Εγκρίθηκε η συμφωνία χρηματοδότησης της χώρας από τη Βουλή (το 3ο μνημόνιο, αυτό της «πρώτης φοράς αριστερά»!), παρά τις πολλές διαφοροποιήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με 222 «ναι», 64 «όχι» και 11 «παρών» στις 10 το πρωί της Παρασκευής. Την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης γιατί είναι κάτω από το όριο των 120 βουλευτών και θεωρεί ότι υπάρχει θεσμική δυσαρμονία.
Η ψηφοφορία προκάλεσε βαριές απώλειες τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς διαφοροποιήθηκαν 43 βουλευτές (32 «όχι» και 11 «παρών»), όσο και συνολικά για την κυβέρνηση, καθώς έπεσε κάτω από το όριο των 120 βουλευτών.
Υπενθυμίζεται πως με τον σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση αριθμούσε 162 βουλευτές.
Στις εκπλήξεις της ψηφοφορίας το «παρών» από τον αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλο.
Δεδομένου του αποτελέσματος, συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέφεραν πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να ζητήσει από το Σώμα την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, μετά τις 20 Αυγούστου.
Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της συνεδρίασης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κλήθηκε να διευκρινίσει πώς ακριβώς θα κινηθεί η κυβέρνηση, αφού έχασε τη δεδηλωμένη. Η κ. Γεροβασίλη αρκέστηκε να πει, παρά τα συνεχή ερωτήματα, ότι θα ακολουθηθούν όσα ορίζουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής.
Αίσθηση προκάλεσε για άλλη μια φορά η στάση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, που μετά το τέλος της ψηφοφορίας διατύπωσε ενστάσεις ως προς τη διαδικασίας, ζητώντας να γίνει νέα ψηφοφορία επί του συνόλου του νομοσχεδίου.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλ. Μητρόπουλος δεν έκανε δεκτό το αίτημα και ανακοίνωσε τη λήξη της συνεδρίασης.
Ποιοι δεν καταψήφισαν το τρίτο μνημόνιο
«Όχι σε όλα» ψήφισαν οι:
Γιάνη Βαρουφάκης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αγλαΐα Κυρίτση, Κώστας Ήσυχος, Νάντια Βαλαβάνη,, Ελένη Σωτηρίου,, Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοΐλης, Γιάννης Σταθάς, Κώστας Λαπαβίτσας, Θωμάς Κώτσιας, Αθανάσιος Σκούμας, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνα, Λίτσα Αμμανατίδου, Στάθης Λεουτσάκος, Κωνσταντίνος Δελημήτρος, Βασίλειος Κυριακάκης, Ζάννας Ζήσης, Ιωάννης Ζερδελής, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Δημήτρης Κοδέλλας.
Παρών δήλωσαν οι :
Κατριβάνου Βασιλική, Καββαδία Αννέτα, Μητρόπουλος Αλέξης, Κανελλοπούλου Μαρία, Καραγιαννίδης Χρήστος, Μιχάλης Νίκος Κορεμπές, Ηρώ Διώτη, Δερμιτζάκης Κων/νος, Τζήκας Δανάη, Λέβα Βασιλική
Παρών σε άρθρα ψήφισαν οι Γ. Κυρίτσης και ο Δ. Σεβαστάκης.
Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης
Το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής προσδιορίζουν τη διαδικασία υποβολής πρότασης εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, της συζήτησης αυτής και της ψήφισής της.
Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.
Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η Κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη.
Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.