Πυροτέχνημα Μπαλτά: Από τους αρχαιολογικούς χώρους τα ισοδύναμα του 23% ΦΠΑ στην Παιδεία

0

Το ενδεχόμενο να βρεθούν από τα έσοδα του Υπουργείου Πολιτισμού τα ισοδύναμα ώστε να μην επιβληθεί ο 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, άφησε ανοικτό ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς μιλώντας στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνηση.

«Έχει δρομολογηθεί η αύξηση των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους, το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Μέσα από αυτούς τους πόρους μπορούν να βρεθούν κάποια από τα ισοδύναμα, για παράδειγμα στο παράλληλο Υπουργείο Παιδείας με το περίφημο 23% του ΦΠΑ στην εκπαίδευση» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μπαλτάς από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, αποκαλύπτοντας μέρος του κυβερνητικού σχεδιασμού για τα ισοδύναμα.

Πού είναι το πυροτέχνημα με το πρώτο ισοδύναμο για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση;

Μα, στο γεγονός ότι πρέπει να αυξηθούν κατά 1.000% τα εισιτήρια στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους, για να αντικατασταθεί ο ΦΠΑ σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια, κάτι που προφανώς δεν είχε υπόψιν του ο υπουργός Πολιτισμού όταν έριξε τη βόμβα στη Βουλή, άλλωστε το ίδιο έκανε και με τις προσλήψεις εκπαιδευτικών και να που σήμερα 6 Οκτωβρίου υπάρχουν ακόμα κλειστά σχολεία!

Σύμφωνα με το σχέδιο που είχε παρουσιάσει στους δανειστές το υπουργείο Οικονομικών επί των ημερών του Γ. Βαρουφάκη, όντως υπήρχε πρόβλεψη αύξησης των εισιτηρίων στους χώρους πολιτισμού, ως μέρος των μέτρων που μπορούσε να λάβει τότε η κυβέρνηση. Ποια ήταν η πρόβλεψη εσόδων; Μόλις 20 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση!

Πόσα χρειάζονται για να καλυφθεί η άρση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση; Σύμφωνα με την Έκθεση του ΓΛΚ, που συνόδευσε το επίμαχο μέτρο, μόνο για τα σχολεία έχουν υπολογιστεί 264 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ από τα φροντιστήρια υπολογίζεται ότι μπορούν να εισπραχθούν άλλα 50- 60 εκατ. ευρώ. Άρα μιλάμε για ισοδύναμα που πρέπει να καλύψουν πάνω από 300 εκατ. ευρώ κι ως τούτου η τοποθέτηση του Α. Μπαλτά μόνο ως πυροτέχνημα μπορεί να χαρακτηριστεί.

Τα σχόλια δικά σας!

Share.

Comments are closed.