Categories: Πολιτική

Ο Τσίπρας επιτίθεται στους αντάρτες και αρνείται ότι θα έσκιζε τα μνημόνια

Σαφείς αιχμές, σύμφωνα με το capital.gr, για τους εσωτερικούς του αμφισβητίες αφήνει, αυτήν την ώρα και στη συνέντευξή του “Στο Κόκκινο”, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έθεσε ως σημαντικό ερώτημα το εάν το κόμμα στήριζε την διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης. Επ αυτού, διατύπωσε εμμέσως μεν αλλά ηχηρές αμφιβολίες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως κάποιοι απλώς γκρίνιαζαν. Εγκαλεί μάλιστα τινές του κόμματός του, δείχνοντας προς την αριστερή πτέρυγα ότι “επιχειρούν λαθροχειρία” στην απάντηση του δημοψηφίσματος καθώς … Το “όχι” δεν ήταν όχι στο ευρώ.

Επ αυτού, μάλιστα, ο κ. Τσίπρας, δήλωσε αρκούντως δηκτικά, ότι η κοινωνία και ο ελληνικός λαός, άφησαν πίσω πολλές φορές, τόσο το κόμμα όσο και την κυβέρνηση τονίζοντας μάλιστα ότι την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματευόταν σκληρά και κάποιοι …απλώς γκρίνιαζαν, η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού στήριζε τη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης.

Αίσθηση προκαλεί και η αποκήρυξη από πλευράς του πρωθυπουργού της ρητορικής περί …σκισίματος των μνημονίων με έναν νόμο και ένα άρθρο, απαντώντας εμφανώς ενοχλημένος ότι ο ίδιος και ούτε κανείς άλλος είπε ποτέ στον ελληνικό λαό τον περιμένει υγιεινός περίπατος. “Αυτή ήταν φράση από μια ομιλία μου του ’12” είπε και χαρακτήρισε “λαικίστικη” την προσέγγιση όσων του το υπενθυμίζουν.

Το κόμμα μας γνώριζε απολύτως τι συμβαίνει. Άλλο κυβέρνηση και άλλο κόμμα. Η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά. Το κόμμα είχε σύνδεση απόλυτη με την κυβέρνηση. Κατά πόσο το κόμμα συμμετείχε ενεργά στην προσπάθεια διαμόρφωσης θέσεων ή απλά παρακολουθούσε. Και το κόμμα και την κυβέρνηση, η κοινωνία τα ξεπέρασε και τα δύο. Υπήρχε μία προσπάθεια διαπραγμάτευσης, που κάποιοι παρακολουθούσαν, γκρινιάζοντας”, σημείωσε και τόνισε ότι η εντολή του λαού ήταν η κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσουν να ματώνουν οι πολίτες, ακόμα κι αν η κυβέρνηση η ίδια ματώσει.

Πριν τις εκλογές δεν είπα ότι μπορεί να σκιστούν τα Μνημόνια. Ξέραμε τις συνθήκες. Δεν υποσχεθήκαμε έναν περίπατο. Ας αφήσουμε τη λαϊκίστικη προσέγγιση περί σκισίματος των μνημονίων. Δεν υποσχεθήκαμε περίπατο στο δάσος. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά, σε πρωτοφανείς συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας”, επεσήμανε.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη, μετά τη 12η Ιουλίου, δεν είναι ίδια. “Το εξάμηνο έχει αποδώσει πολλά πράματα. Δε θα πρέπει να μαστιγώνουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς. Από χέρι χαμένοι είναι μόνο οι αγώνες που δε δίνονται. Επιχειρήσαμε να αναδείξουμε το δίκαιο ενός λαού και τη δυνατότητα ενός εναλλακτικού δρόμου. Ανεξάρτητα από το εάν οι ισχυροί επέβαλαν την ισχύ τους, αυτό που μένει είναι η επιβεβαίωση του αδιέξοδου δρόμου της λιτότητας. Η Ευρώπη δεν είναι ίδια μετά τη 12η Ιουλίου. Δεν υπήρξαν καλές προθέσεις ούτε από την πλευρά μας, ούτε από την πλευρά τους. Υπήρξε μία σκληρή διαπραγμάτευση. Υπήρχε μία κυβέρνηση, που διεκδικεί άλλη προοπτική και οι θεσμοί, που ήταν στρατευμένοι σε ένα σχέδιο”, ανέφερε. 

Σταχυολογώντας τις απαντήσεις του, είπε για:

Τη Διαπραγμάτευση

Μιλώντας για τη διαπραγμάτευση ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για “σκληρή μάχη για την οποία είμαστε υπερήφανοι” και υπογράμμισε “Στο τέλος της ημέρας ανεξάρτητα από το εάν οι ισχυροί επέβαλαν την ισχύ τους, αυτό που μένει είναι η απόλυτη επιβεβαίωση του αδιέξοδου δρόμου της λιτότητας και το δίκιο ενός λαού που αγωνίζεται. Η Ευρώπη δεν είναι πια η ίδια”.

Παράλληλα, τόνισε πως “Δεν υπήρξαν καλές προθέσεις ούτε από την πλευρά τους ούτε από την πλευρά μας. Υπήρξε μια σκληρή διαπραγμάτευση. Οι ‘Θεσμοί’ αποδείχτηκε ότι δεν ήταν ουδέτεροι αλλά στρατευμένοι σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο”. Και συμπλήρωσε: “Το κόμμα γνώριζε απολύτως τι συμβαίνει. Η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά. Το θέμα είναι κατά όσο το κόμμα συμμετείχε ενεργά στην προσπάθεια να βοηθηθεί η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις. Η κοινωνία και ο ελληνικός λαός ξεπέρασε πολλές φορές και το κόμμα και την κυβέρνηση.  Κάποιοι παρακολουθούσαν τη διαπραγμάτευση γκρινιάζοντας την ώρα που ο ελληνικός λαός τη στήριζε”.

Τα Μνημόνια

“Η εντολή που πήραμε ήταν να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για να σταματήσει ο λαός να ματώνει. Πριν από τις εκλογές δεν είπα εγώ ότι μπορούν να σκιστούν τα μνημόνια με ένα νόμο” δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας: “Ούτε υποσχεθήκαμε υγιεινό περίπατο. Δεν είπαμε ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια με ένα νόμο. Αυτή είναι λαϊκίστικη προσέγγιση.  Να θυμόμαστε και να γνωρίζουμε ότι δεν υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό περίπατο στο δάσος. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά σε πρωτοφανείς συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και με διαρκή αγωνία εάν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις”.

Το Δημοψήφισμα

Πρέπει να δούμε ποια συμφωνία μας έδιναν στις 25 Ιουνίου. Το δημοψήφισμα ήταν υψηλού ρίσκου επιλογή. Δεν ήταν η απόφασή μας μόνο κόντρα στην επιθυμία των εταίρων, αλλά απέναντι όλου του εγχώριου και διεθνούς συστήματος. Ήταν μονόδρομος το δημοψήφισμα. Μας έδιναν συμφωνία, με δύσκολα και αχρείαστα μέτρα και δεν έδιναν καμία διέξοδο επιβίωσης. Οι βόρειες κυβερνήσεις δεν ήθελαν να πάνε στις Βουλές τους και να πούνε να δώσουμε φρέσκο χρήμα στην Ελλάδα. Η ισχυρή στάση μας κόντρα σε θεούς και δαίμονες κατάφερε να διεθνοποιήσει το ελληνικό πρόβλημα. Αυτό οδήγησε και σε αλλαγές συσχετισμών εντός της Ευρώπης.

Από τα 13 δις σε πέντε μήνες πήγαμε στα 83 σε τρία χρόνια, συν τη δέσμευση για το χρέος. Αυτό είναι το κλειδί, για να δούμε εάν η χώρα θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Με χρέος 180% δε βγαίνεις στια αγορές. Ο δρόμος είναι είτε η απομείωση είτε η διγραφή του χρέους. Να μην έχουμε τερατώδη πλεονάσματα, που δε μας οδηγούν πουθενά. 

Στο πρώτο ερώτημα του δημοψηφίσματος υποχωρήσαμε. Στο δεύτερο ερώτημα δεν πετύχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κάποιες ημέρες πριν το δημοψήφισμα, ορισμένοι δημιούργησαν συνθήκες πραξικοπήματος. Εγώ είπα την αλήθεια. Δεν είπα οτι κάνω δημοψήφισμα για να σε βγάλω από το ευρώ, αλλά για να μου δώσετε μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ. Ορισμένοι επιχειρούν λαθροχειρία. Το “όχι” δεν ήταν όχι στο ευρώ.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Να στηριχτεί η εκπαίδευση στο Καστελλόριζο και στις «ανάλογες»  περιοχές

Το Καστελλόριζο και όλες οι περιοχές, που βρίσκονται σε δύσκολη «διασύνδεση» με τα αστικά κέντρα…

13 ώρες ago

Politico: Tο κλίμα πόλωσης στη Σλοβακία οδήγησε στην απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού Φίτσο

Το αμερικανικό περιοδικό Politico με ανάλυσή του επιχειρεί να αναδείξει τα αίτια που οδήγησαν στην…

14 ώρες ago

Στον Mr Survivor, Ατζούν Ιλίτζαλι η ΠΑΕ Παναθηναϊκός και το 45% του ΣΚΑΪ;

Ο Γιάννης Αλαφούζος βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Τούρκο επιχειρηματία της showbiz, Ατζούν Ιλίτζαλι (Acun Ilıcalı), για…

14 ώρες ago

Super League: Tο πρωτάθλημα το πάρει ο ΠΑΟΚ ή η ΑΕΚ; Όλα τα σενάρια – Τι ισχύει σε περίπτωση ισοβαθμίας – Τι ισχύει για την 3η και την 4η θέση

Ο τίτλος του πρωταθλητή στο φετινό πρωτάθλημα της  Super League θα κριθεί στην τελευταία αγωνιστική…

20 ώρες ago

Ολυμπιακός: Πώς θα διατεθούν τα εισιτήρια για τον τελικό του Conference League με την Φιορεντίνα

Ο Ολυμπιακός εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τον τρόπο προμήθειας εισιτηρίων για τον τελικό του Conference League…

21 ώρες ago

Έτοιμη η γέφυρα του Ευήνου στο Ευηνοχώρι

Ολοκληρώθηκε η νέα γέφυρα στον Ευήνο ποταμό που επανασυνδέει την παλιά Ε.Ο. Αντιρρίου-Ιωαννίνων. Έτοιμη είναι…

2 ημέρες ago