Αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας

0

Με αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών προσανατολίζεται ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς να λύσει, εν μέρει,  το θέμα των 20.000 κενών στα σχολεία.

Ειδικότερα, ο υπουργός Παιδείας εκτίμησε (ΕΤ1) ότι οι κενές θέσεις στα σχολεία κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα φθάσουν τις 20.000. Η εκτίμηση Μπαλτά είναι καλύτερη εκείνης των ομοσπονδιών, που υπολογίζουν τα κενά ανάμεσα σε 24.000 και 26.000. Ο κ. Μπαλτάς ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη κονδύλια του ΕΣΠΑ για την πρόσληψη 10.000 εκπαιδευτικών. Ωστόσο, πληροφορίες της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρουν ότι τα κενά που μπορούν να καλυφθούν από εμπροσθοβαρή έργα του νέου ΕΣΠΑ θα είναι πολύ λιγότερα από 10.000, καθώς τα διαθέσιμα κονδύλια είναι 125 εκατ. ευρώ, τα οποία μάλιστα θα δοθούν για την κάλυψη κενών μόνο σε συγκεκριμένες Περιφέρειες, καθώς η Αττική, Στερεά και Νότιο Αιγαίο δεν είναι επιλέξιμες.

Έτσι, ως λύση το υπουργείο επέλεξε τις ποιοτικές εκπτώσεις, αφού έχει αποφασισθεί η διακοπή του προγράμματος του ψηφιακού σχολείου. Το έργο «Ψηφιακές Υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας», συνολικού προϋπολογισμού 174,4 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Φεβρουάριο του 2014. Το έργο αφορά την προμήθεια κινητών εργαστηρίων και διαδραστικών συστημάτων για τις σχολικές μονάδες όλης της χώρας, με στόχο την ψηφιακή αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο φάσεις υλοποίησης, εκ των οποίων η πρώτη, ύψους 42,8 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί σε ποσοστό 33% έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, ενώ η δεύτερη φάση βρίσκεται ακόμη σε διαγωνιστική διαδικασία.

Έτσι ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς άνοιξε τον δρόμο για νέα αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών έπειτα από εκείνη -κατά δύο ώρες την εβδομάδα- επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου το 2013. «Η χώρα βρίσκεται σε κρίση, όλοι πρέπει να βάλουμε τον οβολό μας για να ξεπεραστεί η κρίση. Αν χρειαστεί ένας δάσκαλος να κάνει μία ή δύο ώρες παραπάνω ως συμβολή στο ξέσπασμα της κρίσης, νομίζω ότι θα δεχθεί. Ο καθένας οφείλει να βοηθήσει με τον τρόπο του για να ξεπεραστεί η κρίση», δήλωσε ο κ. Μπαλτάς. Αυτό φυσικά φανερώνει τη στροφή στον ρεαλισμό και στο χώρο της Παιδείας, καθώς στις προγραμματικές δηλώσεις της νυν κυβέρνησης, στα τέλη Ιανουαρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Τάσος Κουράκης είχε δηλώσει ότι «όσον αφορά το θέμα του ωραρίου, εμείς λέμε πάρα πολύ καθαρά ότι ως ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρουμε το ωράριο στα

Share.

Comments are closed.