Μαξίμου: 23 δισ. παίρνει άμεσα η Ελλάδα

0

Τα πρώτα απτά αποτελέσματα από τη συμφωνία με τους Θεσμούς αναμένεται να δει άμεσα η χώρα, με την εκταμίευση 23 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση, το Μέγαρο Μαξίμου κάνει λόγο για θετικό κλίμα που επικράτησε στο Euro Working Group σήμερα το πρωί, που προετοίμασε το Eurogroup στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, «άμεσα θα εκταμιευθούν 13 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 12,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, ενώ τα υπόλοιπα 0,5 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές [Arrears]. Σε δεύτερο χρόνο, αλλά άμεσα, θα υπάρξουν άλλα 10 δισ. ευρώ με μοναδικό σκοπό την ενίσχυση των τραπεζών. Θα καταβληθεί προσπάθεια για την εκταμίευση ενός ακόμα σημαντικού ποσού που θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές».

Η άτυπη ενημέρωση από το Μέγαρου Μαξίμου αναφέρει συγκεκριμένα:

  1. Σε θετικό κλίμα το EWG, ενώ και οι τρείς θεσμοί [ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ] έκαναν θετική εισήγηση ως προς το αίτημα της Ελλάδας για ένταξη σε πρόγραμμα τριών χρόνων.
  2. Άμεσα θα εκταμιευθούν 13 δισ. ευρώ από τα οποία τα 12,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, ενώ τα υπόλοιπα 0,5 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές [Arrears]. Σε δεύτερο χρόνο, αλλά άμεσα, θα υπάρξουν άλλα 10 δισ. ευρώ με μοναδικό σκοπό την ενίσχυση των τραπεζών. Θα καταβληθεί προσπάθεια για την εκταμίευση ενός ακόμα σημαντικού ποσού που θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
  3. Υπήρξαν διαφορετικές απόψεις ως προς τη λειτουργία του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και πώς θα εκμεταλλεύεται τα περιουσιακά του ελληνικού Δημοσίου.
  4. Ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, που συμφωνήθηκαν στην Αθήνα, ορισμένα μέλη επεσήμαναν ότι είναι χαμηλά.
Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner