Με δύο γραμμές ο ΣΥΡΙΖΑ για τον «μεγάλο συνασπισμό»

0

Είναι πλέον παραδεχτό ότι το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών δεν έχει κοστίσει μόνον στην «κυβερνησιμότητα» του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτό φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις, αλλά απειλεί να δημιουργήσει νέα διάσπαση στο εσωτερικό του και μάλιστα στα υψηλά ιστάμενα στελέχη.

Είναι ενδεικτική η σχεδόν εκ διαμέτρου αντίθετη θέση που διατύπωσαν για το μετεκλογικό τοπίο μόλις χθες, ο τέως υπουργός Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο τέως αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Ο κ. Τσακαλώτος απέρριψε αναφανδόν το ενδεχόμενο μετεκλογικής συγκρότησης “μεγάλου συνασπισμού μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

Σε γραπτή του δήλωση μάλιστα, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η ΝΔ του κ. Μεϊμαράκη έχει ξεκαθαρίσει, με χίλιους δυό τρόπους, ότι θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Καμία, όμως, κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα. Δεν υπάρχουν “ουδέτερες” πολιτικές. Η χώρα έχει ανάγκη από μια αριστερή κυβέρνηση που θα μπορέσει να επεξεργαστεί και να εφαρμόσει ένα “παράλληλο πρόγραμμα” που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε συνεργασία με νεοφιλελεύθερες δυνάμεις.»

Από την άλλη πλευρά απέναντι από τον  Τσακαλώτου αναφορικά με τον «μεγάλο συνασπισμό» κείται και ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Μιλώντας στο ρ/σ του alpha, είπε ότι «η συνεργασία με Ν.Δ αποκλείεται» και διευκρίνισε ότι:

“Σε σχέση με τις συνεργασίες είμαστε πολύ σκεπτικοί γιατί αυτό που επιδιώκουμε είναι η πλειοψηφία στην επόμενη βουλή και με κόμματα εννοώ που μπορούμε να συνεργαστούμε, πχ. με τους ΑΝΕΛ. Αποκλείουμε την προπαγάνδα για την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, είναι προσπάθεια για προεκλογικούς λόγους, δεν μπορεί να μιλάμε για εθνική ενότητα όταν βλέπουμε την παιδεία, τον πολιτισμό στην παρακμή. Εμείς λέμε με την κοινωνία συσπειρωμένη μπορεί να επιτευχθεί εθνική ενότητα. Σε συνεργασίες μπορούμε να προχωρήσουμε γιατί δεν θέλουμε να υπάρξουν ξανά εκλογές”.

Αλλά και ο Γιάννης Δραγασάκης με δηλώσεις του χθες, επέλεξε να κρατήσει την πόρτα στη Ν.Δ, μισάνοιχτη δηλώνοντας:

«τώρα αυτή η κυβέρνηση, πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος για να πάμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά κυβερνήσεις συνεργασίας στη βάση προγραμμάτων. Θέλουμε κόμματα με προγραμματικές δεσμεύσεις, με αρχές, με κοινωνικές αναφορές. Θέλω να πω ότι το όραμα το δικό μου και νομίζω όλων μας στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι κυβερνήσεις αυτοδυναμίας. Είναι κυβερνήσεις προγραμματικών συνεργασιών» και με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά υποβίβασε  την προοπτική για «καθαρή εντολή» που ζητά ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην πραγματικότητα, η συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, για την επομένη των εκλογών και τις συνεργασίες, έχει ξεκινήσει εβδομάδες πριν, όταν και διαπιστώθηκε -καταρχήν- πως ο εκλογικός εκβιασμός που επιχείρησε να ασκήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο Σώμα των ψηφοφόρων: ή θα μου δώσετε αυτοδυναμία ή αρνούμαι να κυβερνήσω, γύρισε μποούμπερανγκ στον αποστολέα του και ενίσχυσε (δημοσκοπικά προς το παρόν) τη μετακίνηση ψηφοφόρων προς τη Ν.Δ του Β. Μεϊμαράκη.

Ο Α. Τσίπρας, εσχάτως, έχει αλλάξει επ’ αυτού μεν στρατηγική, αλλά ρίχνοντας μόνον “κλεφτές” ματιές προς το Κέντρο, δηλαδή προς τη  Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη. Η ρητορική περί «παλιού και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος» στο οποίο εντάσσει πρωτίστως τη Ν.Δ, συγκρούεται προφανώς με οποιαδήποτε συζήτηση για το ενδεχόμενο σύμπραξης με τον Β. Μεϊμαράκη. Φυσικά το τι θα γίνει θα το ξεκαθαρίσει το αποτέλεσμα της κάλπης, που είναι και ο απόλυτος ρυθμιστής των αυριανών συνεργασιών.

Share.

Comments are closed.