Σε ένα νόμο θα έρθουν στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου που πρέπει να ψηφιστούν έως τις 15 Οκτωβρίου προκειμένου να προχωρήσει η πρώτη αξιολόγηση εφαρμογής του προγράμματος και ενώ τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών πιάνουν δουλειά από αύριο.
Την προώθηση των προαπαιτούμενων με ένα νόμο «λόγω έλλειψης χρόνου» ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη μιλώντας στο Βήμα FM επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει μέχρι την Παρασκευή από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές των υπουργείων τα μέτρα που υποχρεούνται να λάβουν και προκύπτουν από τη συμφωνία και μνημόνιο.
Για το 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση είπε ότι υπάρχει η διαβεβαίωση από το υπουργείο Οικονομικών ότι θα βρεθούν τα ισοδύναμα και αυτή είναι και η κατεύθυνση που έχει δώσει ο πρωθυπουργός.
Κούρσα ταχύτητας λίγων ημερών
Το ασφυκτικό χρονικό όριο των 10 ημερών είχαν θέσει οι ΥΠΟΙΚ στο πρόσφατο Eurogroup με στόχο να «ξεκλειδώσει» η πρώτη υποδόση των 2 δισ. ευρώ.
Εν συνεχεία, εντός του μήνα θα πρέπει να συμφωνηθεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων και κατόπιν να εφαρμοστεί έτσι ώστε να απελευθερωθεί η δεύτερη υποδόση του 1 δισ. ευρώ. Μόνο εφόσον προχωρήσουν ομαλά τα παραπάνω, θα μπορέσει να αρχίσει και η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αλλά και για να ανοίξει η πολυπόθητη συζήτηση για το χρέος.
Τα πρώτα μέτρα που καλείται να υλοποιήσει η Αθήνα στο πλαίσιο του πρώτου σετ προαπαιτουμένων δεν θα αποτελέσουν καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς συνεπάγονται πολύ σοβαρό πολιτικό κόστος και αναμένεται να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τους κοινωνικούς φορείς που πρόκειται να πληγούν.
Μεταξύ αυτών των μέτρων που «καίνε» συμπεριλαμβάνονται παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, ρυθμίσεις που αφορούν τους αγρότες, τους φαρμοκοποιούς, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αυστηροποίηση της ρύθμισης για τις 100 δόσεις, αλλά και παραμονή στην εργασία τουλάχιστον 100.000 ασφαλισμένων που θα μπορούσαν μέχρι σήμερα να συνταξιοδοτηθούν με 35 ή 37 χρόνια ασφάλισης.