ΣΥΡΙΖΑ: Αύριο η κρισιμότερη εσωκομματική μάχη

0

Οι ακροβασίες Τσίπρα στην αυριανή Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ως αποτέλεσμα η χώρα να κινείται μεταξύ διαρκούς και εκτάκτου συνεδρίου ή …κομματικού δημοψηφίσματος στον ΣΥΡΙΖΑ

Για το λόγο αυτό εντείνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες, καθώς οι συσχετισμοί μεταξύ των 201 μελών του οργάνου είναι ρευστοί και η απόφασή τους θα καθορίσει το κατά πόσον θα κρατήσει το κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας ή αν η Κουμουνδούρου θα «χαθεί» και θα περάσει στα χέρια του Παναγιώτη Λαφαζάνη και των διαφωνούντων.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έπεσαν όλες οι ιδέες στο τραπέζι, με τους προεδρικούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους με τους «λαφαζανικούς» σχετικά με την διαδικασία… ξεκαθαρίσματος των εσωκομματικών λογαριασμών.

Διαρκές ή Έκτακτο Συνέδριο

Το ανησυχητικό που προέκυψε από την χθεσινή συνεδρίαση ήταν το γεγονός ότι οι «προεδρικοί» εμφανίστηκαν διασπασμένοι, με ορισμένους να υποστηρίζουν την ανάγκη διεξαγωγής έκτακτου Συνεδρίου τον Σεπτέμβριο και άλλους να συμφωνούν με τους «λαφαζανικούς», σύμφωνα με τουςοποίους δεν μπορεί το Συνέδριο να διεξαχθεί μετά την συνομολόγηση του τρίτου Μνημονίου -καθώς θα έχει βρεθεί προ τετελεσμένων κυβερνητικών αποφάσεων.

Για τον λόγο αυτό, τα μέλη της «Αριστερής Πλατφόρμας» επέμειναν και χθες στην ανάγκη διεξαγωγής Διαρκούς Συνεδρίου εντός του Αυγούστου και σε αυτή την εισήγηση θα επιμείνουν και κατά την αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ωστόσο, η πλειοψηφία επιθυμεί το συνέδριο να είναι έκτακτο, αφού συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν πως αν διεξαχθεί συνέδριο με το συνεδριακό σώμα του 2013, τότε οι συσχετισμοί θα αποβούν σε βάρος του πρωθυπουργού. Για τον λόγο αυτό, οι «προεδρικοί» προκρίνουν την λύση του έκτακτου Συνεδρίου, προκειμένου να εκλεγούν νέοι σύνεδροι, που θα απηχούν περισσότερο τον… «κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ» και λιγότερο τον «κομματικό».

Και… δημοψήφισμα!

Ωστόσο, χθες, στο τραπέζι της Πολιτικής Γραμματείας έπεσε και η ιδέα της διεξαγωγής εσωκομματικού δημοψηφίσματος, προκειμένου η όποια απόφαση να έχει την μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση, αφού θα έχει εγκριθεί από το σύνολο των μελών του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο αντιπροσωπευτικά, από τους συνέδρους. Παρότι για την πλευρά Τσίπρα η διεξαγωγή του εσωκομματικού δημοψηφίσματος αποτελεί το «σχέδιο Β», συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα προτιμούν αυτή την λύση παρά την διεξαγωγή Διαρκούς Συνεδρίου, λόγω των αρνητικών για τον πρωθυπουργό συσχετισμών.

Το θρίλερ της συνεδρίασης της αυριανής Κεντρικής Επιτροπής

Σε κάθε περίπτωση, η αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα κληθεί να πάρει και τις τελικές αποφάσεις για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί, θα είναι θρίλερ για το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό διότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη χάσει την πλειοψηφία του εν λόγω οργάνου, αφού κατά της συμφωνίας και της κυβερνητικής πολιτικής είχαν ταχθεί, πριν δύο εβδομάδες, τα 109 από τα 201 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Τούτου δοθέντος, αυτή τη στιγμή δεν αποκλείεται τίποτα -και το κυβερνών κόμμα μπορεί να «συρθεί» ακόμη και στην διεξαγωγή Διαρκούς Συνεδρίου αυτό το σαββατοκύριακο…

Share.

Comments are closed.