Συνεχίζονται από τις 3 το μεσημέρι οι διαβουλεύσεις των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους δανειστές.
Οι πρώτες πληροφορίες από τις συζητήσεις που διεξάγονται στο Hilton αναφέρουν ότι είναι απολύτως εφικτός ο στόχος να υπάρξει τεχνική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, και μάλιστα αυτή αναμένεται να έχει επιτευχθεί μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης.
Όσον αφορά τη συμφωνία, αυτή -όπως όλα δείχνουν- θα έρθει σε δύο άρθρα. Στο πρώτο άρθρο θα περιλαμβάνεται η δανειακή σύμβαση και ως προσάρτημα το Μνημόνιο, ενώ στο δεύτερο άρθρο θα περιλαμβάνονται τα προαπαιτούμενα.
Οι αλλαγές στις 100 δόσεις
Στη ρύθμιση των 100 δόσεων συζητείται να υπάρξουν συγκεκριμένες αλλαγές. Έτσι, για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί, από το 3% σήμερα, στο 5%, ενώ οι οφειλές κάτω από 5.000 θα παραμείνουν άτοκες, υπό τρεις όμως προϋποθέσεις:
- Ο οφειλέτης να είναι φυσικό πρόσωπο, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα (άρα εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες).
- Η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη να μην ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.
- Όταν ο οφειλέτης μπήκε στη ρύθμιση, το χρέος του να μην ξεπερνούσε το 50% του εισοδήματός του.
Επίσης, με υπουργική απόφαση αναμένεται να καθοριστούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με βάση τα οποία θα μειωθούν οι δόσεις για όσους χαρακτηριστούν ως «έχοντες».
Όσον αφορά στο εν λόγω θέμα, τις 100 δόσεις δηλαδή, οι δανειστές ζητούν να αποβάλλονται από τη ρύθμιση όσοι δεν εκπληρούν τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις τους. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά τονίζει ότι ίσως υπάρχει νομικό θέμα πάνω σε αυτό, ίσως και αντισυνταγματικό.
Τα «κόκκινα» δάνεια
Στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, η ελληνική κυβέρνηση ζητεί να δημιουργηθεί ένας φορέας διαχείρισης στον οποίο θα υπάγονται όλα τα δάνεια (επιχειρηματικά, στεγαστικά κ.λπ.), με βάση προϋποθέσεις που θα συμφωνηθούν αργότερα. Επίσης, λέει «όχι» στην εισήγηση των δανειστών να πωλούνται τα «κόκκινα» δάνεια σε διεθνή funds.
Μετενέργεια
Αυτή τη στιγμή, όσον αφορά τη μετενέργεια ισχύει το εξάμηνο, αλλά οι δανειστές ζητούν να πάει ξανά στο τρίμηνο. Τα υπόλοιπα θέματα, όπως οι συλλογικές συμβάσεις, οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων από το φθινόπωρο.
Μετενέργεια ονομάζεται η διατήρηση των κανονιστικών όρων μιας ΣΣΕ για ένα χρονικό διάστημα μετά τη λήξη ή την καταγγελία της, προκειμένου να προστατευθούν οι εργαζόμενοι μέχρι τη σύναψη νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Δηλαδή, όσα προβλέπονται σε μια ΣΣΕ εξακολουθούν να ισχύουν για διάστημα 6 ή 3 μηνών μετά τη λήξη της, με σκοπό να προστατευτούν οι εργαζόμενοι μέχρι να υπογραφεί νέα ΣΣΕ