Categories: Πολιτισμός

Λίνα Μενδώνη: Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα στην Αμφίπολη

Αποστάσεις από τις πρόσφατες ανακοινώσεις της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη κράτησε η Λίνα Μενδώνη, τέως γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, που δήλωσε στο ΒΗΜΑ 99.5 πως «χρειάζεται μεγάλη έρευνα για να οριστικοποιηθούν τα συμπεράσματα της Αμφίπολης». 

Η μέχρι πρότινος συντονίστρια των ανασκαφών στο λόφο Καστά, ανέφερε πως η ανασκαφή έγινε με επιστημονικά σωστό τρόπο και συμφώνησε με τη χρονολόγηση που προτείνει η αρχαιολόγος, στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα. 

Ωστόσο, ανέφερε ότι η πρόταση πως το μνημείο κατασκευάστηκε για τον  Ηφαιστίωνα, από τον αρχιτέκτονα Δεινοκράτη κατόπιν παραγγελίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα πρέπει να τεθεί στην κρίση της επιστημονικής κοινότητας.

«Τη συγκεκριμένη πρόταση τη θεωρώ υπόθεση εργασίας. Από κει και πέρα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. Υπογραφή αρχιτέκτονα δεν υπάρχει, ενώ και τα αρχικά που βρέθηκαν χρειάζονται μεγάλη έρευνα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η κ Μενδώνη τόνισε συγεγκριμένα: 

«Η κυρία Περιστέρη παρουσίασε πολλά δεδομένα, τα οποία δεν τα είχε μέχρι σήμερα παρουσιάσει. Αυτό προφανώς είναι αποτέλεσμα της μελέτης, του χρόνου δηλαδή που ασχολήθηκε κι εκείνη και η ομάδα της και μελέτησε το υλικό, το οποίο είχε προέλθει από την ανασκαφή, όχι μόνο της Έδειξε κεραμική, την οποία προχθές δεν την είχε ξαναδείξει. Διότι η κεραμική έπρεπε να συντηρηθεί, έπρεπε να συγκολληθεί, έπρεπε να μελετηθεί. Εάν πάμε στη συγκεκριμένη πρόταση που κάνει, εγώ θα θεωρούσα και τη θεωρώ ως μια υπόθεση εργασίας. Είναι μια πρόταση, έχει δώσει τα δεδομένα, έτσι όπως εκείνη και η ομάδα της αναγιγνώσκουν τα αρχαιολογικά δεδομένα. Από εκεί και πέρα, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. Πρέπει να ασχοληθούν ειδικά με τις επιγραφές, άνθρωποι επιγραφικοί κι έχουμε ένα πολύ καλό δυναμικό επιστημονικό που ασχολείται με την επιγραφική της Μακεδονίας. Υπογραφή αρχιτέκτονα δεν υπάρχει. Είναι μια υπόθεση, την οποία στηρίζουν σε πολύ συγκεκριμένα δεδομένα των γραπτών πηγών η κυρία Περιστέρη και ο κ. Λεφαντζής κι αποδίδουν το μνημείο στο Δεινοκράτη. Όμως, δεν υπάρχει η υπογραφή του Δεινοκράτη, όπως για π.χ υπάρχει στα αγγεία η υπογραφή του Εξηκία, ‘Εξηκίας έγραψε’. Οπότε εκεί, δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Εδώ, είναι ένα επιστημονικό συμπέρασμα. Αυτά όλα πρέπει να τεθούν στη κρίση της επιστημονικής κοινότητας. Υπάρχει η φράση που είναι πολύ γνωστή: ‘και κεραμεύς κεραμεί κοτέει’, που έλεγαν οι αρχαίοι. Δηλαδή, καλό λόγο ο ένας κεραμέας για τον άλλο δεν πολύ έλεγε…»

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Δύο Έλληνες ορειβάτες κατέκτησαν την απάτητη κορυφή Nya Kangri των ινδικών Ιμαλαΐων που έχει υψόμετρο 7.672μ

Με επιτυχία στέφθηκε η προσπάθεια ανάβασης στην απάτητη κορυφή Nya Kangri που βρίσκεται στην περιφέρεια…

1 ώρα ago

«Αλλάζουμε την Αγία Παρασκευή»: Το «λαϊκίζειν» ΔΕΝ εστί φιλοσοφείν κ. Σάρκουλα

H παράταξη «Αλλάζουμε την Αγία Παρασκευή», με επικεφαλής το δήμαρχο Αγίας Παρασκευής, Γιάννη Μυλωνάκη, με…

2 ώρες ago

Ο παραδοσιακό χορός, από τα Σταμνά Αιτωλοκαρνανίας, του Νίκου Αλιάγα με φόντο τον Πύργο του Άιφελ [Βίντεο]

Ο Νίκος Αλιάγας είναι γνωστό σε όλους ότι είναι πολύ περήφανος για την καταγωγή του…

4 ώρες ago

«Κίνημα Δημοκρατίας» το νέο κόμμα Κασσελάκη – Οι 15 άξονες της ιδρυτικής διακήρυξης

Και το όνομα αυτού Κίνημα Δημοκρατίας. «Το Κίνημα Δημοκρατίας είναι η ιστορία που γράφουν οι…

8 ώρες ago

Δήμος Αγίας Παρασκευής: Δωρεάν Προγράμματα Άθλησης για Όλους «Sports 4 All» τώρα στα ΚΑΠΗ και στους Παιδικούς Σταθμούς

Τα προγράμματα άθλησης για Όλους, «Sports 4 all» επεκτείνονται, καθώς πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε…

8 ώρες ago

Πάτρα: Σοκ σε Περιφέρεια και Πανεπιστήμιο – Κρατικοί υπάλληλοι στη σπείρα διακίνησης ναρκωτικών

Αίσθηση προκαλούν οι αποκαλύψεις για τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών που «ξηλώθηκε»…

1 ημέρα ago