Περικοπή 8% σε 31.500 εφάπαξ του Δημοσίου

0

Σε περικοπές 5% έως 8% στα εφάπαξ του Δημοσίου έχουν καταλήξει κορυφαία διοικητικά στελέχη του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr. Το ύψος της περικοπής θα εξαρτηθεί από την εκπαιδευτική βαθμίδα (ΑΕΙ, ΤΕΙ κλπ) από την οποία έχουν αποφοιτήσει οι υπάλληλοι αλλά και χρόνια της υπηρεσίας τους στο Δημόσιο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως τα εφάπαξ, τα οποία αναμένουν να λάβουν έως και δυόμισι-τρία χρόνια, 31500 συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι θα μειωθούν από τα 29.500 ευρώ στα 27.150 ευρώ, με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού τον οποίο έχουν διαμορφώσει στο Υπ. Εργασίας μετά από διαδοχικές συναντήσεις.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως στην κυβέρνηση “καίγονται” να διαμορφώσουν το νέο τρόπο υπολογισμού, ο οποίος θα συμπεριληφθεί στο επερχόμενο πακέτο για το ασφαλιστικό που πρέπει να ψηφιστεί έως τις 15 Νοεμβρίου, προκειμένου να μπορέσει το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) να εισπράξει γύρω στα 150 εκατ. ευρώ από την επόμενη δόση, μέρος της οποίας θα καλύψει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τρίτους. Στελέχη του Υπ. Εργασίας αναφέρουν πως το ΤΠΔΥ έχει ήδη συγκεντρώσει 200 εκατ. ευρώ από εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων το 2015 και θα συγκεντρώσει άλλα 310 εκατ. ευρώ το 2016.

Πέραν των 31500 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιούχων του Δημοσίου για εφάπαξ, εκκρεμούν ακόμα 8.500 αιτήσεις εφάπαξ κυρίως δημοτικών υπαλλήλων. Επίσης εκκρεμούν άλλες σχεδόν 30.000 αιτήσεις εφάπαξ στον ιδιωτικό τομέα (πχ Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Πρόνοιας).

Share.

Comments are closed.