Τούτες οι εκλογές έχουν πολλά παράδοξα και γρίφους στους οποίους προσπαθούμε να ρίξουμε φως και να παρουσιάσουμε με αντικειμενικό τρόπο τα παράδοξα και τους γρίφους των μετρήσεων της κοινής γνώμης που μπορούν να αλλάξουν το αποτέλεσμα των εκλογών.
Ξεκινάμε από το δεδομένο ότι από τις 28 Αυγούστου μέχρι την περασμένη Τρίτη είδαν το φως της δημοσιότητας 17 δημοσκοπήσεις. Όλες αυτές δίνουν την αίσθηση του απόλυτου ντέρμπι μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στις κάλπες της μεθεπόμενης Κυριακής, αν και οι πρώτες δημοσκοπήσεις έδειχναν ένα οριακό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα παρατηρούμε ότι τελευταίες δίνουν οριακό προβάδισμα στη ΝΔ.
Παρατηρώντας προσεκτικά όλες αυτές τις δημοσκοπήσεις θα διαπιστώσουμε τρία παράδοξα – γρίφους:
- Πρώτον, τη διατήρηση της διαφοράς, τις τελευταίες ημέρες, υπέρ της ΝΔ και τις προηγούμενες υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κινείται μεταξύ του 0,5% και του 1,2%, δηλαδή εντός των ορίων του στατιστικού λάθους. Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περάσει μπροστά και να παγιώσει μία διαφορά από τη ΝΔ και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προσεγγίσει τα ποσοστά και τη διαφορά των εκλογών του Ιανουαρίου.
- Δεύτερον, στην παράσταση νίκης συνεχίζει να καταγράφεται μεγάλη διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ η οποία παρότι έπεσε από το 30% των αρχικών δημοσκοπήσεων παραμένει σε διψήφιο νούμερο, γεγονός που δείχνει ότι αν στις κάλπες βαρύνει αυτό το στοιχείο τότε υπάρχει ένα ρεύμα υπέρ του πρώην κυβερνώντος κόμματος.
- Τρίτον και ίσως ο σημαντικότερος γρίφος αυτών των εκλογών, το ποσοστό της αποχής με τους δημοσκόπους να προσπαθούν να ρίξουν φως στα άδυτα της πιο αχαρτογράφητης επιλογής του εκλογικού σώματος. Α:υτό το δεδομένο δυσκολεύει πολύ τις εκτιμήσεις γιατί αν η αποχή κατανέμεται σε όλα τα κόμματα με βάση το ποσοστό τους τότε δεν θα βαρύνει στο τελικό αποτέλεσμα, αλλά αν είναι πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ -κάτι που θεωρείται φυσιολογικό λόγω της απογοήτευσης από το τρίτο μνημόνιο- τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τις εκλογές. Κάτι ανάλογο συνέβη στις εκλογές του 2009 μεταξύ του ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου και της ΝΔ του Κώστα Καραμανλή όταν η αποχή έδωσε τη νίκη στον ΓΑΠ.
Τι δείχνουν τα στοιχεία για ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΚΕ, ΧΑ , ΑΝΕΛ, Λεβέντης και ΛΑΕ
Για τα υπόλοιπα κόμματα το Ποτάμι συνεχίζει να πιέζεται από τις διαρροές των ψηφοφόρων του προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, η καλή όμως χθεσινή εμφάνιση του Σταύρου Θεοδωράκη μπορεί να αλλάξει το κλίμα.
Το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ διατηρούν σταθερά τα ποσοστά τους, η Λαϊκή Ενότητα του Π. Λαφαζάνη δείχνει ότι θα αντέξει και τελικά θα μπει στη Βουλή αλλά δεν θα προσεγγίσει υψηλά και ειδικά διψήφιο νούμερο, ενώ η Χρυσή Αυγή σε ορισμένες δημοσκοπήσεις παραμένει στο 6% σε κάποιες άλλες το ξεπερνά αλλά έτσι κι αλλιώς το κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου ήταν και παραμένει ένας ακόμη δυσεπίλυτος γρίφος για τους δημοσκόπους. Σε ότι αφορά το Βασίλη Λεβέντη, εκείνο που μπορούμε να πούμε με βάση τις δημοσκοπήσεις είναι ότι αποτελεί τη μεγάλη έκπληξη και φυσικά θα είναι ακόμα πιο μεγάλη αν μπορέσει και αντέξει μέχρι την Κυριακή των εκλογών. Τέλος για τους ΑΝΕΛ εκείνο που φαίνεται είναι ότι μάλλον δεν μπαίνουν στη Βουλή