Η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε αργά χθες τη νύχτα να εγκρίνει την πρόταση του πρωθυπουργού για διεξαγωγή Έκτακτου Συνεδρίου του κόμματος τον Σεπτέμβριο, όπως γράφαμε χθες.
Φυσικά η χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έλυσε μεν τα χέρια του πρωθυπουργού προκειμένου να επικεντρωθεί στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ωστόσο τίποτα δεν τελείωσε σε ό,τι αφορά στα εσωκομματικά του κυβερνώντος κόμματος. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να κινείται σε τροχιά διάσπασης και πλέον το ερώτημα δεν είναι αν το ρήγμα θα επισημοποιηθεί, αλλά το πότε και με… ποιον τρόπο.
Προαναγγελθείσα ρήξη
Με την χθεσινή συνεδρίαση, ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά επανέκτησε την πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία είχε χαθεί από τότε που τα 109 από τα 201 μέλη του οργάνου είχαν συνυπογράψει κείμενο κατά της συμφωνίας με τους δανειστές.
Το ερώτημα πλέον αποτελεί πώς θα κινηθεί η πλευρά Λαφαζάνη, αλλά και όλοι οι διαφωνούντες, από εδώ και πέρα, καθώς η κυβέρνηση έχει μπροστά της δύσκολους κάβους, όπως ένα τρίτο πακέτο με προαπαιτούμενα που ενδέχεται να έρθει προς έγκριση στη Βουλή, με στόχο να απελευθερωθούν τα χρήματα που χρειάζεται η Ελλάδα για να αποπληρώσει ομόλογο ύψους 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου. Εκτός αυτού κρίσιμη ψηφοφορία θα είναι, προφανώς, και η ψηφοφορία για την επικύρωση του τρίτου Μνημονίου, που αναμένεται να έρθει στη Βουλή προς ψήφιση πριν τα τέλη του μήνα.
Σενάρια διάσπασης
Το Μέγαρο Μαξίμου είναι βέβαιο ότι θα έρθει αντιμέτωπο με τα εξής σενάρια για την διάσπαση του κόμματος, τα οποία θα πρέπει να τα αντιμετωπίσει:
Σενάριο πρώτο: τα πράγματα κινούνται γραμμικά, η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή το τρίτο Μνημόνιο, οι γνωστοί «διαφωνούντες» καταψηφίζουν, αλλά το Μνημόνιο περνά με τις ψήφους της αντιπολίτευσης. Έτσι, στις αρχές Σεπτεμβρίου συγκαλείται το Έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρνει να πάρει την πλειοψηφία και η πλευρά Λαφαζάνη, αλλά και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ διαφωνώντας και σηματοδοτώντας την διάσπασή του. Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας προκηρύσσει εκλογές με «καθαρά» από διαφωνούντες ψηφοδέλτια, τις κερδίζει και σχηματίζει μία άλλη κυβέρνηση με σταθερότερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Σενάριο δεύτερο: το Μνημόνιο έρχεται στη Βουλή, εγκρίνεται, οι διαφωνούντες καταψηφίζουν και στις αρχές Σεπτεμβρίου έρχεται η ώρα του Συνεδρίου. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν καταφέρνει να πάρει το Συνέδριο και τότε ανακοινώνει την ίδρυση νέου κόμματος με όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να υπερασπιστούν την κυβερνητική πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάται de facto, η «ταμπέλα» μένει στην πλευρά Λαφαζάνη και στις εκλογές κατέρχονται ο μεν ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της
δραχμής και το δε «κόμμα Τσίπρα» για να διεκδικήσει την εξουσία.
Σενάριο τρίτο: το Μνημόνιο έρχεται στη Βουλή, οι βουλευτές της «Αριστερής Πλατφόρμας» και η Ζωή Κωνσταντοπούλου το καταψηφίζουν και ο πρωθυπουργός αποφασίζει να τους θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Το Μνημόνιο περνά με τις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει de facto διασπαστεί, ο Αλέξης Τσίπρας προκηρύσσει εκλογές έχοντας διασφαλίσει την χρηματοδότηση της χώρας και θέτοντας εκτός ψηφοδελτίων τους διαφωνούντες. Στην περίπτωση αυτή, το Συνέδριο του Σεπτεμβρίου απλώς επικυρώνει την διάσπαση του κόμματος και γίνεται μεσούσης της προεκλογικής περιόδου.