Προϋπολογισμός 2016: Ύφεση, άγριοι φόροι και περικοπές στις συντάξεις

0

Μέτρα 4,35 δις. ευρώ μέσα στο 2016 φέρνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που  κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή και ουσιαστικά ενσωματώνει τους στόχους του μνημονίου. Προβλέπεται ύφεση στο 1,3% του ΑΕΠ και αύξηση της ανεργίας στο  25,8% προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016. 

Έτσι, για το 2015 παραμένει η πρόβλεψη για ύφεση 2,3% ενώ η ανεργία προβλέπεται να αυξηθεί σε σχέση με το 2014 στο 25,4%.

Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ. Για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, το σύνολο των «παρεμβάσεων» στο πλαίσιο του μνημονίου, θα διαμορφωθούν στα 4,346 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Το ποσό αυτό προστίθεται στα 2,033 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι τα μέτρα του 2015 με αποτέλεσμα ο συνολικός λογαριασμός της διετίας να διαμορφώνεται στα 6,379 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για το 2016, το χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να εκτιναχθεί στο 192,4% του ΑΕΠ  

Τα νέα μέτρα

Το σύνολο των μέτρων για το 2016 θα ανέλθει στα 4,346 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 1,851 δις. ευρώ θα προέλθουν από το σκέλος των δαπανών.

Κυριαρχεί η μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ (τα μέτρα που θα οδηγήσουν σε αυτή τη συρρίκνωση δεν έχουν εξειδικευτεί), αλλά και η μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 105 εκατ. ευρώ.

Το ψαλίδι στη συνταξιοδοτική δαπάνη

Ψαλίδι 258 εκατ. ευρώ προβλέπεται για τη συνταξιοδοτική δαπάνη του δημοσίου ενώ επιπλέον 464 εκατ. ευρώ είναι το «ψαλίδι» που προϋπολογίζεται από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το σύνολο των παρεμβάσεων στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης ανέρχονται στα 987,3 εκατ. ευρώ τη στιγμή που το μνημόνιο ορίζει πως μόνο για το 2016 η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης πρέπει να φτάσει στο 1% του ΑΕΠ δηλαδή στα 1,8 εκατ. ευρώ. 

Στο σκέλος των εσόδων, τα μέτρα φτάνουν το 2016 στα 2,494 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τη μερίδα του λέοντος έχει ο ΦΠΑ (1,417 δισεκατομμύρια ευρώ) ενώ από την αναμόρφωση των συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης προϋπολογίζονται επιπλέον 301 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον 361 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν και τα νομικά πρόσωπα λόγω της αύξησης των φορολογικών συντελεστών. 

Δείτε εδώ  το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2016. 

Τι αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Ανακοίνωση για την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. 

Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: 

Το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε σήμερα προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2016. 

Η κυβέρνηση μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της έσπευσε να ολοκληρώσει το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τις πολιτικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Σε αυτές τις συνθήκες έγινε προσπάθεια να αξιοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος που εξασφαλίστηκε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. 

Το προσχέδιο που κατατέθηκε αποτυπώνει τις κυβερνητικές προτεραιότητες για κοινωνική δικαιοσύνη και δημοσιονομική υπευθυνότητα. Έγινε προσπάθεια να εξαντληθεί κάθε περιθώριο στήριξης των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών που έχουν πληγεί από την κρίση, εξασφαλίζοντας ωστόσο τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Ειδικότερα, για το 2015, το αποτέλεσμα του Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται πως θα παρουσιάσει πρωτογενές έλλειμμα ύψους 418 εκατ. ευρώ ή 0,24% του ΑΕΠ.

Η δημοσιονομική στρατηγική το 2015 βασίστηκε στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και θεσμικών αλλαγών, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Προγραμματικής Συμφωνίας.

Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων αυτών περιελήφθησαν από το β΄ εξάμηνο του 2015 παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική και στην κοινωνική ασφάλιση.

Παράλληλα, ενισχύθηκε η κοινωνική πρόνοια του Κράτους με οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς και η χορήγηση του ΕΚΑΣ.

Το 2016 ο Προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 894 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 0,5% του ΑΕΠ. Το αποτέλεσμα αυτό είναι συμβατό με την προγραμματική συμφωνία με τους εταίρους, όπως προβλέπεται στο νομοθετικό πλαίσιο (ν. 4336/15) που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων.

Στον Προϋπολογισμό του 2016 περιλαμβάνονται παρεμβάσεις με κυριότερες αυτές στη φορολογική πολιτική και στην κοινωνική ασφάλιση.

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική αφορούν κυρίως:

  • στην αναμόρφωση του κώδικα ΦΠΑ,
  • στην αναμόρφωση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης,
  • στην  αύξηση των συντελεστών στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων,
  • στην αύξηση προκαταβολής του φόρου εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες,
  • στην αύξηση συντελεστών φορολόγησης εισοδήματος από ενοίκια και
  • στην επέκταση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο 30% των κερδών του ΟΠΑΠ από παιχνιδομηχανές.
  • Οι παρεμβάσεις στην κοινωνική ασφάλιση αφορούν κυρίως:
  • στην εξοικονόμηση από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στο Δημόσιο και στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης,
  • στις εισφορές και λοιπές παροχές στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης μέσω της επιβολής και αύξησης της εισφοράς για την υγειονομική περίθαλψη των συνταξιούχων και
  • στην προσαρμογή του συντελεστή για την παροχή εφάπαξ.

Τα παραπάνω μεγέθη αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Σε αυτά τα στενά πλαίσια καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πρόσθετους πόρους για την κοινωνική προστασία και την οικονομική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα:

Αυξήθηκε το ανώτατο όριο δαπανών των νοσοκομείων κατά περίπου 150 εκ. ευρώ για το 2015 (σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό) και το νέο αυτό αυξημένο όριο θα διατηρηθεί για το 2016 και τα επόμενα χρόνια.

Προβλέφθηκαν δαπάνες για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων (περίπου 100 εκ.) που θα χρηματοδοτήσουν δράσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Τέλος, προβλέπονται αυξημένες οι δαπάνες του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 50 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τη δύσκολη πρόκληση εξόδου από την κρίση και θα προστατεύσουμε, ως οφείλουμε, τους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Share.

Comments are closed.