Τη δική του «Ευρωπαϊκή Συμμαχία» σχεδιάζει ο Βαρουφάκης

0

Λάδι στη φωτιά της φημολογίας ότι σχεδιάζει δικό του πολιτικό κόμμα ρίχνει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Με συνέντευξή του στην έντυπη έκδοση του Spiegel, ο πρώην υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι σχεδιάσει να ιδρύσει την «Ευρωπαϊκή Συμμαχία», η οποία, όπως εξηγεί, δε θα είναι κόμμα, αλλά μια υπερκομματική κίνηση που θα συγκεντρώνει όλους όσους «σκέφτονται ευρωπαϊκά και θέλουν να αναζωογονήσουν τη δημοκρατία στην Ευρώπη». 

Δε διστάζει μάλιστα να πει πως στην κίνησή του αυτή είναι ευπρόσδεκτοι ακόμη και μέλη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, ο Βαρουφάκης δείχνει να ανησυχεί μήπως η Ευρώπη πέσει στα χέρια αντιευρωπαϊστών, όπως η Μαρίν ΛεπένΑποκαλύπτει επίσης ότι έχει συνομιλήσει και συμφωνήσει με το γερμανό πολιτικό της Αριστεράς Όσκαρ Λαφοντέν. »Είχα μερικά πράγματα να συζητήσω μαζί του», σημειώνει ο σημερινός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για το αν θα ξεκινήσει τη «Συμμαχία» με τον Λαφοντέν. 

Το Spiegel τον κατατάσσει πάντως στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο Λαφοντέν είναι όμως υπέρ της δραχμής… 

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι ο κ. Λαφοντέν, σημερινός φανατικός υπέρμαχος του Grexit, υπηρέτησε για δεκαετίες τις τάξεις του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος φτάνοντας μέχρι και στην προεδρία του τη δεκαετία του ’90, διετέλεσε ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σρέντερ την περίοδο 1998-99, ενώ κατόπιν αποχώρησε. 

Από το 2005 εντάχθηκε επισήμως στη γερμανική αριστερά, αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία του die Linke. Συζεί με τη σημερινή αντιπρόεδρο του κόμματος, Ζάρα Βάγκενκνεχτ, ενώ και οι δύο είναι εδώ και καιρό υπέρμαχοι της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.  

Share.

Comments are closed.