Κίνητρα για να αντιστραφεί η αποστράγγιση του τραπεζικού συστήματος και να χαλαρώσουν τα capital controls, προανήγγειλε το Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, κατά την ομιλία του στο γεύμα που παραθέτει το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΘ), με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.
«Θέλουμε να διαμορφώσουμε δυο νέα προϊόντα. Πρώτον, να διευκολύνουμε την εξόφληση δανείων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, με τρόπο που δεν θα θίγει την αξία αγοράς των δανείων που οι τράπεζες μεταφέρουν στον ELA. Αν γίνει αυτό, θα έχουμε σημαντική ρευστότητα. Δεύτερον, εξετάζουμε κίνητρα για να επιστρέψουν οι καταθέσεις από τα στρώματα και να αρχίσει η αντιστροφή της αποστράγγισης του τραπεζικού συστήματος» είπε ο κ. Χριστοδουλάκης χωρίς να επεκταθεί σε λεπτομέρειες.
«Οξυγόνωση» επιχειρήσεων
Αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιούργησαν οι έλεγχοι κεφαλαίων ο υπουργός υπογράμμισε: «Εμείς είμαστε κυβέρνηση περιορισμένου χρόνου και οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) ζουν σε συνθήκες περιορισμένου οξυγόνου. Θέλουμε να δούμε πώς θα ενισχυθεί η οξυγόνωσή τους, ώστε να αποφύγουμε τη μετατροπή τους σε ένα προσφυγικό οικονομικό κύμα».
Όπως είπε, πιστεύει ότι από την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει σημαντική χαλάρωση των πιέσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ΜΜΕ. Προς αυτή την κατεύθυνση προωθούνται: η μεταφορά για τις επόμενες ημέρες του ημερήσιου ορίου ανά τράπεζα εφόσον αυτό δεν εξαντλείται (εβδομαδιαίως), η εξυπηρέτηση αιτημάτων εισαγωγών έως 5.000 ευρώ από τις ίδιες τις τράπεζες, το εντατικό «ξεκαθάρισμα» των αιτημάτων που λιμνάζουν στην αρμόδια επιτροπή στην ΤτΕ, η χαλάρωση στη δυνατότητα διαδικτυακών συναλλαγών με το εξωτερικό για αγορά προϊόντων, καθώς και η κωδικοποίηση του πλαισίου των κεφαλαιακών ελέγχων.
Πότε θα αρθούν τα capital controls
«Αν αυτά γίνουν, θα είναι λογικό να υποθέσει κάποιος ότι τα capital controls θα έχουν αρθεί στη μεγάλη τους πλειοψηφία μέχρι το τέλος του 2015, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει πολιτική σταθερότητα και δεν θα γίνουν άλλες ακροβατικές κινήσεις» σημείωσε.
Κατά τον κ. Χριστοδουλάκη, το βασικό πρόβλημα της χώρας ήταν ότι ρήμαξε το παραγωγικό δυναμικό. «Αυτό το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Δεν υπάρχει δεξιά, αριστερή και κεντρώα αποεπένδυση. Η αποεπένδυση είναι μία και αντιμετωπίζεται με λεφτά».
Σε επενδύσεις τα λεφτά, όχι στα μπαρ της Μυκόνου
O κ. Χριστοδουλάκης επισήμανε ακόμη ότι το δημόσιο χρήμα είναι καλό και χρήσιμο αλλά είναι λίγο.
«Η Ελλάδα για να επανέλθει στην παραγωγική δυναμικότητα του 2009 θα χρειαστεί μέχρι το 2020 να γίνουν νέες επενδύσεις ύψους 100 δισ. ευρώ στη χώρα. Αν είμαστε μάγκες και καταφέρουμε και πάρουμε τα 20 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, το παλιό και το νέο, λείπουν από τη χώρα 80 δισ. ευρώ ιδιωτικών επενδύσεων τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πώς θα βρεθούν λεφτάδες, εγχώρριοι και ξένοι, που θα επενδύουν στη χώρα, αντί να πάνε στα μπαρ της Μυκόνου» είπε χαρακτηριστικά.
Σε σχέση με τον νέο αναπτυξιακό νόμο επισήμανε: «Εχουμε αποφασίσει ο νέος αναπτυξιακός να στραφεί σε νέες κατευθύνσεις, παρέχοντας σημαντική βοήθεια σε όσους επιχειρήσεις δημιουργούν απασχόληση».
Οι επιχειρήσεις πεθαίνουν σε fast forward
«Παρακολουθούμε σε fast forward και όχι σε slow motion τον θάνατο της ελληνικής επιχείρησης» υποστήριξε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος. Επέκρινε τις πολιτικές της υπερφορολόγησης -όπως είπε- των επιχειρήσεων αλλά και των μισθωτών και συνταξιούχων οι οποίες, όπως είπε, οδήγησαν στην ύφεση.
«Δυστυχώς και το τρίτο μνημόνιο συνεχίζει να στηρίζει τη δημοσιονομική προσαρμογή εξολοκλήρου στην περαιτέρω φοροεξόντωση των επιχειρήσεων, στην αύξηση των έμμεσων φόρων και τη μείωση των εισοδημάτων των συνταξιούχων που πλήττουν άμεσα την κατανάλωση» υποστήριξε. Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μπακατσέλος επικαλέστηκε και τα αποτελέσματα ερευνών που αποτυπώνουν τη δεινή θέση στην οποία έχει οδηγηθεί το επιχειρείν.
Όπως είπε, «πρόσφατη έρευνα του ΚΕΠΕ τέλη Ιουλίου κατέδειξε την απώλεια 229.000 επιχειρήσεων και 700.000 θέσεων εργασίας την περίοδο 2008-2014. Κι όλα αυτά πριν το τραγικό 8μηνο που ακολούθησε». Ο κ. Μπακατσέλος σημείωσε ακόμη ότι πιθανότατα δεν έχουμε ακόμη δει τις πλήρεις επιπτώσεις των capital controls στις επιχειρήσεις. ¨Δεν ξέρω πόσες επιχειρήσεις ακόμη θα κλείσουν στο πολύ κοντινό μέλλον ή θα μεταφερθούν στο εξωτερικό και πόσες χιλιάδες εργαζόμενοι ακόμη θα προστεθούν στις στρατιές των ανέργων. Ισως κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ακόμη ότι ζούμε τον αφανισμό των ελληνικών επιχειρήσεων. Είναι η στιγμή που η αγορά αλλάζει χέρια» υποστήριξε.
Τα όσα έγιναν με έργα της Θεσσαλονίκης είναι εγκλήματα
Ο κ. Μπακατσέλος έκλεισε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στα έργα της Θεσσαλονίκης που έχουν «βαλτώσει» τα τελευταία χρόνια. «Όσα δεν έγιναν τα τελευταία χρόνια για το μετρό, όσα δεν έγιναν για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όσα δεν έγιναν για τη Διεθνή Εκθεση, για το αεροδρόμιο, αλλά και για τη Ζώνη Καινοτομίας αποτελούν εγκλήματα στην πόλη, εγκλήματα κατά της οικονομίας της και της κοινωνίας της», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακατσέλος σημειώνοντας πως «αυτοί οι πυλώνες της οικονομίας πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα». Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, επισήμανε από την πλευρά του εξέφρασε την ελπίδα όλα τα κόμματα του συνταγματικού άξονα να ομονοήσουν και να υπάρξει σύνεση, συναίνεση και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. «Η πολιτική σταθερότητα είναι εκ των ων ουκ άνευ» κατέληξε.
Απρόσμενος διάλογος Χριστοδουλάκη – Μητροπολίτη Ανθιμου
Έναν… απρόσμενο αλλά ενδιαφέροντα διάλογο με θέμα τη φορολόγηση της Εκκλησίας είχαν ο κ. Χριστοδουλάκης και ο Μητροπολίτης Άνθιμος. Σε μια παύση της ροής του λόγου του υπουργού, ο οποίος μιλούσε εκείνη την ώρα για την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων ύψους 80 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέχρι το 2025, ο ο κ. Άνθιμος ζήτησε να πληροφορηθεί «πού πάνε οι φόροι που εισπράττει το κράτος».
Ο κ. Χριστοδουλάκης τού απάντησε: «Δέσποτα μην ανησυχείτε, μέχρι τώρα καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να φορολογήσει την Εκκλησία. Ορμώμενος βέβαια από τη μακρά μας γνωριμία, εγώ θα ήθελα να ανησυχείτε λίγο».
Ο Μητροπολίτης σημείωσε από την πλευρά του ότι «η Εκκλησία φορολογείται μια χαρά», αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε ένα ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου, που δεν παίρνει από το δημόσιο ούτε ένα ευρώ βοήθεια. Μας ζητάνε φορολογία 450.000 ευρώ για όσα ακίνητα έχουμε, ε, θα το κλείσουμε».
Ο διάλογος ολοκληρώθηκε με τον κ. Χριστοδουλάκη να ζητάει από τον κ. Άνθιμο να μην αφορίζει τον ΕΝΦΙΑ συνολικά, αλλά τις αδικίες του ΕΝΦΙΑ.
Το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης…
Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ…
Χθες, την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, την πιο μικρή μέρα του χρόνου με το μεγαλύτερο…
Ο Δήμος Αθηναίων, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στις μαθήτριες και τους μαθητές να απολαύσουν…
Μια καταιγίδα οργής της ακροδεξιάς άναψε σε όλη την Ευρώπη το βράδυ της Παρασκευής, αφού…
Η Χαμάς και δύο ακόμη παλαιστινιακές οργανώσεις (ο Ισλαμικός Τζιχάντ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση…