Την έντονη αντίδρασή της εξέφρασε η υπεύθυνη της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά, Κατερίνα Περιστέρη, σε δημοσίευμα που αμφισβητεί ότι ο τάφος της Αμφίπολης ανήκει στους Μακεδονικούς χρόνους.
Σε επιστολή της προς την εφημερίδα Αυγή που δημοσιοποίησε μελέτη που αλλάζει τη χρονολόγηση του μνημείου, η κ. Περιστέρη σημειώνει ότι το άρθρο «με απαξιώνει προσωπικά και λοιδορεί το επιστημονικό μου έργο, ενώ εκτοξεύει την ασύλληπτη κατηγορία ότι έθεσα σε κίνδυνο το Μνημείο με τη χρήση εκσκαφέων για την αποχωμάτωση».
Η κ. Περιστέρη αναρωτιέται σε ποια ανασκαφική έρευνα αναφέρεται η εφημερίδα και σημειώνει ότι εάν δεν την απατά η μνήμη της, την ανασκαφική έρευνα την πραγματοποίησε εκείνη ως επικεφαλής της ανασκαφής και Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών συνεπικουρούμενη από επιστημονική ομάδα όλων των ειδικοτήτων.
«Θα σας παρακαλούσα να μου υποδείξετε το υπηρεσιακό έγγραφο με το οποίο με ενημερώνει το Υπουργείο Πολιτισμού για τη διενέργεια αυτοψίας στο Μνημείο, διότι κάτι τέτοιο δεν έφτασε ποτέ στα χέρια μου. Ως εκ τούτου, δεν υπήρξε κανένα νομίμως ορισμένο κλιμάκιο ή επιστημονική επιτροπή που να επισκέφτηκε το Μνημείο για να διενεργήσει αυτοψία» αναφέρει η κ. Περιστέρη.
Αναρωτιέται με ποια κριτήρια ορίστηκε το κλιμάκιο αυτό, ποιοι το απάρτιζαν, πότε ορίστηκε και γιατί το υπουργείο Πολιτισμού δεν εξέδωσε δελτίο Τύπου «ώστε να ενημερώνει για το υποτιθέμενο επιστημονικό πόρισμα».
Η ίδια σημειώνει ότι την ημερομηνία που αναφέρει το δημοσίευμα ότι επισκέφθηκε το κλιμάκιο τον τάφο, η μόνη επίσκεψη ήταν μία φιλική επίσκεψη από την αναπληρώτρια γενική γραμματέα του υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και δύο διευθυντριών Εφορειών.
Σχετικά με τη χρονολόγηση του μνημείου, η κ. Περιστέρη αναφέρει ότι -όπως είχε τονίσει- «το Ταφικό Συγκρότημα του Τύμβου Καστά Αμφίπολης (Περίβολος, Λέων, Ταφικό Μνημείο) κατασκευάστηκε στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα (325-300 π.Χ.) με διάρκεια ζωής μέχρι και τους Ρωμαϊκούς χρόνους, οπότε και καταστρέφεται εν μέρει ο Περίβολος. Όμως τον 2ο π.Χ. αιώνα οι Μακεδόνες προχωρούν στη σφράγιση του Ταφικού Μνημείο για να το προστατεύσουν. Έτσι κατασκευάζονται οι τοίχοι σφράγισης μπροστά από τους διαφραγματικούς τοίχους με τις Καρυάτιδες και τις Σφίγγες».
Η προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Σερρών σημειώνει ότι το φθινόπωρο θα παρουσιάσει τα τεκμηριωμένα επιστημονικά συμπεράσματα και πορίσματα της ίδιας και της ομάδας της.
Με μια ιδιαίτερη και διαφορετική από τις συνηθισμένες ανασκόπηση θέλησε να αποχαιρετήσει η Finos Film το 2024 και για…
Κατόπιν αιτημάτων που δεχθήκαμε από πολλούς συλλόγους και φορείς, που βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία επεξεργασίας…
Η Δημοτική Παράταξη «Αγαπάμε το Χαλάνδρι», με επικεφαλής την Κρίστη Αγαπητού, εκφράζει τον αποτροπιασμό και…
Την παραμονή Πρωτοχρονιάς, Τρίτη 31 Δεκεμβρίου, υποδεχόμαστε το 2025 στην πλατεία Συντάγματος, στη μεγάλη γιορτή του…
Το "Τρενοτεχνείο" στην Κυπαρισσία, το χώρο πολιτισμού, που με πολύ μεράκι και αγάπη για τη…
Ένας ρωσικός πύραυλος εδάφους-αέρος προκάλεσε τη συντριβή της πτήσης της Azerbaijan Airlines κοντά στο Ακτάου…