακατσιώτης είναι Μηχανικός Λογισμικού με εξειδίκευση στην τεχνητή νοημοσύνη και την επεξεργασία φυσικής γλώσσας και ο Βαγγέλης Πτερνέας είναι επίσης Μηχανικός Λογισμικού και έχει βραβευτεί δύο φορές από τη Microsoft με τη διάκριση Most Valuable Professional. Οι δυο παραπάνω, ιδρυτές της εταιρείας παραγωγής λογισμικού LightBuzz, είναι οι άνθρωποι πίσω από το πολυβραβευμένο Acropolis Rock, έναν πρωτοποριακό ηλεκτρονικό ξεναγό της Ακρόπολης, που θέλησαν να τον δωρίσουν στο υπουργείο Πολιτισμού. Μετά από 5 μήνες αναμονής και διαπραγματεύσεων πήραν ένα βροντερό και τρανταχτό «ΟΧΙ».

 Εφαρμογή – πρώτη σε downloads στο AppStore – για την Ακρόπολη που δεν έχει ηλεκτρονική παρουσία

Οι δυο προγραμματιστές σκέφτηκαν να προτείνουν την εφαρμονή – που είναι μάλιστα πρώτη σε downloads στο AppStore – καθ΄ότι οι περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι του εξωτερικού έχουν ηλεκτρονική παρουσία συνήθως με τη μορφή επίσημης εφαρμογής , ενώ η Ελλάδα δεν έχει. Η Ακρόπολη, το ιστορικότερο μνημείο της Ευρώπης, στηρίζεται αποκλειστικά σε πρωτοβουλίες ιδιωτών.

Γιατί, λοιπόν, να εισπράξουν το βροντερό αυτό «΄ΟΧΙ» μετά από ένα 5μηνο γαϊτανάκι επαφών και αλληλογραφίας με μια σειρά υπευθύνων, από το υπουργείο, τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων κ.ά; 

 «Σας ενημερώνουμε ότι στον σχεδιασμό του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων συγκαταλέγεται και η δημιουργία ηλεκτρονικών εφαρμογών ξενάγησης (application), η οποία προγραμματίζεται με τη συνεργασία των αρμοδίων Εφορειών Αρχαιοτήτων. Σας ευχαριστούμε για την προσφορά σας, που δεν έγινε αποδεκτή για τους παραπάνω λόγους», ήταν η απάντηση.

Το κράτος αποφασίζει να ξοδέψει χρήματα για να φτιάξει μια δική του εφαρμογή, ενώ μπορούσε να την έχει δωρεάν

«Δηλαδή το κράτος αποφάσισε να ξοδέψει χρήματα για να φτιάξει μια δική του εφαρμογή, ενώ μπορούσε να την έχει δωρεάν», σχολιάζει  ο Βαγγέλης Πτερνέας. «Τους τη δίναμε με τα κλειδιά στο χέρι. Με αυτήν την καθυστέρηση, επίσης, χάθηκε και η σεζόν του καλοκαιριού».

  Η εφαρμογή έχει επίσης λάβει 1η θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό επιχειρηματικότητας του TEDx και επίσης την 1η θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό Appwards. Παράλληλα οι δημιουργοί της έχουν προσκληθεί στα συνέδρια Semantic Web στο Σαν Φρανσίσκο και Hello Culture στο Λονδίνο ενώ αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες πολιτιστικές εφαρμογές στο AppStore.

Η θέση του υπουργείου Πολιτισμού

 Μετά το σάλο που έχει αρχίσει να δημιουργείται καθώς τα ερωτηματικά πυκνώνουν, το υπουργείο Πολιτισμού δίνει απάντηση για τους λόγους της απόρριψης, αναφέροντας ουσιαστικά ότι η εφαρμογή απορρίφθηκε διότι δεν είχε την έγκριση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων (για τη χρήση εικόνων και την επιστημονική ακρίβεια του περιεχομένου της) και δερν είχαν καταβληθεί τα νόμιμα τέλη υπέρ ΤΑΠ (Ταμείο Αρχαιολογικών Π¨ορων)

