11 μέτρα που πρέπει να πάρει τον Οκτώβριο η νέα κυβέρνηση

0

Με την προεκλογική περίοδο να πλησιάζει προς το τέλος της οι πολιτικοί αρχηγοί μας έχουν φλομώσει στα τσιτάτα, τους αφορισμούς, τα ευχολόγια και τις υποσχέσεις, χωρίς να απαντούν επί της ουσίας τι θα κάνουν με όλα αυτά που προβλέπονται σαφέστατα στο τρίτο «αριστερό μνημόνιο, αλλά και για τις χρηματοδοτικές ανάγκες που χρειάζεται η χώρα μας.

Είναι γνωστό ότι το τρίμηνο Οκτώβριος- Δεκέμβριος οι ανάγκες πληρωμών στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό αγγίζουν τα 8 δισ ευρώ– περίπου 2 δισ ευρώ δημιουργούνται από τον ελλειμματικό Κρατικό Προϋπολογισμό– ενώ άλλα 15 δισ ευρώ είναι πολύ πιθανόν ότι θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Και κάπου εδώ αρχίζουν τα πολύ δύσκολα, φτάνει ο κόμπος στο χτένι και οι πολιτικοί αρχηγοί που μας ζητούν την ψήφο μας πρέπει να μας εξηγήσουν λεπτομερέστατα τι έχουν σκοπό να πράξουν για να τα αντιμετωπίσουν.

Ας δούμε αναλυτικά αυτά 11 προβλήματα που φέρνει μαζί του ο Οκτώβριος:

 • Τη δεύτερη φάση μεταρρυθμίσεων του Ασφαλιστικού, που φέρνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, όπως επίσης την κατάργηση του ΕΚΑΣ με άμεση εφαρμογή για περίπου 70.000 συνταξιούχους.
 • Τη νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους, με αυξημένους συντελεστές λόγω της ενσωμάτωσης της έκτακτης εισφοράς και πιθανή μείωση του αφορολογήτου.
 • Την αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να μην επηρεαστούν τα έσοδα του 2016 από την επικείμενη αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης κατά 35%.
 • Την αύξηση του φόρου στο εισόδημα από ενοίκια. Ο συντελεστής για εισοδήματα ως 12.000 ευρώ θα πάει στο 15% (από 11% σήμερα) και για τα μεγαλύτερα στο 35% (από 33% σήμερα)
 • Την αύξηση του φόρου εισοδήματος στους αγρότες, οι οποίοι από την 1η Οκτωβρίου θα πληρώνουν και ακριβότερο πετρέλαιο. Από το 13% ο συντελεστής θα ανέβει στο 20% σε πρώτη φάση κι εν συνεχεία θα σκαρφαλώσει στο 26%.
 • Την αυστηροποίηση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης, με στόχο το 2016 να το πάρουν τελικά μόνο οι μισοί.
 • Την επαναφορά του εισιτηρίου των 5 ευρώ για τις επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία ή τη λήψη ισοδύναμων.
 • Την κατάργηση φοροαπαλλαγών και εξαιρέσεων για τις επιχειρήσεις.
 • Την αύξηση του φόρου στη ναυτιλία.
 • Τη ψήφιση νέου Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημόσιο και την επέκταση του στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Βασικό του γνώρισμα θα είναι οι μειώσεις αποδοχών για τους νεοεισερχόμενους και τα ειδικά bonus σε συνάρτηση με τις θέσεις ευθύνης και την απόδοση. Το Νοέμβριο θα πρέπει να “κλειδώσουν” και οι νέες μισθολογικές κλίμακες για το “ψαλίδισμα” των αποδοχών και σε ενστόλους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίες θα εφαρμοστούν το 2017.
 • Το καθορισμός ανώτατου ορίου μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο ως το 2019.

Ελπίζουμε μέσα στην εβδομάδα που έρχεται να πάρουμε κάποια συγκεκριμένη απάντηση από τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να ξέρουμε τι μας περιμένει, αλλά και τι θα ψηφίσουμε.

Share.

Comments are closed.