Categories: Πολιτισμός

Έντονη αντίδραση Περιστέρη σε δημοσίευμα για την Αμφίπολη

Την έντονη αντίδρασή της εξέφρασε η υπεύθυνη της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά, Κατερίνα Περιστέρη, σε δημοσίευμα που αμφισβητεί ότι ο τάφος της Αμφίπολης ανήκει στους Μακεδονικούς χρόνους.

Σε επιστολή της προς την εφημερίδα Αυγή που δημοσιοποίησε μελέτη που αλλάζει τη χρονολόγηση του μνημείου, η κ. Περιστέρη σημειώνει ότι το άρθρο «με απαξιώνει προσωπικά και λοιδορεί το επιστημονικό μου έργο, ενώ εκτοξεύει την ασύλληπτη κατηγορία ότι έθεσα σε κίνδυνο το Μνημείο με τη χρήση εκσκαφέων για την αποχωμάτωση».

Η κ. Περιστέρη αναρωτιέται σε ποια ανασκαφική έρευνα αναφέρεται η εφημερίδα και σημειώνει ότι εάν δεν την απατά η μνήμη της, την ανασκαφική έρευνα την πραγματοποίησε εκείνη ως επικεφαλής της ανασκαφής και Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών συνεπικουρούμενη από επιστημονική ομάδα όλων των ειδικοτήτων.

 «Θα σας παρακαλούσα να μου υποδείξετε το υπηρεσιακό έγγραφο με το οποίο με ενημερώνει το Υπουργείο Πολιτισμού για τη διενέργεια αυτοψίας στο Μνημείο, διότι κάτι τέτοιο δεν έφτασε ποτέ στα χέρια μου. Ως εκ τούτου, δεν υπήρξε κανένα νομίμως ορισμένο κλιμάκιο ή επιστημονική επιτροπή που να επισκέφτηκε το Μνημείο για να διενεργήσει αυτοψία» αναφέρει η κ. Περιστέρη.

Αναρωτιέται με ποια κριτήρια ορίστηκε το κλιμάκιο αυτό, ποιοι το απάρτιζαν, πότε ορίστηκε και γιατί το υπουργείο Πολιτισμού δεν εξέδωσε δελτίο Τύπου «ώστε να ενημερώνει για το υποτιθέμενο επιστημονικό πόρισμα».

Η ίδια σημειώνει ότι την ημερομηνία που αναφέρει το δημοσίευμα ότι επισκέφθηκε το κλιμάκιο τον τάφο, η μόνη επίσκεψη ήταν μία φιλική επίσκεψη από την αναπληρώτρια γενική γραμματέα του υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και δύο διευθυντριών Εφορειών.

Σχετικά με τη χρονολόγηση του μνημείου, η κ. Περιστέρη αναφέρει ότι -όπως είχε τονίσει- «το Ταφικό Συγκρότημα του Τύμβου Καστά Αμφίπολης (Περίβολος, Λέων, Ταφικό Μνημείο) κατασκευάστηκε στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα (325-300 π.Χ.) με διάρκεια ζωής μέχρι και τους Ρωμαϊκούς χρόνους, οπότε και καταστρέφεται εν μέρει ο Περίβολος. Όμως τον 2ο π.Χ. αιώνα οι Μακεδόνες προχωρούν στη σφράγιση του Ταφικού Μνημείο για να το προστατεύσουν. Έτσι κατασκευάζονται οι τοίχοι σφράγισης μπροστά από τους διαφραγματικούς τοίχους με τις Καρυάτιδες και τις Σφίγγες».

Η προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Σερρών σημειώνει ότι το φθινόπωρο θα παρουσιάσει τα τεκμηριωμένα επιστημονικά συμπεράσματα και πορίσματα της ίδιας και της ομάδας της.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Π.Ε.: Συνοπτικός οδηγός αιτήσεων απόσπασης εκπαιδευτικών ΠΕ

Η συνδικαλιστική παράταξη της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΗΣΥ), παρουσιάζει…

2 ώρες ago

F1 Ιαπωνία: Ο Φερστάπεν έγραψε ιστορία στην πίστα της Σουζούκα

Το σημερινό  Grand Prix στη Σουζούκα της Ιαπωνίας δεν ειχε και κατι που να συναρπάζει,…

2 ώρες ago

Γιάννης Μαγκριώτης*: Γιώργος Παπανδρέου και Χάρης Δούκας στην Τουρκία παρεμβαίνουν, για το κράτος δικαίου και την δημοκρατία.

Ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ως Γενικός Εισηγητής για την Δημοκρατία, του Συμβουλίου της Ευρώπης,…

6 ώρες ago

Άννα Διαμαντοπούλου: Το σχέδιο για τη στέγαση

Το διαμάντι στο στέμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν και είναι το Κοινωνικό Κράτος. Ο 20ος…

12 ώρες ago

Μάνος Κρανίδης*: Κενές κατοικίες, χιλιάδες στα χαρτιά αλλά χωρίς πολιτικές για ενεργοποίηση τους…

Σήμερα παράλληλα με την μεγάλη μεγέθυνση της αγοράς ακινήτων, ειδικά των κατοικιών αλλά και της…

12 ώρες ago

«New Beer Release Party» για τη Magoufana Pilsner – Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης αρωγός στην τοπική επιχειρηματικότητα

Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης δίνει το "παρών" και στηρίζει έμπρακτα μια ξεχωριστή γιορτή αφιερωμένη…

13 ώρες ago