Το παλιό κτίριο του υπουργείου Παιδείας γίνεται ξενοδοχείο

0

Ένα από τα πιο γνωστά κτίρια-«φαντάσματα» του κέντρου της Αθήνας, αυτό του παλαιού υπουργείου Παιδείας στην οδό Μητροπόλεως, πρόκειται να αποκτήσει και πάλι ζωή.

Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε η μετατροπή του σε ξενοδοχείο πολυτελείας, φροντίζοντας μάλιστα και για την εξωτερική αισθητική αναβάθμισή του. Το κτίριο παραμένει κενό από το 2007 και χρειάστηκαν 10 διαγωνισμοί από την πλευρά της Εκκλησίας για να βρεθεί αξιόπιστος ανάδοχος.

Το κτίριο του υπουργείου Παιδείας ανεγέρθηκε το 1959 από την Εκκλησία της Ελλάδος σε οικόπεδο που ανήκε στη Μονή Πεντέλης. Τη μελέτη υπέγραψε ο γνωστός αρχιτέκτονας Πάτροκλος Καραντινός. Να σημειωθεί ότι στο ισόγειο, σχεδόν καλυμμένο από το κτίριο, βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Δύναμης.

Το κτίριο μισθώθηκε για 35 έτη (με option για επιπλέον 15) στην εταιρεία Ηλέκτρα Μητρόπολης ΑΞΤΕ, μια εταιρεία του ξενοδοχειακού ομίλου του Γεράσιμου Φωκάέναντι 700.000 ευρώ ετησίως, και η επένδυση υπολογίζεται στα 15 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας περί τις 200 μόνιμες θέσεις εργασίας (σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας διαχειρίζεται εδώ και δεκαετίες το ξενοδοχείο «Electra Athens» στην οδό Ερμού, επίσης ιδιοκτησίας της Εκκλησίας), αλά και το «Electra Palace Athens» στην οδό Νικοδήμου στη Πλάκα.

Πώς θα μοιάζει το νέο ξενοδοχείο

Σύμφωνα με την απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, στο υπόγειο του κτιρίου θα δημιουργηθεί χώρος αναζωογόνησης με πισίνα, με παράλληλη ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Στο ισόγειο τοποθετούνται οι λειτουργίες της υποδοχής, εστίασης και αναψυχής, με τη δημιουργία διαμπερών χώρων που θα συνδέονται οπτικά με τους πέριξ δρόμους. Στον εσωτερικό ακάλυπτο του κτιρίου θα δημιουργηθεί ένας χώρος τέχνης, ορατός από όλους τους ορόφους. Τέλος, από τη στάθμη του 6ου ορόφου και πάνω οι εξώστες θα φυτευτούν, ενώ στον 9ο όροφο, πέραν των δωματίων, θα υπάρχει εστιατόριο. Στο δώμα θα δημιουργηθούν χώροι αναψυχής και εστίασης και ανοιχτή πισίνα.

Share.

Comments are closed.