Categories: Πολιτισμός

Έντονη αντίδραση Περιστέρη σε δημοσίευμα για την Αμφίπολη

Την έντονη αντίδρασή της εξέφρασε η υπεύθυνη της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά, Κατερίνα Περιστέρη, σε δημοσίευμα που αμφισβητεί ότι ο τάφος της Αμφίπολης ανήκει στους Μακεδονικούς χρόνους.

Σε επιστολή της προς την εφημερίδα Αυγή που δημοσιοποίησε μελέτη που αλλάζει τη χρονολόγηση του μνημείου, η κ. Περιστέρη σημειώνει ότι το άρθρο «με απαξιώνει προσωπικά και λοιδορεί το επιστημονικό μου έργο, ενώ εκτοξεύει την ασύλληπτη κατηγορία ότι έθεσα σε κίνδυνο το Μνημείο με τη χρήση εκσκαφέων για την αποχωμάτωση».

Η κ. Περιστέρη αναρωτιέται σε ποια ανασκαφική έρευνα αναφέρεται η εφημερίδα και σημειώνει ότι εάν δεν την απατά η μνήμη της, την ανασκαφική έρευνα την πραγματοποίησε εκείνη ως επικεφαλής της ανασκαφής και Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών συνεπικουρούμενη από επιστημονική ομάδα όλων των ειδικοτήτων.

 «Θα σας παρακαλούσα να μου υποδείξετε το υπηρεσιακό έγγραφο με το οποίο με ενημερώνει το Υπουργείο Πολιτισμού για τη διενέργεια αυτοψίας στο Μνημείο, διότι κάτι τέτοιο δεν έφτασε ποτέ στα χέρια μου. Ως εκ τούτου, δεν υπήρξε κανένα νομίμως ορισμένο κλιμάκιο ή επιστημονική επιτροπή που να επισκέφτηκε το Μνημείο για να διενεργήσει αυτοψία» αναφέρει η κ. Περιστέρη.

Αναρωτιέται με ποια κριτήρια ορίστηκε το κλιμάκιο αυτό, ποιοι το απάρτιζαν, πότε ορίστηκε και γιατί το υπουργείο Πολιτισμού δεν εξέδωσε δελτίο Τύπου «ώστε να ενημερώνει για το υποτιθέμενο επιστημονικό πόρισμα».

Η ίδια σημειώνει ότι την ημερομηνία που αναφέρει το δημοσίευμα ότι επισκέφθηκε το κλιμάκιο τον τάφο, η μόνη επίσκεψη ήταν μία φιλική επίσκεψη από την αναπληρώτρια γενική γραμματέα του υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και δύο διευθυντριών Εφορειών.

Σχετικά με τη χρονολόγηση του μνημείου, η κ. Περιστέρη αναφέρει ότι -όπως είχε τονίσει- «το Ταφικό Συγκρότημα του Τύμβου Καστά Αμφίπολης (Περίβολος, Λέων, Ταφικό Μνημείο) κατασκευάστηκε στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα (325-300 π.Χ.) με διάρκεια ζωής μέχρι και τους Ρωμαϊκούς χρόνους, οπότε και καταστρέφεται εν μέρει ο Περίβολος. Όμως τον 2ο π.Χ. αιώνα οι Μακεδόνες προχωρούν στη σφράγιση του Ταφικού Μνημείο για να το προστατεύσουν. Έτσι κατασκευάζονται οι τοίχοι σφράγισης μπροστά από τους διαφραγματικούς τοίχους με τις Καρυάτιδες και τις Σφίγγες».

Η προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Σερρών σημειώνει ότι το φθινόπωρο θα παρουσιάσει τα τεκμηριωμένα επιστημονικά συμπεράσματα και πορίσματα της ίδιας και της ομάδας της.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Πασχαλινές ευχές

Καλό Πάσχα και Χρόνια Πολλά σε όλους. Μακάρι η Ανάσταση του Κυρίου να μαλακώσει τις…

29 λεπτά ago

Συνομιλίες μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ για κατάπαυση πυρός – Πρόοδο στις συνομιλίες βλέπει το Κάιρο

Κορυφώνεται η διπλωματική κινητικότητα στο Κάιρο της Αιγύπτου, καθώς αντιπροσωπεία της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς βρέθηκε…

38 λεπτά ago

Ο γνωστός δημοσιογράφος Πάρις Καρβουνόπουλος υπέστη Εγκεφαλικό – Μεταφέρθηκε άμεσα από την Πάρο στην Αθήνα

Ο γνωστός δημοσιογράφος, Πάρις Καρβουνόπουλος, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως έγινε γνωστό, σήμερα το πρωί του…

2 ώρες ago

«Νίκη Πολιτών» – Γιάννης Σταθόπουλος: στην Στέγη Γερόντων

Αντιπροσωπεία της Ανεξάρτητης Δημοτικής  Κίνησης «ΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΩΝ Αγ. Παρασκευής», αποτελούμενη από τους Γιάννη Σταθόπουλο πρ.…

4 ώρες ago

Τα Βριλήσσια τιμούν τη Μητέρα – Τα παιδιά δημιουργούν στο πάρκο Μ. Θεοδωράκης!

Ο Δήμος Βριλησσίων σας προσκαλεί την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 στο πάρκο Μίκης Θεοδωράκης (πρ. ΤΥΠΕΤ) για να…

4 ώρες ago

«Έφυγε» από τη ζωή η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου, σε ηλικία 76 ετών

Πέθανε η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου σε ηλικία 76 ετών Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός,…

8 ώρες ago