Κάμερες μέσα στους συρμούς, τουρνικέ και ελεγκτές σε όλα τα ΜΜΜ!

0

Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς με το πολυνομοσχέδιο, που ψηφίστηκε από τη Βουλή και προβλέπει την αναδιάρθρωσή του ΟΑΣΑ.

Μεταξύ άλλων τοποθετούνται κάμερες μέσα στους συρμούς ενώ δημιουργείται ειδικό σώμα ελεγκτών, που θα συνεργάζεται στενά με την αστυνομία με στόχο την καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής.

‘Ηδη η εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ) έλαβε την έγκριση για την τοποθέτηση καμερών για λόγους ασφαλείας στο εσωτερικό των συρμών του μετρό από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Οι πρώτες κάμερες αναμένεται να τοποθετηθούν αρχικά στους 17 συρμούς νέας γενιάς του μετρό, οι οποίοι και διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και στη συνέχεια σε όλο το στόλο της ΣΤΑΣΥ, (μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ).

Επίσης, στις κατευθύνσεις του σχεδίου αναδιάρθρωσης με στόχο την καταπολέμηση της λαθρεπιβίβασης περιλαμβάνονται οι μπάρες εισόδου (τουρνικέ) στα λεωφορεία, η επέκταση της εφαρμογής του μέτρου «είσοδος-μόνο-από-τη-μπροστινή-πόρτα» μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς και η δημιουργία Ενιαίου Σώματος Ελεγκτών του Ομίλου και προώθηση της συνεργασίας με την Ελληνική Αστυνομία, με τη δημιουργία ειδικού σώματος Ελεγκτών Αστικών Μεταφορών.

Παράλληλα θα ανασχεδιαστεί το σύστημα παραγωγής και διανομής εισιτηρίων με την εισαγωγή του θερμικού εισιτηρίου (e-voucher) και θα επεκταθεί το mobile ticketing, ενώ την περίοδο της αναδιάρθρωσης θα εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο, στο οποίο η χρέωση θα είναι ζωνική, ανάλογα με τη διανυόμενη απόσταση.

Επίσης προβλέπεται  επανασχεδιασμός του δικτύου λεωφορείων και τρόλεϊ, βελτιστοποίηση αξιοποίησης του στόλου και των ανθρώπινων πόρων, αλλά και καλύτερη αξιοποίηση του μετρό ως ραχοκοκαλιά για την προώθηση των συνδυασμένων μετακινήσεων.

Επιπλέον, στις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των εσόδων περιλαμβάνονται και Re-branding του Ομίλου ΟΑΣΑ καθώς και αλλαγή της στρατηγικής επικοινωνίας προκειμένου να προσεγγισθεί το νεανικό κοινό και σύνδεση με τη βιομηχανία τουρισμού.

Στο συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται ειδική προσθήκη στο Ποινικό Κώδικα για τους παραχαράκτες κομιστρων οι οποίοι θα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και δέκα έτη για συνολική ζημία που υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ, ή αν ο υπαίτιος διαπράττει πλαστογραφία κατ’ επάγγελμα και το συνολικό όφελος ή η ζημία υπερβαίνουν το ποσό των 30.000 ευρώ.

Τέλος, τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει να είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους προς τον ΟΑΣΑ σε ότι αφορά τις μετακινήσεις με μειωμένο κόμιστρο ευπαθών ομάδων, καθώς από 1η Ιανουαρίου 2016 σε περίπτωση μη καταβολής του συμφωνηθέντος αντιτίμου, ο ΟΑΣΑ θα σταματά αυτοδικαίως το μεταφορικό έργο.

Share.

Comments are closed.