Νέες ρωγμές στον ΣΥΡΙΖΑ με παραιτήσεις και αποχές

0

Οι εσωκομματικές δονήσεις στο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δε σταμάτησαν με την αποχώρηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλατφόρμας του κόμματος, αλλά αυξάνονται και πληθύνονται. Έτσι μετά την παραίτηση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κορωνάκη είχαμε κι άλλες εξελίξεις. Ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας μαζί με τη σύζυγό του υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου και οι βουλευτές Ηρώ Διώτη και Κώστης Δερμιτζάκης δεν θα είναι υποψήφιοι στις εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες και το υπουργικό ζεύγος -σε ζωή και κυβέρνηση- Θοδωρή Δρίτσα και Τασίας Χριστοδουλοπούλου αποφάσισε να μη συμμετάσχει ενεργά στις εκλογές, ενώ με δημόσιες παρεμβάσεις τους οι βουλευτές Ηρώ Διώτη και Κώστας Δερμιτζάκης ανακοίνωσαν ότι δε θα είναι υποψήφιοι με το ΣΥΡΙΖΑ. 

“Η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί, δεν είναι οικονομικά βιώσιμη και εντείνει την ύφεση και την κοινωνική ανισότητα. Σε ό,τι με αφορά, δεν πιστεύω και δεν μπορώ να υπηρετήσω αυτό το σχέδιο“, τόνισε η κ. Διώτη.

«Είναι αδύνατον για μένα να συμμετέχω στο κοινοβούλιο, να ψηφίζω μνημονιακούς νόμους και να υπηρετώ πολιτικές που οδηγούν την Πατρίδα και το λαό μας στην καταστροφή και σε μεγαλύτερη οικονομική εξαθλίωση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δερμιτζάκης. 

Η δήλωση της Ηρώς Διώτη

Από την 25η Γενάρη, οπότε και τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση προχώρησε επί έξι μήνες σε μια σκληρή διαπραγμάτευση με τις κυρίαρχες ελίτ στην Ε.Ε. Το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης, αναντίρρητα προϊόν εκβιασμού εξαιτίας και της αδιαλλαξίας των εταίρων, αλλά και της μη προετοιμασίας από την ελληνική πλευρά ενός εναλλακτικού σχεδίου στην περίπτωση μη συμφωνίας, ήταν η υπογραφή του τρίτου Μνημονίου.

Η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί, δεν είναι οικονομικά βιώσιμη και εντείνει την ύφεση και την κοινωνική ανισότητα. Η δέσμευση από τις τελευταίες αποφάσεις των καθοδηγητικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή ενός έκτακτου συνεδρίου, που δε θα ήταν συνέδριο «εσωτερικού ξεκαθαρίσματος», θα έδινε τη δυνατότητα εκπόνησης σήμερα ενός εναλλακτικού σχεδίου απεμπλοκής -στο άμεσο μέλλον- από τα μνημόνια, ενός ριζοσπαστικού προγράμματος διακυβέρνησης στις νέες συνθήκες αλλά και θα απαντούσε στα μεγάλα ερωτήματα που έθεσε η συγκυρία, δεν τηρήθηκε.

Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού και η προκήρυξη των εκλογών καθόρισε και το περιεχόμενο της πολιτικής με την οποία θα διεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την ψήφο του ελληνικού λαού, δηλαδή τη διαχείριση και την πιστή εφαρμογή της συμφωνίας.

Σε ό,τι με αφορά, δεν πιστεύω και δεν μπορώ να υπηρετήσω αυτό το σχέδιο. Η κάθοδός μου στις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων 8 χρόνων –από το 2007 μέχρι και τις εκλογές της 25ης Γενάρη 2015- προέτασσε διαφορετικές διεκδικήσεις για τον κόσμο της εργασίας, τα πληττόμενα από τις πολιτικές λιτότητας στρώματα, τους νέους ανθρώπους.

Υπό αυτή την έννοια, δε θα συμμετέχω στις λίστες των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ. Παραμένω πολιτικά και κοινωνικά ενεργή, γιατί οι αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη δε σταματούν. Εκεί, όλοι και όλες, θα συναντιόμαστε.

Ηρώ Μ. Διώτη

Βουλευτίνα Λάρισας ΣΥΡΙΖΑ

Η ανακοίνωση του Κώστα Δερμιτζάκη

Μετά τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στην πολιτική ζωή της χώρας και με γεγονός πλέον δυστυχώς τη διάσπαση στο χώρο της Αριστεράς, αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές. Είναι αδύνατον για μένα να συμμετέχω στο κοινοβούλιο, να ψηφίζω μνημονιακούς νόμους και να υπηρετώ πολιτικές που οδηγούν την Πατρίδα και το λαό μας στην καταστροφή και σε μεγαλύτερη οικονομική εξαθλίωση. Θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά (επειδή γράφηκε σε τοπική εφημερίδα ότι καταψήφισα τα προαπαιτούμενα και το μνημόνιο μετά από πιέσεις στελεχών της Νομαρχιακής Επιτροπής) ότι ουδέποτε οι σύντροφοί μου προσπάθησαν να με πιέσουν προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Άλλωστε όσοι με γνωρίζουν καλά ξέρουν ότι αυτό δεν ήταν δυνατόν.

Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια, μαζί με άλλους συντρόφους, υπακούοντας στη φωνή της συντριπτικής πλειοψηφίας των απλών μελών του κόμματος ώστε να πάμε σε συνέδριο πριν τις εκλογές, να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την ενότητα της Αριστεράς και ανάλογα με τις αποφάσεις του συνεδρίου, ο καθένας να κάνει τις επιλογές του. Πιστεύω ότι αυτό απαιτούσε η δημοκρατία και ο σεβασμός στα μέλη του κόμματος. Δεν κατορθώσαμε να ανακόψουμε την πορεία προς τη διάσπαση.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους και όλες που με τίμησαν με την ψήφο τους, όλους και όλες που συμπορευτήκαμε σε κοινούς αγώνες για τη Δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια του λαού μας, για την εθνική ανεξαρτησία, για να σταματήσουμε τις καταστροφικές συνέπειες των μνημονίων. Ο αγώνας δεν τελειώνει εδώ. Θα είμαι παρόν σε όλους τους αγώνες που είναι μπροστά μας, που θα είναι πάρα πολλοί, υπηρετώντας αμετακίνητα τις αξίες και τα ιδανικά της Αριστεράς για τα οποία αγωνίστηκα σε όλη μου τη ζωή.

Ιδιαίτερα στο νομό Λασιθίου που οι συνέπειες των μνημονίων υπήρξαν καταστροφικές, πρέπει με παλλασιθιώτικο αγωνιστικό πνεύμα, χωρίς τοπικισμούς, όπως έχει αποδείξει ο λαός του νομού μας, να αγωνιστούμε για τα νοσοκομεία, για τις υπηρεσίες που έχουν διαλύσει, την έλλειψη έργων υποδομής και πανεπιστημιακών σχολών, την καταστροφική επέλαση των ΒΑΠΕ που σχεδιάζουν και να χαράξουμε μια ανοδική αναπτυξιακή πορεία, σεβόμενοι τον άνθρωπο, την μακραίωνη Ιστορία μας και το περιβάλλον.

Για μένα καμιά βουλευτική καρέκλα δεν αξίζει όσο οι αξίες και τα ιδανικά που υπηρετώ. Αυτά για μένα είναι ιερή παρακαταθήκη προς τα παιδιά μας, προς τις μελλούμενες γενιές.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Κωστής Δερμιτζάκης

Βουλευτής Λασιθίου

Share.

Comments are closed.