Ο ΕΝΦΙΑ εξωτερικού και η παγίδα… εσωτερικού

0

Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τους Θεσμούς έχει καταλήξει στο σχέδιο βάσει του οποίου θα υποχρεωθούν όλοι όσοι έχουν ακίνητα στο εξωτερικό να τα δηλώσουν στο περιουσιολόγιο και το Ε9 έτσι ώστε να φορολογηθούν για τα συγκεκριμένα ακίνητα.  Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, η νέα φορολογία,, θα ισχύσει από το 2016.

Η συνταγή ώστε για πρώτη φορά να επιβληθεί φόρος και σε περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν έλληνες φορολογούμενοι στο εξωτερικό αλλά ζουν στην Ελλάδα είναι αντιγραφή από την Ιταλία και, όπως λένε αρμοδίως, είναι «κάν’ το όπως ο Μόντι» (ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας επέβαλε το 2011 για πρώτη φορά ένα τέτοιο φόρο, με σημαντικά αποτελέσματα)

Ταυτόχρονα οι δηλώσεις θα αποτελέσουν βάση για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες», ενώ το υπουργείο θα μπορέσει να διαπιστώσει εν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι έχουν καταθετικούς λογαριασμούς στις χώρες όπου διαθέτουν ακίνητα.

Η «παγίδα»

Στην Ελλάδα το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να αθροίσει τα ακίνητα που διαθέτουν Έλληνες στο εξωτερικό με αυτά που βρίσκονται εντός Ελλάδας και να υπολογιστεί ένας φόρος στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Με αυτόν τον τρόπο θα ανεβεί σημαντικά το άθροισμα της αξίας των ακινήτων και πέραν του αρχικού φόρου επί της αξίας του ακινήτου, ο ιδιοκτήτης θα επιβαρυνθεί και με συμπληρωματικό φόρο.

Οσον αφορά τον κύριο φόρο ΕΝΦΙΑ, αν ένα ακίνητο στο εξωτερικό έχει επιβαρυνθεί με υψηλότερο φόρο σε σχέση με αυτό που προκύπτει με βάση τον «ελληνικό» συντελεστή, τότε ο ιδιοκτήτης δεν θα επιβαρυνθεί επιπλέον. Στην αντίθετη όμως περίπτωση θα κληθεί να πληρώσει τη διαφορά. 

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner