Αριστερή Πλατφόρμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει την επιτάχυνση της μνημονιακής θηλιάς

0

Επίθεση στην κυβέρνηση κάνει η Iskra, για τις συζητήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη με τους δανειστές.

Η ιστοσελίδα που απηχεί τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας, σε κείμενο για τις συναντήσεις που είχαν την Τρίτη οι δύο υπουργοί με τους εκπροσώπους των Θεσμών έχει τίτλο «Ταμείο εκποιεί την Ελλάδα και ο λαός πληρώνει τις τράπεζες».

Ακόμη σε αυτό σημειώνεται «Η κυβέρνηση πανηγυρίζει την επιτάχυνση της μνημονιακής θηλιάς στη χώρα», καθώς φιλοξενούνται οι δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου για την ικανοποίησή του σχετικά με την ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι επαφές, αλλά και την πρόοδο που σημειώνεται.

Σχολιάζοντας τις αποκλίσεις, στις οποίες αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών σχετικά με το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, η Iskra αναφέρει ότι «Είναι προφανές ότι αυτές οι “αποκλίσεις” καθόλου δεν αναιρούν τον βαθιά μνημονιακό προσανατολισμό του νέου οχήματος ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της iskra.gr

«ΤΑΜΕΙΟ ΕΚΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΘΗΛΙΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζώνκαι το νέο Ανεξάρτητο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων βρίσκονται στο επίκεντρο της συνάντησης του Ευκλ.Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκημε το λεγόμενο «κουαρτέτο» της Κομισιόν, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του ESM. 

Στο τέλος της πρώτης ενότητας της συνάντησης με θέμα το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ο Ευ. Τσακαλώτος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι επαφές, αλλά και την πρόοδο που σημειώνεται, εκφράζοντας  την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί τελικά δάνειο-γέφυρα».

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι υπάρχουν αποκλίσεις κυρίως νομικού χαρακτήρα, όμως εξήγησε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε τις θέσεις της και ότι σε κάθε περίπτωση δεν υπήρξε η εντύπωση ότι οι αποκλίσεις δεν μπορούν να ξεπεραστούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαφωνίες “νομικού χαρακτήρα” αφορούν τη νομική μορφή που θα έχει το εν λόγω ταμείο καθώς επίσης και την εκποίηση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν ήδη περάσει υπό τον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ. Είναι προφανές ότι αυτές οι “αποκλίσεις” καθόλου δεν αναιρούν τον βαθιά μνημονιακό προσανατολισμό του νέου οχήματος ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας. 

Νωρίτερα, και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, είχε εκφράσει την ικανοποίηση της Επιτροπής για τη μέχρι τώρα πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

«Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και η εντατική εργασία συνεχίζεται» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο για «εποικοδομητική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές» που επιτρέπει την πρόοδο με «ταχείς ρυθμούς».

Σημείωσε ότι αν όλες οι πλευρές τηρήσουν τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι δυνατό να γίνει εγκαίρως, προκειμένου να αποπληρωθεί η ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου από την πρώτη εκταμίευση στο πλαίσιο του νέου προγράμματος από τον ESM.

Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα ξεκίνησε και η συζήτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με διευρυμένη σύνθεση. Σε αυτήν αναμένεται να εξετασθεί το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί έως το τέλος του 2015, αλλά και το πώς θα εφαρμοσθεί η κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων στην περίπτωση που η συμμετοχή των ιδιωτών δεν είναι επαρκής για να θωρακίσει κεφαλαιακά τις τράπεζες.

«ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΡΣΗ ΤΩΝ CAPITAL CONTROLS ΕΝΤΟΣ 2015»

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί και το θέμα των «κόκκινων» δανείων, το οποίο συνδέεται άμεσα με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Για το συγκεκριμένο θέμα ο υπουργός ΟικονομίαςΓιώργος Σταθάκης προσέλαβε ως σύμβουλο της ιαπωνική τράπεζα Nomura.

Το βασικό σενάριο προβλέπει πως η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και δεν θα υπάρξει απευθείας στήριξη των τραπεζών από τον ESM, αλλά μόνον προκαταβολή κεφαλαίων από τον Μηχανισμό -όπως συνέβη τον Απρίλιο του 2012-, ώστε να ενισχυθούν τα επίπεδα ρευστότητας των τραπεζών και συνακόλουθα της ελληνικής οικονομίας.

ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ (5/8)

Την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα κάνουν με τους επικεφαλής των κλιμακίων ανασκόπηση της διαπραγμάτευσης, ώστε να ολοκληρώσουν το πρώτο γύρο διαβουλεύσεων. Από το πόσο αναλυτική θα είναι αυτή η σύνοψη θα προκύψει και η δυνατότητα ολοκλήρωσης των συζητήσεων για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση έως την επομένη Τρίτη ή θα υπάρξει απόφαση για παράταση της διαδικασίας έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.»

Share.

Comments are closed.