Έρχονται αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου με κατάργηση επιδόματων

0

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενόψει του νέου προγράμματος της Ελλάδας, επανέρχονται οι αλλαγές στο Δημόσιο.

Δανειστές και κυβέρνηση ξεκινούν ένα νέο γύρο «μπραν ντε φερ» γύρω από το Δημόσιο και τις αλλαγές όσον αφορά στο ενιαίο μισθολόγιο, την αξιολόγηση και την αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, την κινητικότητα και τις προσλήψεις νέου προσωπικού.

Όπως παρουσιάζει η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υπογραφεί με τους εταίρους προβλέπεται η θεσμοθέτηση νέου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, με εφαρμογή από το 2016, ο εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων που αφορούν 250.000 δημοσίους λειτουργούς, η υλοποίηση ενός νέου κύματος κινητικότητας, καθώς και η αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.

Παράλληλα προβλέπεται ότι οι συνολικές δαπάνες για το Δημόσιο θα αποτελούν ποσοστό επί του ΑΕΠ που θα βαίνει μειούμενο μέχρι το 2019.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χρ. Βερναρδάκης, απέστειλε επιστολή στον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, με την οποία θέτει το περίγραμμα των βασικών μεταρρυθμίσεων για την δημόσιο διοίκηση και περιγράφει τη βασική αρχή πάνω στην οποία θα χτιστεί το νέο μισθολόγιο, όπου θα είναι η ενσωμάτωση των επιδομάτων στις βασικές αποδοχές.

Από την πλευρά των δανειστών, ασκούνται πιέσεις για τη διαμόρφωση νέου μισθολογίου από μηδενική βάση, στο οποίο θα “ανοίγει” η ψαλίδα μεταξύ των νεοεισερχόμενων και χαμηλών προσόντων υπαλλήλων με τους κρατικούς λειτουργούς που κατέχουν θέσεις ευθύνης.

Η απαίτηση των δανειστών οδηγεί ακόμη και σε μειώσεις βασικών μισθών των νεοεισερχομένων στα όρια του ιδιωτικού τομέα, ενώ ζητείται και η εφαρμογή της αξιολόγησης με τη σύνδεση μισθού με το παραγόμενο έργο. Παράλληλα προτείνεται η δραστική περικοπή των ειδικών μισθολογίων που αφορούν σε 250.000 κρατικούς λειτουργούς.

Συγκεκριμένα στα ειδικά μισθολόγια περιλαμβάνονται υπάλληλοι μεταξύ των οποίων δικαστικοί λειτουργοί, γιατροί του ΕΣΥ, μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, διπλωματικοί υπάλληλοι, μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ιατροδικαστές, μέλη ΔΕΠ σε ΑΕΙ και μέλη ΕΠ σε ΤΕΙ, ερευνητές, ειδικοί λειτουργοί επιστήμονες, επιστημονικό ερευνητικό προσωπικό ΚΕΠΕ, προσωπικό Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, αρχιερείς όλων των δογμάτων, μουσικοί και καθηγητές Εθνικής Σχολής Υγείας.

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της, επεξεργάζεται σχέδιο προκειμένου να μην μειωθούν οι βασικοί μισθοί στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και παράλληλα να εξασφαλιστεί κονδύλι από την περικοπή των μη μισθολογικών επιδομάτων (π.χ. ιδιωτικά ασφαλιστήρια εργαζομένων, συμβάσεις για παιδικές κατασκηνώσεις κλπ), τα οποία θα διατεθούν για την αύξηση των επιδομάτων των κατόχων θέσεων ευθύνης (γενικοί διευθυντές, διευθυντές, προϊστάμενοι).

Βασικό μέρος του κυβερνητικού σχεδίου για το νέο μισθολόγιο είναι και η ενσωμάτωση ειδικών επιδομάτων στις βασικές αποδοχές, κάτι που θα επιφέρει μείωση των συνολικών αποδοχών από 5-20%, αλλά θα αυξήσουν τον βασικό μισθό και θα συνυπολογίζονται στην απόδοση σύνταξης, αυξάνοντας τις κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μεταξύ των επιδομάτων που πάνε προς… κατάργηση και ενσωμάτωση στον βασικό μισθό είναι

  • Τα επιδόματα “εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών” που λαμβάνουν οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες
  • Τα επιδόματα “ειδικής απασχόλησης” που παίρνουν όλοι οι ένστολοι
  • Το “επίδομα ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων των δικαστικών λειτουργών
  • Η “πάγια αποζημίωση” των δικαστικών λειτουργών
  • Το επίδομα “δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης” των δικαστικών λειτουργών και του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
  • Τα “ερευνητικά επιδόματα” του Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΤΕΙ
  • Τα “ειδικά ερευνητικά επιδόματα” των μελών του Διδακτικού και Επιστημονικού προσωπικού (ΔΕΠ) των ΤΕΙ
  • Τα “επιδόματα διδακτικής προετοιμασίας και εξωδιδακτικής πανεπιστημιακής απασχόλησης” του Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού των ΤΕΙ
  • Η “πάγια αποζημίωση για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια” την οποία λαμβάνει το Διδακτικό και ΕΠιστημονικό Προσωπικό των ΑΕΙ
  • Το επίδομα “αποκλειστικού ειδικού λειτουργήματος” που λαμβάνουν οι αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος
Share.

Comments are closed.