Αβραμόπουλος: Ορίστε αρμόδια αρχή με στόχο την είσπραξη οικονομικής βοήθειας για το μεταναστευτικό

0

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το θέμα του μεταναστευτικού είχε ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Με τον κ. Τσίπρα συζητήθηκε η επείγουσα ανάγκη να οριστεί από την ελληνική κυβέρνηση η αρμόδια αρχή, που θα είναι επιφορτισμένη με την άμεση είσπραξη της οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα, ποσά που αφορούν την έκτακτη βοήθεια σε υπηρεσίες ασύλου, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και των χώρων πρώτης υποδοχής, την πολιτική προστασία και διάφορα άλλα προγράμματα.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια μεταναστευτική κρίση πρωτοφανών διαστάσεων, που πρωτίστως οφείλεται στις συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή, γι’ αυτό πρέπει όλοι μας να κάνουμε περισσότερα. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι, ώστε να αντιμετωπίσουμε μια πρόκληση που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα. Χρειάζεται να καταβάλουμε μεγαλύτερες προσπάθειες για συνεργασία με τις τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης, ιδίως για συμφωνίες επιστροφής και επανεισδοχής. Είναι ένας τομέας, όπου η συλλογική συνεργασία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι ιδιαίτερα σημαντική, αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ευρωπαϊκή απάντηση για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης, που θα αντιμετωπίζει όλα τα μέρη της αλυσίδας, από την άμεση ανάγκη να σώζουμε ζωές έως την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών με φίλες χώρες, την καταπολέμηση των διακινητών, την αποτελεσματικότερη εφαρμογή επιχειρήσεων επιστροφής, καθώς και την υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την ενίσχυση του συστήματος ασύλου και των συνόρων», σημείωσε σε δήλωσή του ο κ. Αβραμόπουλος.

Για το θέμα του μεταναστευτικού ο κ. Αβραμόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας και της Βρετανίας, Μπερνάρ Καζνέβ και Τερέζα Μέι αντίστοιχα με αφορμή τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού μεταναστών στο Καλαί.

Share.

Comments are closed.