Οι 7 προτάσεις του Σταύρου Θεοδωράκη στον Αλέξη Τσίπρα

0

Επτά προτάσεις έκανε ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης.

Οι προτάσεις αυτές είναι:

  1. Να αποφύγουμε τις εκλογές μέχρι να σταθεροποιηθεί η χώρα.
  2. Να αλλάξουμε συναινετικά την πρόεδρο της Βουλής.
  3. Να σταματήσει η κυβέρνηση τις μονομερείς ενέργειες σε πράγματα που είναι έξω από αυτά που είναι μέσα στη συμφωνία των προηγούμενων τριών εβδομάδων.
  4. Να δημοσιοποιήσει το κυβερνητικό επιτελείο τον οδικό χάρτη της κυβερνητικής και κοινοβουλευτικής δραστηριότητας μέχρι τον Οκτώβριο, ώστε να μην αιφνιδιάζονται ούτε οι πολίτες ούτε τα κόμματα.
  5. Να υπάρξει άπλετο φως, πληροφόρηση για το Plan B, το πλάνο της δραχμής, που φέρονται να επεξεργάστηκαν μέλη της κυβέρνησης.
  6. Να εκχωρηθεί άμεσα τον Αύγουστο ένα σχέδιο δράσης για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τις εξαγωγές.
  7. Να συζητήσουμε ανοιχτά και ειλικρινά ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα για να σταματήσει αυτό το παράλογο μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

«Σύνθημα του Ποταμιού είναι: “Οχι άλλα μνημόνια χωρίς μεγάλες αλλαγές και χωρίς μεταρρυθμίσεις”» είπε ο κ. Θεοδωράκης και δέχθηκε ερωτήσεις.

Ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε: «Δεν θα κάνουμε παιχνίδια με την τύχη της χώρας. Θα ψηφίσουμε ναι στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα» και επεσήμανε: «Όσο καλοπροαίρετος και αν είσαι, διακρίνουμε πολλά λάθη στην συμφωνία που έχει φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι είναι «πρέπει να αλλάξει η πρόεδρος της Βουλής. Δεν νοείται να τηλεφωνούν υπουργοί και να λένε κάντε κάτι για την Πρόεδρο της Βουλής. Είναι ήδη εκτός πνεύματος συναίνεσης η κ. Κωνσταντοπούλου» και ανέφερε ότι υπάρχουν συνεχώς καταγγελίες ότι κάνει ό,τι μπορεί για να σαμποτάρει τις διαδικασίες.

Όσο για τον ανασχηματισμό ο πρόεδρος του Ποταμιού δήλωσε: «Έχουμε ξαφνιαστεί δυσάρεστα και συνεχίζουμε να ξαφνιαζόμαστε για τις επιλογές προσώπων του πρωθυπουργού. Ελπίζουμε να αλλάξει».

Παράλληλα, είπε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών: «Εκλογές το φθινόπωρο θα είναι καταστροφικές για τη χώρα. Δεν αντέχει η οικονομία της χώρας» και πρόσθεσε: «Αν σταθεροποιηθεί η χώρα μπορούμε να πάμε σε εκλογές».

«Αμφιβάλλω αν ο “νέος ΣΥΡΙΖΑ” που προσπαθεί να δημιουργήσει ο κ. Τσίπρας μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της χώρας» τόνισε και συμπλήρωσε: «Πρέπει στην πολιτική να τολμάς να λες κάποια πράγματα που δεν ταυτίζονται με τον αντιπολιτευτικό σου λόγο».

Ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε: «Το Ποτάμι είναι η καινούργια Ευρωπαϊκή δύναμη. Τολμάμε να λέμε τα πράγματα όπως είναι ανεξάρτητα αν μας συμφέρει η όχι» και είπε ότι το Ποτάμι δεν θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ «να αλώσει το κράτος» με όργιο προσλήψεων.

«Αυτό που προέχει και δεν αλλάζει είναι να δώσουμε μια μάχη σταθεροποίησης της χώρας» τόνισε ο πρόεδρος του Ποταμιού.

Επίσης, κάλεσε τον Τσίπρα να στελεχώνει την κυβέρνηση με άτομα ικανά και όχι με κομματικά στελέχη λέγοντας: «Το σημαντικό κριτήριο πρέπει να είναι ανίκανος και ικανός για τη στελέχωση της κυβέρνησης» κι επεσήμανε ότι τα μισά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν δουλέψει ποτέ τους, αλλά είναι υπάλληλοι του κόμματος. «Η τελευταία κυβέρνηση είναι μια προσβολή στην προσπάθεια που κάνει η χώρα […] Η ανασύνθεση του υπουργικού συμβουλίου θα φέρει σύντομα αρνητικά αποτελέσματα, δεν θα γίνουν τα απαιτούμενα βήματα. […] Πρέπει να γίνει μία τολμηρή συζήτηση για να αναλάβουν την ευθύνη της διακυβέρνησης πρόσωπα από έναν ευρύτερο πολιτικό χώρο» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης, επικρίνοντας την επιλογή του κ. Τσίπρα αναφορικά με τον ανασχηματισμό.

