Οι «επιδόσεις» της Ελλάδας σε σύγκριση με τις άλλες που διασώθηκαν

0

Η Ισπανία ήταν στο χείλος της καταστροφής πριν από τρία χρόνια. Τώρα «καλπάζει» και δεν είναι η μόνη χώρα. Πέντε έχουν διασωθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους κατά την οικονομική κρίση. Και από αυτές, μόνο η Ελλάδα πηγαίνει προς τα πίσω, όπως σημειώνει το CNN..

Το αμερικανικό δίκτυο έκανε μία ανάλυση, συγκρίνοντας τις «επιδόσεις» της Ελλάδας με εκείνες της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου.
Η ανάλυση του CNN για τις χώρες που διασώθηκαν:

Ισπανία

Υπάρχει σταθερή ανάπτυξη τα τελευταία δύο χρόνια, με τη χώρα να αφήνει πίσω της τα οικονομικά προβλήματα. Η Ισπανία δεν είχε υπερβολικό χρέος πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά οι τράπεζές της «γονάτισαν» όταν έσκασε η «φούσκα» με τις κατοικίες. Το ταμείο διάσωσης της Ευρώπης δάνεισε στην Ισπανία 41 δισ. ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών και την αποφυγή της οικονομικής κατάρρευσης. Ως αντάλλαγμα, η κυβέρνηση εισήγαγε πλειάδα μεταρρυθμίσεων, με στόχο η οικονομία να γίνει πιο αποτελεσματική και παραγωγική. Κάποιες ήταν αμφιλεγόμενες, όπως οι πιο εύκολες και «φτηνότερες» απολύσεις και η μεγαλύτερη ελευθερία των εταιρειών στη διαμόρφωση των μισθών και των ωραρίων. Το αποτέλεσμα είναι πως ακόμη και η επώδυνα υψηλή ανεργία τώρα πέφτει σταθερά, από το 26% που ήταν το 2013, στο 22% το Μάιο.

Ιρλανδία

Η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που μπήκε σε ύφεση το 2008. Έλαβε 67 δισ. ευρώ σε δάνεια το Δεκέμβριο του 2013 όταν κατέρρευσε η αγορά ακινήτων και οι τράπεζες άρχισαν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Πλέον η χώρα είχε την ταχύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2014 και συνεχίζει και φέτος. Τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο δείχνουν επέκταση 1,4%, που ισοδυναμεί με ετήσια ανάπτυξη της τάξεως του 6,5%. Με την πάροδο των ετών, η Ιρλανδία έγινε πόλος έλξης για τους παγκόσμιους γίγαντες της τεχνολογίας, με πολλές εταιρείες να δημιουργούν εκεί την ευρωπαϊκή βάση τους. Το ιρλανδικό χρηματιστήριο ανέβηκε 17,5% φέτος, οι επενδύσεις ανθούν και η Ιρλανδία προβάλλεται ως παράδειγμα από το ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Πορτογαλία

Έλαβε 78 δισ. ευρώ ως δάνεια διάσωσης το 2011, όταν απέτυχε να ελέγξει το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Αναγκάστηκε να κάνει επώδυνες και μη δημοφιλείς οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Το «πικρό φάρμακο» είχε αποτέλεσμα. Η Πορτογαλία βγήκε από το πρόγραμμα το Μάιο του 2014 και το ΔΝΤ περιμένει ανάπτυξη 1,6% φέτος. Τον Ιανουάριο, η χώρα δήλωσε ότι θα πληρώσει νωρίτερα το χρέος της προς το ΔΝΤ γιατί μπορεί να δανειστεί από τις αγορές με χαμηλό επιτόκιο- ρεκόρ.

Κύπρος

Μπήκε σε μπελάδες το 2013, όταν το χρηματοπιστωτικό σύστημα άρχισε να καταρρέει. Αναγκάστηκε να κλείσει τις τράπεζες για να εμποδίσει την ολοκληρωτική κατάρρευση. Πήρε δάνεια 10 δισ. ευρώ το Μάρτιο του 2013 και σε αντάλλαγμα έπρεπε και αυτή η χώρα να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων ήταν οι περικοπές των δημοσίων δαπανών και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι δανειστές ανέφεραν ότι οι μεταρρυθμίσεις ήταν σε καλό δρόμο και εκτίμησαν ότι η χώρα θα μπορεί να σταθεί στα πόδια της οικονομικά από το Μάρτιο του 2016, όπως είχε προγραμματιστεί.

Ελλάδα

Μπορεί να απέφυγε την καταστροφική έξοδο από το ευρώ, προς το παρόν, αλλά παραμένει σε βαθιά οικονομική κρίση. Τα στατιστικά της είναι τόσο άσχημα όσο και μίας χώρας διαλυμένης από τον πόλεμο. Η Κομισιόν εκτιμά ότι το ΑΕΠ μπορεί να μειωθεί ακόμη και κατά 4% φέτος.

Μόλις το προηγούμενο καλοκαίρι, το ΔΝΤ ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν σε καλό δρόμο με τις μεταρρυθμίσεις και φαινόταν ότι δεν θα χρειαστεί άλλα προγράμματα διάσωσης. Όμως, η εκλογή της ριζοσπαστικής αριστερής κυβέρνησης πισωγύρισε τη διαδικασία, καθώς οι μεταρρυθμίσεις αντιστράφηκαν και η χώρα ενεπλάκη σε μία εξάμηνη διαμάχη με την Ευρώπη και το ΔΝΤ για τους όρους διάσωσης. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποδεχθεί την ήττα στις αρχές Ιουλίου, ζητώντας επίσημα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Τώρα διαπραγματεύεται τις λεπτομέρειες, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρος: Έρχεται περισσότερος οικονομικός πόνος.

Ολόκληρη την ανάλυση της Ivana Kottasova του CNN με τίτλο «Europe’s bailed out economies are booming. Except Greece, of course» στα αγγλικά πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.