«Έφυγε» ο Στέφανος Μανίκας στα 63 του από καρκίνο

0

Την τελευταία του πνοή άφησε στα 63 του χρόνια ο Στέφανος Μανίκας, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος διετέλεσε βουλευτής και υπουργός. Στις τελευταίες εκλογές είχε συμπορευτεί με την ΔΗΜΑΡ.

Ο Στέφανος Μανίκας έδινε το τελευταίο διάστημα σκληρή μάχη με τον καρκίνο, από τον οποίο νικήθηκε τελικά. Σύμφωνα με πληροφορίες είχε ενοχλήσεις στο κεφάλι εδώ και περίπου 6 μήνες. Μετά τις εξετάσεις, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε μεταστατικό καρκίνο στο κεφάλι.

Μετά την απόσυρσή του από την ενεργό πολιτική είχε επιστρέψει ως οδοντίατρος στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Τον κουράριζε ο στενός του φίλος και πρώην υπουργός Ευάγγελος Μαλέσιος,.

Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή στις 15:00 στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο Στέφανος Μανίκας γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα με καταγωγή από το Βασιλικό Κορινθίας. Σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου συνδέθηκε φιλικά με τους Κώστα Λαλιώτη και Δημήτρη Ρέππα, επίσης μετέπειτα υπουργούς του ΠΑΣΟΚ.

Συμμετείχε ενεργά στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και το 1974, αμέσως μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, εκλέχθηκε πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Οδοντιατρικής.

Διετέλεσε γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ από το 1978 ως το 1984, διαδεχόμενος τον Στέφανο Τζουμάκα. Είναι ο μακροβιότερος γραμματέας στην ιστορία της οργάνωσης. Από το 1985 ως το 1986 ήταν γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου (αντικαταστάθηκε από την Μαρία Αρσένη). Υπήρξε γραμματέας Οργανωτικής Πολιτικής το 1989 και γραμματέας Επιστημόνων του Κινήματος από το 1990 ως το 1994.

Το 1994 ίδρυσε τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), του οποίου υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος, μέχρι το 1996.

Εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ το 1996 και βουλευτής Α’ Αθηνών το 2000. Διετέλεσε υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη από το 2001 ως το 2003. Ο Σ. Μανίκας είχε συμπαραταχθεί με τη ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη («τρίτος πόλος») στις ευρωεκλογές του 2014.

Καλόν Παράδεισο, Στέφανε.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner