Ένα διπλό μήνυμα περιμένει η ελληνική κυβέρνηση από την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα: ένα πολιτικό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους και ένα οικονομικό μήνυμα προς τους επενδυτές διεθνώς ότι μπορούν να επενδύσουν πλέον στη χώρα μας.
Ο ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων έχει ήδη αναδειχθεί στον ισχυρότερο σύμμαχο του Αλέξη Τσίπρα εντός Ε.Ε. και οι σχέσεις των δύο ηγετών έχουν τεθεί σε στέρεη βάση. Ο πρόεδρος Ολάντ, μάλιστα, με την παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν δύο εβδομάδες, έθεσε, παρούσης της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, κατηγορώντας, μάλιστα, την Ευρώπη ότι έχει «ξεχάσει» τις υποχρεώσεις της.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Φρανσουά Ολάντ αναμένεται και κατά την διήμερη παραμονή του στην Ελλάδα να εκπέμψει εκ νέου αντίστοιχο μήνυμα για την απομείωση του ελληνικού χρέους και να… διαλέξει σε ποια πλευρά του τραπεζιού θα κάτσει το Παρίσι, όταν ανοίξει η σχετική συζήτηση. Μάλιστα, αυτό το μήνυμα αναμένεται να το αποστείλει από το βήμα της Βουλής, αφού θα διοργανωθεί ειδική επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στο Κοινοβούλιο, προκειμένου να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό, όπως είχε κάνει το 2008 ο προκάτοχός του, Νικολά Σαρκοζί.
Μήνυμα επενδύσεων
Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, η κυβέρνηση προσδοκά ότι ο Γάλλος πρόεδρος δε θα στείλει μήνυμα μόνο προς τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και στην διεθνή οικονομική κοινότητα. Ο κ. Ολάντ θα συνοδεύεται, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν γαλλικά ΜΜΕ, αλλά και το RTL του Λουξεμβούργου, από 70 επιφανείς επιχειρηματίες της Γαλλίας και θα συζητήσει με την ελληνική πλευρά την προοπτική γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα, αλλά και συμμετοχής του Παρισιού στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, μέσω γαλλικών εταιρειών ασφαλώς.
Κατά πληροφορίες, μάλιστα, φαίνεται πως ειδικά οι αποκρατικοποιήσεις που αφορούν στον τομέα της ενέργειας έλκουν τους Γάλλους, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ψάχνει ισοδύναμα για να μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ, ενώ ταυτόχρονα το Μαξίμου αποκλείει το ενδεχόμενο να ιδιωτικοποιηθούν η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Τούτου δοθέντος, στο ενεργειακό «κομμάτι» οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συζητήσουν για θαλάσσια και χερσαία οικόπεδα έρευνας για υδρογονάνθρακες, αλλά και για όσα περιλαμβάνει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που αφορούν στον κλάδο των μεταφορών. Μετά την αποχώρηση των Ρώσων από την κούρσα ενδιαφέροντος για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον ΟΛΘ και της Rosco, όλα δείχνουν ότι το πεδίο για τους Γάλλους ανοίγει και ήδη, σχετικό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί.
Συν τοις άλλοις, ο Φρανσουά Ολάντ θα συνοδεύεται από επικεφαλής εταιρειών όπως οι Vinci, Total, Veolia, SNCF, Suez και EDF με στόχο να δείξει και στους υπόλοιπους Γάλλους επιχειρηματίες ότι ανοίγει προοπτική ευκαιριών για επενδύσεις στην Αθήνα. Και, έστω κι αν ουδείς περιμένει ότι την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή θα υπογραφούν… συμβάσεις, το σημαντικό για το Μαξίμου είναι να εμπεδωθεί κλίμα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία. Εφόσον γίνει αυτό, «οι επενδύσεις θα ακολουθήσουν», όπως πιστεύουν επιτελείς του πρωθυπουργού, αλλά και στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
«Θα βόλευε πολύ την κυβέρνηση να είχε απέναντι της μια Αξιωματική Αντιπολίτευση η οποία θα…
Εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε χριστιανικές περιοχές της Δαμασκού νωρίς την Τρίτη για να…
Ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού ανακοίνωσε τη νέα κυβέρνησή του –την τέταρτη της χώρας…
Μετά την αναχαίτιση από την ισραηλινή αεροπορία ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους που εκτοξεύτηκε από την…
Οι ηγέτες των εκκλησιών στη Συρία συμβουλεύουν τους Χριστιανούς να περιορίσουν τους εορτασμούς των Χριστουγέννων…
Εικόνες μεγάλης καταστροφής καταγράφηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 23-10-24 στην περιοχή του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου…