Έρχεται η Τρόικα, αρχίζει το κρας τεστ για τα αγκάθια της 2ης λίστας μέτρων

0

Σε ρυθμούς τρόικας μπαίνει από σήμερα η κυβέρνηση. Mε το βλέμμα στραμμένο στην αξιολόγηση και τη σκέψη στη ρύθμιση του χρέους, Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο σηκώνουν τα… μανίκια για να περάσουν το πρώτο τεστ των δανειστών.

Οι “κλειστές” συσκέψεις του πρωθυπουργού με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες αναμένεται να είναι πολλές, καθώς ο ίδιος θέλει να έχει άμεση γνώση των εκκρεμοτήτων που αφορούν στα χαρτοφυλάκια – φωτιά. Επιπλέον, για αύριο το πρωί προγραμματίζεται διευρυμένη συνεδρίαση στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν: ασφαλιστικό, ΕΣΠΑ και ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

Τις αμέσως επόμενες ώρες, άλλωστε, ξεκινούν οι διαβουλεύσεις των υπουργών της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών [Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ),  Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ), Νικολό Τζιαμαρόλι (EMS) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ)], οι αποφάσεις των οποίων θα κλειδώσουν τη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων μέτρων και «φυσικά» θα γίνει και «έλεγχος» των όσων ψηφίστηκαν. Αυτοί, πάντως, είναι που θα αποφασίσουν στην εκταμίευση ή όχι της επόμενης υποδόσης ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα “μέτωπα” του πρώτου ελέγχου, αφορούν στα εξής:

  • TΡΑΠΕΖΕΣ: Η ανακεφαλαιοποίησή τους και η ρύθμιση για τα “κόκκινα” δάνεια, πρέπει να έχουν διευθετηθεί το αργότερο ως τις αρχές του επόμενου μήνα. Πρόκειται για συγκοινωνούντα… δοχεία και αποτελούν το αναγκαίο βήμα για την τραπεζική χρηματοδότηση μέσω του νέου ΕΣΠΑ και του επενδυτικού «πακέτου Γιούνκερ».
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Ίσως  πρόκειται για την σημαντικότερη παρέμβαση και στην οποία οι δανειστές δίνουν και το μεγαλύτερο βάρος, καθώς θα αποφέρει εξοικονόμηση 0,25% του ΑΕΠ ή 450 εκατ. ευρώ για φέτος και εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ για το 2016.
  • ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ: Στο επίκεντρο είναι και οι διαπραγματεύσεις για την επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των προστατευτικών ρυθμίσεων για τη μισθωτή εργασία (ομαδικές απολύσεις)
  • ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ – ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ΟΟΣΑ: Δεδομένες θεωρούνται οι παρεμβάσεις στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων (συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, φαρμακεία, κ.ά.)
Share.

Comments are closed.