Ειδικός φόρος δακτυλίου και νέα τέλη στα ΙΧ από φέτος

0

Αλλαγές τα τέλη κυκλοφορίας που θα προκαλέσουν αυξήσεις αλλά και μειώσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες οχημάτων σχεδιάζει να εφαρμόσει από φέτος κιόλας η κυβέρνηση. Τι είπε ο Τ. Αλεξιάδης.

Τα τέσσερα σενάρια

Οι αλλαγές θα περιληφθούν στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων που θα πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση και σε αυτό θα προβλέπεται, επιβάρυνση στα οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που ταξινομήθηκαν μετά την 1/1/2010. Συγκεκριμένα εξετάζονται τα εξής σενάρια: 

  • Μείωση του ορίου εκπομπών ρύπων στα οχήματα που προβλέπεται καταβολή τελών από τα 99γρ./Co2 στα 80γρ./Co2. Αυτό πρακτικά θα σημάνει ότι 50.000 ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει το 2016 να καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας το 2016 ύψους 50 ευρώ εκαστος. 
  • Αύξηση στους συντελεστές από 10% έως και 50% με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να προβλέπονται για τα οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας άνω των 1800 κ.εκ.
  • Μείωση της φορολογίας για παλαιά οχήματα κυρίως μεγάλου κυβισμού άνω των 2000 ή 2500 κ.εκ. 
  • Επιβολή ειδικού τέλους δακτυλίου για τα παλαιά και ρυπογόνα οχήματα που ανήκουν στην κατηγορία εκπομπών ρύπων Euro5 ή παλαιότερη, που κινούνται στο κέντρο της Αθήνας ή ακόμη και στους μόνιμους κατοίκους του κέντρου. 

Το 2016 οι μεγάλες αλλαγές

Μιλώντας στο MEGA ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης είπε ότι για το 2015 θα επιδιωχθεί να γίνουν αλλαγές με στόχο την ελάφρυνση των μικρών και φτηνών οχημάτων με αντίστοιχη επιβάρυνση των μεγάλων και ακριβών. Ο κ. Αλεξιάδης πρόσθεσε ότι οι μεγάλες αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας θα γίνουν το 2016 στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που απορρέουν από την συμφωνία με τους δανειστές, αλλά δεν θέλησε να αναφερθεί σε σενάρια σχετικά με τον κυβισμό.

Share.

Comments are closed.