7 εκατομμύρια Σύροι θα καταλήξουν στην Ευρώπη

0

Τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης της προσφυγικής κρίσης επεσήμανε χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χρήστος Στυλιανίδης, σύμφωνα με την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσαν τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κύπρου και Ελλάδας στη Λευκωσία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Τόνισε ότι στη Συρία υπάρχουν 7 εκατομμύρια «εσωτερικοί» μετανάστες, οι οποίοι εάν δεν εξομαλυνθεί γρήγορα η κατάσταση στη χώρα τους, θα μετατραπούν σε πρόσφυγες, διαφεύγοντας στην Ευρώπη. Προσέθεσε ότι από την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων στη Συρία 12 – 13 εκατομμύρια Σύροι πολίτες, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, καθώς και ότι η Ε.Ε. έχει διαθέσει πάνω από 5 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Συνδέοντας προσφυγική κρίση και Κυπριακό, εκτίμησε ότι τη δεδομένη χρονική συγκυρία η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης χριστιανών – μουσουλμάνων. «Οι ενδείξεις δημιουργούν αισιόδοξες προοπτικές», τόνισε.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για τη διαχείριση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ επεσήμανε ότι η Τουρκία εξασφάλισε χρηματοδότηση 3 δισ. ευρώ ως αντάλλαγμα για την πιο ενεργό συμμετοχή της στη διαχείριση της κρίσης αντί 500 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο φετινός προϋπολογισμός και σημείωσε ότι μέχρι πριν από 1,5 χρόνο οι χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης θεωρούσαν το μεταναστευτικό πρόβλημα των χωρών του Νότου.

Αντίστοιχα, ο Κύπριος ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου τόνισε την αναγκαιότητα η Ευρώπη να μη μετατραπεί σε «πολεμικό προμαχώνα» προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δράση του «Ισλαμικού Κράτους», ενώ επεσήμανε τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Τουρκίας μετά και την πρόσφατη πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα. Για τον ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου στη διαχείριση της κρίσης δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, λέγοντας αφενός ότι είναι κατακερματισμένο σε οκτώ πολιτικές ομάδες και αφετέρου ότι δεν έχει ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων εντός της Ε.Ε.

Αιχμηρός ήταν στην παρέμβασή του ο Έλληνας πρέσβης στην Κύπρο, Ηλίας Φωτόπουλος. Αναφερόμενος στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας που προβλέπει αυστηρότερη εφαρμογή τού, εδώ και μερικά χρόνια συμφωνημένου, πρωτοκόλλου επανεισδοχής μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, αποκάλυψε ότι η Ελλάδα στη διάρκεια του 2015 έχει υποβάλει στην Τουρκία αιτήματα για «επιστροφή» 6.974 ατόμων, εκ των οποίων η Τουρκία έχει ικανοποιήσει μόλις δύο. Επιπλέον, επεσήμανε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να χαλαρώσει τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχει επιβάλει στην Ελλάδα εξαιτίας του βάρους που καλείται να σηκώσει η χώρα για τη διαχείριση των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν κατά χιλιάδες.

Η επιβράβευση της Τουρκίας

Επιβράβευσαν οι Ευρωπαίοι «εταίροι» μας την Τουρκία επειδή πλημμύρισε την Ελλάδα και την Ευρώπη με πρόσφυγες και μετανάστες. Το βασικότερο «αίτημά» της, που έβαζε στο τραπέζι του ανατολίτικου παζαριού όλα αυτά τα χρόνια που πιεζόταν για να εφαρμόσει τις συμφωνίες επανεισδοχής μεταναστών-προσφύγων, δηλαδή την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίων (βίζα) για τους υπηκόους της που ταξιδεύουν στην Ε.Ε., έγινε αυτή τη φορά δεκτό, αφού προηγουμένως άφησε να περάσουν στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τουλάχιστον πεντακόσιες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Η Τουρκία έλαβε επίσης και γενναία οικονομική ενίσχυση, καταρχήν ύψους ενός δισ. ευρώ. Κι’ όμως, η γείτων εδώ και χρόνια εισέπραττε μεγάλα ποσά από την Ε.Ε. Είναι ενδεικτικό πως, παρότι δεν είναι μέλος της Ε.Ε., έπαιρνε από τις Βρυξέλλες μέσα από προενταξιακά προγράμματα για τη φύλαξη των συνόρων και τη μετανάστευση πάνω από ένα δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, αρχής γενομένης από το 2007.

Share.

Comments are closed.