Σφαγή στο τον ΣΥΡΙΖΑ και τα ξημερώματα η ψηφοφορία για το 3ο Μνημόνιο

0

Έπειτα από τις ατελείωτες αντεγκλήσεις, τους καβγάδες και τις βαριές εκφράσεις που αντάλλαξαν βουλευτές, το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία. Με δεδομένο ότι η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε να αρχίσει μετά τα μεσάνυχτα η Ολομέλεια της Βουλής, τότε θεωρούμε βέβαιο ότι θα ψηφιστεί το τρίτο μνημόνιο τις πρώτες πρωινές ώρες, αφού η Ολομέλεια επιτέλους θα αρχίσει σε λίγο.

Το θερμόμετρο ανέβηκε πολύ στη Βουλή και κορυφώθηκε με την κόντρα της κυβέρνησης με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, έπειτα από την απόφαση του πρώην υπουργού να ανακοινώσει αγώνα κατά του μνημονίου.

Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ο κ. Λαφαζάνης απάντησε «Ας μας διαγράψει από βουλευτές», όταν του τέθηκε ότι ζήτημα ότι ο πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να κάνει κάτι τέτοιο. Λίγη ώρα αργότερα, το Μαξίμου πέρασε στην αντεπίθεση, με μία σκληρή ανακοίνωση, στην οποία ταυτίζει τον κ. Λαφαζάνη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχετικά με τις απόψεις του περί επιστροφής στη δραχμή, ενώ σημειώνει ότι η σημερινή απόφαση του βουλευτή οριστικοποιεί την από καιρό ειλημμένη απόφασή του να διαλέξει ξεχωριστό δρόμο από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην αποψινή ψηφοφορία, η κυβέρνηση επιδιώκει να περάσει το «ψυχολογικό όριο» των 120, ειδάλλως όπως είπε νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης «θα αναγκαστούμε μέσα από σύντομες διαδικασίες να λύσουμε αυτή την αναντιστοιχία που υπάρχει», δείχνοντας κάλπες. Τα «κουκιά» είναι μετρημένα για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι «αντάρτες» έχουν δώσει δείγματα γραφής από τις δυο προηγούμενες ψηφοφορίες, με αποτέλεσμα να στην κυβέρνηση να έχουν σχηματίσει εικόνα για τις διαρροές και το ψηφιδωτό της επόμενης ημέρας.

Η ομάδα της Αριστερής Πλατφόρμας

Δεδομένα θεωρούνται τα «όχι» των βουλευτών της πτέρυγας Λαφαζάνη με την οποία συντάσσονται οι εξής βουλευτές, οι οποίοι και καταψήφισαν και στις δυο ψηφοφορίες:
Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Γιάννης Σταθάς, Θωμάς Κώτσιας, Θανάσης Σκούμας, Κώστας Λαπαβίτσας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Στέφανος Σαμοίλης, Ευγενία Ουζουνίδου, Κώστας Δερμιτζάκης, Κώστας Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Στάθης Λεουτσάκος, Ζήσης Ζάννας, Γιάννης Ζερδελής, Κώστας Ζαχαριάς

Οι ομάδα των «σκληρών» των ΚΟΕ και ΔΕΑ

Στην ίδια « σκληρή γραμμή» εντάσσονται οι βουλευτές των τάσεων ΚΟΕ και ΔΕΑ. Ειδικότερα, πρόκειται για τους:
Δημήτρη Κοδέλα (ΚΟΕ), Ελένη Σωτηρίου (ΚΟΕ), Δημήτρη Χατζηλάμπρου (ΚΟΕ), Βασίλη Κυριακάκη(ΚΟΕ), Ιωάννα Γαιτάνη(ΔΕΑ), Ελένη Ψαρρέα(ΔΕΑ)

Η ομάδα των 53

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται απόψε η στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές που πρόσκεινται στους «53», οι οποίοι υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη ψηφοφορία είχαν δηλώσει «παρών», με κάποιους εξ’ αυτών να ψηφίζον «ναι» στο δεύτερο ‘πακέτο’ προαπαιτούμενων.

Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Ηρώ Διώτη, Βασιλική Λέβα, Νίκος Μιχαλάκης, Δημήτρης Μπαξεβανάκης

Οι μεμονωμένες περιπτώσεις

Αρκετοί τέλος, είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συνιστούν μεμονωμένες περιπτώσεις και δεν ανήκουν σε κάποια τάση. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των:

Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αγλαΐα Κυρίτση, Γιάννης Βαρουφάκης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Ραχήλ Μακρή, Δανάη Τζήκα (διατηρεί καλές σχέσεις με τους «53»), Αλεξάνδρα Τσανάκα

Share.

Comments are closed.