Αναλυτικά η απάντηση του υπουργείου 

Σε συνέχεια των δημοσιευμάτων σχετικά με την πρόθεση της εταιρείας Lightbuzz Software να δωρίσει στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού την εφαρμογή Acropolis Rock, μια ηλεκτρονική ξενάγηση της Ακρόπολης, φαίνεται ότι κανένα από τα εν λόγω άρθρα δεν στηρίχθηκε σε διασταύρωση πληροφοριών. Η επιλογή της εν λόγω εταιρείας να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα που ανέκυψε, μας αναγκάζει να διευκρινίσουμε δημοσία στοιχεία που περιέχονται στην αλληλογραφία της με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Το ΤΑΠ, κατά την πάγια τακτική του, προβαίνει σε δημιουργικές συνεργασίες με κάθε αξιόλογη πρωτοβουλία ιδιωτών ή φορέων. Πόσο μάλλον, όταν αυτές θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ήδη προγραμματισμένη παραγωγή ηλεκτρονικών ξεναγήσεων μέσα στο από καιρού υπογεγραμμένο πλαίσιο συνεργασίας με το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Simon Fraser University στον Καναδά για ευρείες εφαρμογές, που με τη συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ θα προσφερθούν στο ελληνικό δημόσιο επ’ ωφελεία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.

Πιο συγκεκριμένα, τα δύο μέρη συνυπέγραψαν προσύμφωνο συνεργασίας το οποίο, αναγνωρίζοντας τα κοινά ενδιαφέροντά τους στον ακαδημαϊκό, τον εκπαιδευτικό και τον πολιτιστικό τομέα, προβλέπει τη δημιουργία και την προσφορά εφαρμογών για smartphones & tablets που θα διατίθενται μέσω App Store και Google Play.

Πρόκειται για εφαρμογές για την ξενάγηση σε ελληνικά μουσεία, οι οποίες θα βασιστούν στο υλικό των υπαρχόντων εντύπων οδηγών για να διευρύνουν την εμπειρία της επίσκεψης και να παράγουν έσοδα για τα μουσεία αλλά και για θεματικές εφαρμογές, που θα εστιάζουν σε μερικά από τα πιο δημοφιλή ελληνικά πολιτιστικά θέματα με επιπλέον σκοπό να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τουρισμού.

Το προσύμφωνο συνεργασίας προβλέπει επίσης τη δημιουργία εκπαιδευτικής πλατφόρμας, στην οποία κάθε ελληνικό μουσείο θα μπορεί να δημιουργεί τη δική του βάση, με σκοπό την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και της ιστορίας στην εκπαίδευση.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον νόμο 3028/2002 αρθ. 46, το ΤΑΠ προκειμένου να αποδεχθεί χορηγία ή να συνεργαστεί με ιδιώτες ή άλλους φορείς για τη διάθεση στο κοινό έντυπης ή ηλεκτρονικής έκδοσης που περιέχει εικόνες και κείμενα αρχαιολογικού περιεχομένου, θα πρέπει:

α) να έχει την έγκριση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων για τη χρήση εικόνων και την επιστημονική ακρίβεια του περιεχομένου εν γένει και

β) να έχουν καταβληθεί τα νόμιμα τέλη υπέρ ΤΑΠ.

Η αλληλογραφία της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων με την εταιρεία Lightbuzz Software, που είχε ήδη παραγάγει το έργο της, κατέδειξε ότι για την συγκεκριμένη παραγωγή καμία εκ των άνω προϋποθέσεων δεν είχε πληρωθεί. Ως εκ τούτου η αποδοχή από το ΥΠΠΟ δεν ήταν πλέον δυνατή, διότι δεν είχαν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες για την παραγωγή του έργου της εταιρείας Lightbuzz Software.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Δήμος Αθηναίων: Αλήθειες και ψέματα για τα δημοτικά τέλη

Μετά τον κύκλο διαφωνιών που άνοιξε για τον Δήμο Αθηναίων και την αύξηση των τελών στις μικρομεσαίες…

2 ώρες ago

ΑΔΕΔΥ: 25η Νοέμβρη 2024 – Διεκδικούμε ένα κόσμο ασφαλή χωρίς βία – Καμία ανοχή στην έμφυλη βία

Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας…

2 ώρες ago

Η «Οινιαδών Ανάπτυξις» μέσω του προγράμματος “Oiniades Trails” θέτει τις βάσεις για τον περιπατητικό τουρισμό στις Οινιάδες!

Η «Εταιρία Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – ΑΜΚΕ» με…

3 ώρες ago

Νίκος Ανδρουλάκης:  Με δικές μου ενέργειες από το 2017 νομοθετήθηκε το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων – Γιατί η κυβέρνηση δεν το χρησιμοποίησε μέχρι σήμερα

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…

6 ώρες ago

BBC: Μετά από μέρες κλιμάκωσης, τι θα κάνει ο Πούτιν στη συνέχεια;

H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…

9 ώρες ago

Ο Δήμαρχος  Αγίας Παρασκευής, Γιάννη Μυλωνάκη συναντήθηκε με τον Καθηγητή ΕΚΠΑ και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιο Λέκκα

Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…

10 ώρες ago