Ισόβια στον Γιάννη Σμπώκο για τα εξοπλιστικά

0

Ισόβια κάθειρξη ήταν η ετυμηγορία του  Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τον Γιάννη Σμπώκο σχετικά με την προμήθεια του συστήματος τηλεπικοινωνιών του Στρατού ΕΡΜΗΣ επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.

Στους συγκατηγορουμένους του , τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή της Δ/νσης εξοπλισμών Αντώνη Κάντα και τον Νίκο Λεονταρίτη στέλεχος της Διεύθυνσης εξοπλισμών το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 25 ετών και 20 ετών αντίστοιχα, αναγνωρίζοντας τους τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής διαγωγής μετά την πράξη.

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ζήτησαν αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

Οι τρεις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για άμεση συνέργεια σε απιστία, με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, ενώ ο Αντώνης Κάντας βαρύνεται επίσης με τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Οι ευθύνες του Άκη Τσοχατζόπουλου έχουν παραγραφεί βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενώ ο τέταρτος κατηγορούμενος Ζαχαρίας Ανδρουλάκης έχει αποβιώσει οπότε η δίωξη έπαυσε οριστικά λόγω θανάτου.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του  Σμπώκου για αναστολή της ποινής του.

Αντίθετα, έκανε δεκτά τα αιτήματα των Κάντα και Λεονταρίτη και χορήγησε αναστολή στην έφεσή τους. Στους δύο καταδικασθέντες επέβαλε τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης σε ΑΤ της περιοχής τους τρεις και δύο φορές το μήνα αντίστοιχα, και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Τέλος, επέβαλε τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για μία δεκαετία.

Αποζημίωση υπέρ του ελληνικού δημοσίου  25 εκατ. ευρώ «αλληλεγγύως και εις ολόκληρον»  για τη ζημιά που υπέστη και 500.000 ευρώ χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη για έκαστο εκ των τριών κατηγορουμένων (Σμπώκου, Κάντα, Λεονταρίτη) επιδίκασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την υπόθεση του προγράμματος τηλεπικοινωνιών ΕΡΜΗΣ 2.

Σύμφωνα με την πολιτική αγωγή το ελληνικό δημόσιο έχει υποστεί ζημιά 25 εκατ. ευρώ (8 δισ. δραχμών). Οι δικηγόροι υποστήριξαν ότι οι κατηγορούμενοι με τις πράξεις του έπληξαν το κύρος του ελληνικού δημοσίου

Share.

Comments are closed.