Νέα ερωτήματα για το πόθεν έσχες του Γιώργου Σταθάκη

0

Σειρά ερωτημάτων σε σχέση με το επίμαχο ποσό του 1.000.000 ευρώ αλλά και για τη λειτουργία της επιτροπής πόθεν έσχες της Βουλής προκαλεί η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη.

Ερώτημα 1ο. Το κυβερνητικό στέλεχος παραδέχεται ότι δεν αποτύπωσε στο πόθεν έσχες του 2012 (οικονομική χρήση 2011) το 1.000.000 ευρώ χαρακτηρίζοντας τη δήλωση του «πρώιμη και πιθανόν ατελή». Ωστόσο το ποσό κάθε άλλο παρά ευτελές είναι. Προκαλεί λοιπόν έκπληξη η αμέλεια του υπουργού, όταν μάλιστα ο ίδιος έχει καταγράψει με μεγάλη ακρίβεια στην συγκεκριμένη δήλωση περιουσιακής κατάστασης τα λοιπά περιουσιακά του στοιχεία που κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητα είναι. (Υπενθυμίζεται ότι το 2011 ο υπουργός δήλωνε, εκτός των άλλων, καταθέσεις 306.000 ευρώ και 201.000 δολαρίων αντίστοιχα)

Ερώτημα 2ο. Ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι κατέγραψε το 1.000.000 ευρώ στα πόθεν έσχες του 2013 (οικονομική χρήση 2012) και στο πόθεν έσχες του 2014 (οικονομική χρήση 2013). Ο ίδιος μάλιστα, υποστηρίζει, ότι το θέμα έχει λήξει με τις δύο αυτές δηλώσεις. Ωστόσο μένει να απαντηθεί και κυρίως να διευκρινιστεί από την επιτροπή πόθεν έσχες αν ο υπουργός μπόρεσε να δικαιολογήσει την πηγή προέλευσης των χρημάτων αυτών. 

Ερώτημα 3ο. Στην επιτροπή μετέχουν εκτός από μέλη του Κοινοβουλίου, δικαστικοί λειτουργοί, εκπρόσωποι τραπεζών, αλλά και ορκωτοί λογιστές. Οι τελευταίοι δεν προχώρησαν σε αντιπαραβολή, ως όφειλαν, των δηλώσεων του υπουργού; Δεν ενημέρωσαν τα μέλη του Κοινοβουλίου που απαρτίζουν την επιτροπή για το «άνοιγμα;». Αν όχι δεν τίθεται ζήτημα εύρυθμης λειτουργίας της επιτροπής όταν μάλιστα το κόστος λειτουργίας της ξεπερνά τις 600.000 ευρώ ετησίως.

Ερώτημα 4ο. Η πρώην πρόεδρος της επιτροπής Δέσποινα Χαραλαμπίδου είχε αποκαλύψει σε ανύποπτο χρόνο (το Καλοκαίρι) ότι 100 πόθεν έσχεςπρώην και νυν βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου έχριζαν περεταίρω διερεύνησης. Περιλαμβάνονται  οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του κ. Σταθάκη στη λίστα αυτή;

Ερώτημα 5ο. Ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι αν και το θέμα είχε λυθεί με την ανάληψη των καθηκόντων του θεώρησε σκόπιμο και κατά πλεονασμό να καταθέσει συμπληρωματική δήλωση τον Μάρτιο του 2015 που αφορά αποκλειστικά αυτή του 2012 (χρήση του 2011) και απλώς επανέλαβε τα στοιχεία που είχε ήδη καταθέσει από το 2013 (χρήση του 2012). Μένει να απαντηθεί αν υπήρξε κρούση στον υπουργό για το ζήτημα αυτό από την επιτροπή και επανήλθε ή το έπραξε αυτοβούλως.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Γιώργου Σταθάκη

«Ο νόμος απαγορεύει τη δημόσια συζήτηση επί του περιεχομένου των δηλώσεων πόθεν έσχες, για τις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Για τον λόγο αυτό και ενώ τα ΜΜΕ συζητούν το θέμα, επέλεξα να παραμείνω σιωπηλός. Κρίνω, όμως, σκόπιμο να δηλώσω τα εξής:

Τον Ιούνιο του 2012 εκλέχθηκα βουλευτής και υπέβαλα δήλωση πόθεν έσχες τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Η δήλωση αυτή ήταν πρώιμη και πιθανόν ατελής. Αντίθετα, η δήλωση που υπέβαλα τον Σεπτέμβριο του 2013 ήταν πλήρης και περιελάμβανε όλα τα απαιτούμενα συμπληρωματικά στοιχεία μαζί με το επίμαχο ποσό. Το ίδιο πλήρης ήταν και η δήλωση πόθεν έσχες που υπέβαλα το 2014. Αν και το θέμα είχε λυθεί με τις δύο δηλώσεις, με την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων μου θεώρησα σκόπιμο, και κατά πλεονασμό, να καταθέσω συμπληρωματική δήλωση τον Μάρτιο του 2015 που αφορά αποκλειστικά αυτήν του 2012 και απλώς επαναλαμβάνει τα στοιχεία που έχω καταθέσει ήδη από το 2013.

Ως εκ τούτου:

α) Δεν απέκρυψα κανένα στοιχείο

β) Και οι τρεις δηλώσεις μου είναι απόλυτα πλήρεις και στην κρίση της Επιτροπής».

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner