Categories: Διεθνή

Με το αίμα να στάζει η Τουρκία πάει στις εκλογές (video)

Σε κλίμα τρομοκρατίας στο εσωτερικό και εμπόλεμης κατάστασης στα ανατολικά η Τουρκία σε 20 μέρες στήνει και πάλι τις κάλπες ελπίζοντας να ξεπεράσει το πολιτικό αδιέξοδο για να σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση.

Συμφέροντα πάνω στο αίμα


Η βομβιστική επίθεση του περασμένου Σαββάτου στον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, με τους 97 νεκρούς, έχει κάνει εκρηκτική την ήδη τεταμένη κατάσταση στην προεκλογική εκστρατεία.

Ο πρωθυπουργός Αχέντ Νταβούτογλου έκανε λόγο για υπόθεση που «ξεπερνά τα τουρκικά σύνορα», τονίζοντας ότι ένας από τους λόγους που κρίθηκε επιβεβλημένη η σφαγή πολιτών ήταν το διεθνές κύρος της Τουρκίας, το οποίο – όπως εκτιμά – έχει ενισχυθεί.

Όμως, ενώ η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή επέρριψε τις ευθύνες για το μακελειό σε τζιχαντιστές που δρουν στην γειτονική Συρία, στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης στρέφουν τις υποψίες τους στην ίδια την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρόεδρο Ερντογάν αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για προβοκάτσια και κλίμα βίας και τρομοκρατίας εν όψει των εκλογών. Οι υποψίες στρέφονται και κατά της εθνικιστικής οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι» που εδώ και δεκαετίες κινεί τα νήματα στο λεγόμενο βαθύ κράτος και θεωρεί ως εχθρούς του έθνους τους κούρδους.

Το κουρδικό εμπόδιο στον δρόμο προς τον… θρόνο

Σε αυτήν την προεκλογική περίοδο, ο Ερντογάν έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα ζωής και θανάτου με το φιλοκουρδικό κόμμα HDP το οποίο στις προηγούμενες εκλογές της 7ης Ιουνίου με το 5,67% που απέσπασε, έκοψε την προοπτική αυτοδυναμίας του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος.

Η αποτυχία σχηματισμού μιας τέτοιας κυβέρνησης ακύρωσε – έστω και προσωρινά – τα σχέδια του Ερντογάν να μεταβάλει την Τουρκία σε μια προεδρική δημοκρατία, στην οποία ο ίδιος θα είναι όχι απλώς ο ανώτατος άρχων, αλλά ο απόλυτος άρχων. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι ο τούρκος πρόεδρος το τελευταίο πράγμα που θα επιδίωκε σε αυτήν την πολιτική μάχη θα ήταν η ειρήνευση με τους κούρδους.

Δημοσιογράφοι και ρώσοι: Οι νέοι εχθροί

Το κλίμα στο εσωτερικό γίνεται ακόμη πιο βαρύ καθώς ο Ερντογάν βρίσκεται σε ανοικτό πόλεμο με τους δημοσιογράφους.

Εκπρόσωποι του τύπου κυρίως από εφημερίδες που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση συλλαμβάνονται επειδή ασχολούνται με τα αμέτρητα οικονομικά σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται πολιτικοί φίλοι ακόμη και συγγενείς του προέδρου. Οι δημοσιογράφοι οδηγούνται στο εδώλιο με την κατηγορία της «προσβολής του προέδρου», ένα αδίκημα με ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών. Παράλληλα η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας κατά των τζιχαντιστών στη Συρία και τα αλλεπάλληλα μεθοριακά επεισόδια έχουν οδηγήσει την νευρικότητα της κυβέρνησης στο κατακόρυφο.

Το ταξίδι της Μέρκελ στην Τουρκία

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισε να επισκεφτεί την ερχόμενη Κυριακή την Άγκυρα για συνομιλίες με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου.

Το ραντεβού όπως όλα δείχνουν κλείστηκε εσπευσμένα, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στην Αγκυρα καθώς το Βερολίνο φοβάται ότι οι δυσμενείς εξελίξεις στην Τουρκία θα επηρεάσουν το προσφυγικό ζήτημα αλλά και την ήδη προβληματική ενταξιακή πορεία της χώρας στην Ε.Ε. «Οι συνομιλίες θα αφορούν κυρίως τον κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας, την κατάσταση στη Συρία, τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης καθώς και διμερή θέματα» δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Δείτε το βίντεο που δημοσιεύει το euronews από τη στιγμή της έκρηξης της βόμβας στο σταθμό της Άγκυρας

 

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Η Ρωσία στηρίζει επίσημα στο β’ γύρο των γαλλικών εκλογών τη Λεπέν – «Ο λαός της Γαλλίας επιδιώκει κυρίαρχη εξωτερική πολιτική»

Η Ρωσία στηρίζει πλέον και επίσημα την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν (Marine Le Pen) στις γαλλικές…

27 λεπτά ago

H Δημοτική Παράταξη «Αγαπάμε το Χαλάνδρι» ζητά να δημιουργηθεί στο Χαλάνδρι Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ)

Χιλιοειπωμένη έκφραση που βρίσκεται στα χείλη όλων μας: «Το μέλλον είναι τα παιδιά μας». Δεν…

2 ώρες ago

Φίλιππος Σαχινίδης* στο ΙΝΕ-ΓΣΕΕ : Οι πολίτες είδαν το βιοτικό τους επίπεδο να υποβαθμίζεται

Ομιλία Φίλιππου Σαχινίδη στην εκδήλωση του Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ) με θέμα: «Ελληνική Οικονομία…

5 ώρες ago

Μανώλης Χριστοδουλάκης*: Έχουμε μπροστά μας μια συλλογική, εξωστρεφή, δημοκρατική διαδικασία – Η παράταξη χρειάζεται την αυτοπεποίθηση της νίκης [Βίντεο]

«Έχουμε μπροστά μας μια πολύ όμορφη, συλλογική, εξωστρεφή και δημοκρατική διαδικασία και όχι μια εσωκομματική…

9 ώρες ago

Ένωση Αρκάδων Χαλανδρίου: Μουσικο-χορευτική παράσταση – «Χρυσοπράσινο φύλλο δεν σε ξεχνώ»

Η Ένωση Αρκάδων Χαλανδρίου και ο Δήμος Χαλανδρίου, με τη στήριξη του συλλόγου Ελληνοκυπρίων Βορείων…

11 ώρες ago

ΠΑΣΟΚ: Οι έξι (μέχρι στιγμής) υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος και οι πολιτικές τους διαφορές

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι έξι , μέχρι αυτή τη στιγμή, υποψήφιοι για την ηγεσία…

12 ώρες ago