Όσο για το εκλογικό σύστημα, πρότεινε το γερμανικό μοντέλο και την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην Ολομέλεια του Σεπτεμβρίου. «Πρέπει το εκλογικό σύστημα να έχει ως βάση εισόδου το 3% και να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών» είπε ο πρόεδρος του Ποταμιού και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει λόγος να μένουμε σε έναν εκλογικό νόμο που στερεί την δυνατότητα μεγάλων συμμαχιών στη χώρα».

«Το ότι έχουμε μια ανοχή στα λάθη της κυβέρνησης δεν σημαίνει ότι θα καλύψουμε εγκληματικές συμπεριφορές. Πρέπει ο Αλέξης Τσίπρας να αναλάβει την ευθύνη και να μας πει για τα στελέχη της κυβέρνησης» για την επιστροφή της χώρας στη δραχμή, τόνισε ο κ. Θεοδωράκης. «Το σενάριο εξόδου της χώρας από το ευρώ το υποστηρίζουν άνθρωποι όπως ο Σόιμπλε και έχει υποστηρικτές και εντός Ελλάδας» είπε και ζήτησε από τον πρωθυπουργό ενημέρωση για όποτε αυτός κρίνει πως πρέπει να την κάνει.

«Αν αμφισβητείς τον πρωθυπουργό, ζητάς ουσιαστικά εδώ και τώρα εκλογές. Εμείς δεν θέλουμε εδώ και τώρα εκλογές γιατί θέλουμε η χώρα να αποφύγει για πάντα να γλείφει τον γκρεμό» τόνισε. «Καλούμε τον πρωθυπουργό να αποφασίσει πότε θα κυβερνηθεί καλύτερα η χώρα» πρόσθεσε. «Έγιναν αξιόλογες προτάσεις διακυβέρνησης από τα κόμματα. Ο κ.Τσίπρας δεν τις άκουσε και επέλεξε τη χειρότερη» σχολίασε σε σχέση με τον ανασχηματισμό.

«Ο κ. Τσίπρας είναι εκλεγμένος πρωθυπουργός. Τι σχέση έχει με τον Παπαδήμο;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του Ποταμιού, απαντώντας σε δημοσιογράφο που ανέφερε τη φράση του κ. Τσίπρα «Εγώ δεν θα γίνω Παπαδήμος». «Εμείς λέμε θέλουμε ο εκλεγμένος πρωθυπουργός να κυβερνήσει» πρόσθεσε. «Αυτή τη στιγμή, αυτό που προέχει είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας και η επιστροφή μιας ειρήνης στην κοινωνία» τόνισε και αναρωτήθηκε: «Ο κ. Τσίπρας θέλει να είναι πρωθυπουργός 100 βουλευτών ή μίας ευρύτερης συναίνεσης; Η χώρα φλέγεται πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις διαφορές και να συνεργαστούμε».

«Αδυνατώ να πιστέψω ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην κυβέρνηση τα κορυφαία του στελέχη. […] θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάποιους ευρωπαϊστές που θα μπορούσαν να φέρουν καλύτερα εις πέρας αυτά που πρέπει να κάνουν. Αυτό όμως δεν είναι δικό μας θέμα» επεσήμανε ο κ. Θεοδωράκης και επανέλαβε ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε να κάνει έναν ανασχηματισμό που θα κρατούσε μια ισορροπία μέσα στο κόμμα του.

Όσο για το αν το Ποτάμι, θα ψηφίζει ό,τι φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση: «Δεν θα στηρίξουμε αποφάσεις μίας κυβέρνησης που δεν έχει πλειοψηφία. Θα είμαστε υπέρ μόνο στα μέτρα που μας κρατάνε στην ΕΕ». Και κατήγγειλε: «Ο πρωθυπουργός είπε στον λαό ότι αυτό το πρόγραμμα θα αποτύχει. Δεν μπορεί να ζητά από τον λαό να υπηρετήσει κάτι που θα αποτύχει. Ο κ. Τσίπρας αντί να λέει ότι θα αποτύχει το πρόγραμμα, οφείλει να κάνει τα πάντα για να το βελτιώσει».

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner