Την Τρίτη ξεκινούν οι συνομιλίες με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών (Τρόικα)

0

Την ερχόμενη Τρίτη αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας και δανειστών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ οι επικεφαλής των θεσμών θα καθυστερήσουν μία-δυο ημέρες να έρθουν στην Αθήνα.

Αυτή την ενημέρωση έκαναν αργά χθες κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι η καθυστέρηση σχετικά με την άφιξη των επικεφαλής οφείλεται σε τεχνικούς λόγους και όχι σε πολιτικούς, ούτε σε διπλωματικούς λόγους.

Η τετράδα που αναμένεται στην Αθήνα αποτελείται από τους: Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ράσμους Ρέφερ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), Ντέλια Βελκουλέσκου (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και Νικόλα Τζαμαριόλι (υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας).

Τα μέτραων που ζητούν οι πιστωτές, με αιχμή το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τις αγορές προϊόντων, θα «κλειδώσει» σε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, με πιο πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής αυτής να είναι η 11η Αυγούστου.

Βασικό θέμα αυτού του  Eurogroup θα είναι η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση και τα 86 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα έως το 2018 για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της.

Επειδή όμως το Βερολίνο και οι δορυφόροι του είναι επιφυλακτικοί για την ταχεία ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων έως τις 11 Αυγούστου, ασκούν από τώρα πιέσεις για την εφαρμογή εναλλακτικού σχεδίου όμοιο με αυτό της 20ής Ιουλίου: να χορηγήσουν δηλαδή ένα νέο δάνειο- γέφυρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ), ώστε να μπορέσει η Αθήνα να αποπληρώσει το «ακούρευτο» ομόλογο ύψους 3,2 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ωριμάζει στις 20 Αυγούστου.

Share.

Comments are closed.