Η μυστική σύσκεψη της ΕΚΤ για το κούρεμα των καταθέσεων

0

Ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ παρά τις φωνές που ακούστηκαν, ήταν κατηγορηματικά αρνητικός στο ενδεχόμενο κουρέματος.

Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και κατά το συνέπεια το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων απασχόλησε ανεπίσημο δείπνο παρουσία των κεντρικών τραπεζιτών όλων των χωρών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι παρά τις φωνές που ακούστηκαν, ήταν κατηγορηματικά αρνητικός στο ενδεχόμενο κουρέματος. »Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνει κούρεμα στις καταθέσεις των Ελλήνων. Αποκλείω το bail in είτε για ποσά μικρότερα από 100.000 ευρώ είτε για μεγαλύτερα» ήταν σύμφωνα με την Ημερησία η εισήγηση του επικεφαλής της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η απόφαση ελήφθη σχεδόν ομόφωνα από τους κεντρικούς τραπεζίτες. Το απόρρητο σχέδιο της ΕΚΤ προβλέπει, κατά το δημοσίευμα, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς να χάσουν μέρος των καταθέσεών τους όσοι πολίτες δεν έβγαλαν τα χρήματά τους από τις τράπεζες.

Δεν έλειψαν, ωστόσο, και οι φωνές εκείνων που απαίτησαν bail in  σε περίπτωση που τα κεφάλαια για τις ελληνικές τράπεζες προσέγγιζαν ή ξεπερνούσαν τα 25 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου. «Δεν είναι δυνατόν να κουρέψουμε τα χρήματα των Ελλήνων που επέλεξαν να κρατήσουν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες στηρίζοντας την οικονομία και το σύστημα. Πρόκειται για πράξη άκρως πατριωτική που δεν πρέπει να τιμωρηθεί με μια κίνηση που θα έδειχνε αναλγησία» φέρεται να ήταν η απάντηση του ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner